Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Μαγκαζίνο enfoNews 12/6/2015

Α
Α
Συντακτική ομάδα: ToSofoPaidi - Στέφανος Μαντζαρίδης - Νίκος Παπαϊωάννου - HowardzeDuck - Κούλα - Μιχάλης Καρατζόγλου
Παρουσίαση: 
Κούλα
Επιμέλεια ήχου: Κούλα # ΗΠΑ: Οι αρχές του Σαν Φρανσίσκο σχεδιάζουν την επιβολή προειδοποιήσεων στις διαφημίσεις ζαχαρούχων αναψυκτικών 

Οι ελεγκτικές αρχές του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισαν ομόφωνα την περασμένη Τρίτη 9 Ιουνίου την επιβολή τοποθέτησης υγειονομικών προειδοποιήσεων στις διαφημίσεις ζαχαρούχων αναψυκτικών. Η απόφαση, εφόσον εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο των Ελεγκτικών Αρχών και δεν προσβληθεί με βέτο από τον Δήμαρχο της πόλης, θα υποχρεώνει τις εταιρίες να τοποθετούν προειδοποιητικές ενδείξεις στις διαφημίσεις τους με το κείμενο: «Προσοχή: Η κατανάλωση ποτών με πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να συμβάλλει στην παχυσαρκία, στην εμφάνιση διαβήτη και στην φθορά των δοντιών».

Οι υποστηρικτές της πρότασης ανακοίνωσαν πως σχεδιάζουν να την επεκτείνουν και σε ολόκληρη την πολιτεία της Καλιφόρνια, μολονότι ένα ειδικό δημοψήφισμα στην πόλη, πέρυσι, απέρριψε την επιβολή πρόσθετης φορολογίας στα ζαχαρούχα αναψυκτικά, καθώς απαιτούταν ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων.

Η προειδοποιητική ένδειξη αφορά μόνο στις διαφημίσεις αναψυκτικών και όχι στις συσκευασίες τους. Στο μέτρο θα υπάγονται όσα ποτά περιέχουν περισσότερες από 25 θερμίδες στα 340 γραμμάρια, ενώ δεν αφορά το γάλα, τους φυσικούς χυμούς ή τους χυμούς λαχανικών. Η υποχρέωση δε θα υπάρχει για τις διαφημίσεις που προβάλλονται στα τηλεοπτικά δίκτυα, στο ίντερνετ, ή στις σελίδες των εφημερίδων.

Μολονότι ο εκπρόσωπος των εταιριών αναψυκτικών δήλωσε ότι σχεδιάζει να προσφύγει κατά της διάταξης, υπάρχουν ήδη σχέδια για επαναφορά της πρότασης για πρόσθετη φορολόγηση. Όπως δηλώνουν οι υποστηρικτές των μέτρων, σχεδιάζουν να επαναφέρουν την πρόταση ως γενική φορολογία σε δημοψήφισμα τον Νοέμβριο του 2016. Σε ανάλογο δημοψήφισμα, οι κάτοικοι της πόλης του Μπέρκλεϊ (Berkeley) έχουν ήδη ψηφίσει υπέρ.

Η Καλιφόρνια είναι η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη του Σαν Φρανσίσκο και η δέκατη τέταρτη στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με μελέτες, το 2012, το 32% των παιδιών και των εφήβων αντιμετώπιζαν πρόβλημα με το βάρος τους ή ήταν παχύσαρκα. Ανάλογη ή και χειρότερη εικόνα ακόμα, παρουσίαζαν οι αριθμοί και σε άλλες πόλεις του Σαν Φρανσίσκο, όπως το Λος Άντζελες, το Σακραμέντο και το Σαν Χοσέ.
abcNEWS - San Francisco Approves Health Warning on Sugary Drink Ads
Time - San Francisco May Slap Warning Labels on Ads for Sugary Drinks

# ΗΠΑ: Ασύρματη φόρτιση συσκευών μέσω Wi-Fi

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο που υπόσχεται την φόρτιση και τροφοδοσία συσκευών «από απόσταση», με τη χρήση κοινών ασύρματων οικιακών δρομολογητών (wi-fi routers). Χαρακτηριστικό είναι ότι η ασύρματη φόρτιση θα γίνεται από τη συσκευή-router χωρίς να διαταράσσεται η κανονική της λειτουργία και η σύνδεση στο διαδίκτυο ή στο τοπικό ασύρματο δίκτυο.

Στην αγορά έχουν ήδη εμφανιστεί υλοποιήσεις ασύρματης φόρτισης συσκευών, οι οποίες όμως, απαιτούν τη χρήση ειδικής συσκευής-φορτιστή.

Το νέο σύστημα το οποίο ονομάζεται “power over Wi-Fi” θα μπορεί να φορτίζει μπαταρίες σε απόσταση μέχρι και περίπου 8 μέτρων. Αποτελείται από ειδικούς ανιχνευτές που θα συλλέγουν τα ραδιοκύματα (RF signals) που εκπέμπονται από την κεραία του Wi-Fi και θα τα μετατρέπουν σε συνεχές ρεύμα (DC). Στη συνέχεια, η συλλεγόμενη ενέργεια θα μπορεί να χρησιμοποιείται για τη φόρτιση μπαταριών ή την τροφοδοσία συσκευών.

Η καινοτομία της μεθόδου είναι ότι για την ασύρματη μεταφορά ρεύματος χρησιμοποιούνται κοινά οικιακά router με αναβαθμισμένο ειδικό λογισμικό. Μάλιστα, κατά τη χρήση του router σαν φορτιστή, δε διακόπτεται η ασύρματη σύνδεση των συσκευών και έτσι από το σημείο πρόσβασης εκπέμπονται συγχρόνως και δεδομένα και ενέργεια. Για να το πετύχουν αυτό, οι ερευνητές κάνουν συλλογή της έτσι κι αλλιώς εκπεμπόμενης ενέργειας από τις κεραίες του router, μέρος της οποίας χρησιμοποιούν για την φόρτιση των συσκευών. Προκειμένου η φόρτιση να μη διαταράσσει την ασύρματη δικτύωση, οι ερευνητές κατέφυγαν σε μια έξυπνη τεχνική διαχείρισης του σήματος τριών καναλιών εκπομπής του Wi-Fi.

Η ερευνητική ομάδα έχει εγκαταστήσει ήδη έξι τέτοια συστήματα σε σπίτια του Σιάτλ, χρησιμοποιώντας κοινά οικιακά router, που κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια στην αγορά. Αφού τους εγκατέστησαν ειδικό λογισμικό (firmware), καταφέρνουν να τροφοδοτούν με αυτά μικρές συσκευές με ρεύμα, όπως web-κάμερες και θερμόμετρα, καθώς και να φορτίζουν μικρές μπαταρίες μεγέθους νομίσματος σε απόσταση έως και 8 μέτρων.

Παρόλο που με τη συγκεκριμένη τεχνική υπάρχει η δυνατότητα φόρτισης μεγαλύτερων συσκευών και μπαταριών, δεν το επιτρέπουν οι υπάρχοντες περιορισμοί στην μέγιστη επιτρεπόμενη εκπεμπόμενη ισχύ των router (1 watt) που θέτει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC). Έτσι οι επιστήμονες, προσανατολίζονται στην αποτελεσματικότερη χρήση του υπάρχοντος εξοπλισμού μέσω της αύξηση της εμβέλειας, την βελτιστοποίηση των αισθητήρων και την βελτίωση του κώδικα του λογισμικού των σημείων πρόσβασης (access points)
WIRED - Wi-Fi That Charges Your Gadgets Is Closer Than You Think
Cornell University Library - Powering the Next Billion Devices with Wi-Fi

# Ελλάδα: Έγιναν τελικά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Καβάλα

Μετά από αναβολή 15 ημερών, έγιναν τελικά την περασμένη Κυριακή 7 Ιουνίου τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Καβάλα, στη μνήμη των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της περιοχής, οι οποίοι θανατώθηκαν από τους ναζί στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία. Η αναβολή είχε προκληθεί λόγω των αντιδράσεων για την απεικόνιση του θρησκευτικού συμβόλου του άστρου του Δαυίδ, επάνω στο μνημείο.

Όπως καταγράφει ο Χρήστος Δελλασούδας για το EnfoNews, ο οποίος παραβρέθηκε στα αποκαλυπτήρια, πρώτοι μίλησαν οι επίσημοι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών. Αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε το κύριο μοτίβο των ομιλιών των ελλήνων επισήμων, με συμψηφιστικές αναφορές σε άλλα ανάλογα ιστορικά παραδείγματα και η προσπάθεια να υπερτονιστούν ανταγωνιστικά αντίστοιχες θυσίες του Ελληνισμού.

Από την πλευρά της ισραηλιτικής κοινότητας μίλησαν πρώτα ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣΕ), ο οποίος εμφατικά τόνισε τη σημασία του άστρου του Δαυίδ ως θρησκευτικό σύμβολο του ιουδαϊσμού, αντίστοιχο με τον σταυρό, αναφορά ιδιαίτερης σημασίας, λόγω του γεγονότος ότι η ενσωμάτωσή του αποτέλεσε αφορμή για την αναβολή της τελετής.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπέν Αμπά (Irit Ben Abba), η οποία αναφέρθηκε στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση των συμμαχικών δυνάμεων να φτάσουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, γεγονός που στοίχισε πολλές ζωές που θα είχαν ίσως σωθεί. Δε δίστασε, επίσης, να αναφερθεί δηκτικά στη διαχείριση του θέματος του μνημείου από τις τοπικές αρχές και προέβη και αυτή σε μια σύντομη επεξηγηματική ανάλυση της σημασίας του σύμβολου του ιουδαϊσμού, ενώ έθιξε με έμφαση το ζήτημα της αναβίωσης του αντισημιτισμού και της ακροδεξιάς.

Ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, τόνισε ότι οι εβραίοι της Καβάλας ήταν Έλληνες πολίτες, ενώ δε δίστασε να αποδοκιμάσει ευθέως την συμψηφιστική ρητορική που χρησιμοποίησαν πολλοί επίσημοι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους. Επίσης, ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ισραηλιτικής Κοινότητας Καβάλας, έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της εκδίωξης των εβραίων της Ελλάδας.

Τέλος, ο δωρητής του Μνημείου, κος Βίκτωρ Βενουζίου, έκανε τα αποκαλυπτήρια και αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια στο ιστορικό των προσπαθειών για την ανέγερσή του και τόνισε ότι από τους 500.000 Έλληνες που χάθηκαν στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι 67.000 ήταν Εβραίοι.
EnfoNews - Χρήστος Δελλασούδας
In.gr - Αποκαλυπτήρια του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Καβάλα
Το Βήμα - Καβάλα: Συγγνώμη από τους Εβραίους της πόλης ζήτησε η δήμαρχος

# Ελλάδα: Φεστιβάλ Υπερηφάνειας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Ο Ιούνιος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μήνας εκδηλώσεων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΔ ατόμων. Ο όρος ΛΟΑΔ (ή ΛΟΑΤ) αποτελείται από τα αρχικά των λέξεων που περιγράφουν τα Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Διαφυλικά (ή Τρανσέξουαλ) άτομα (αγγλικά: LGBT, Lesbian-Gay-Bisexual-Transgender).

Όπως σε όλον τον κόσμο, έτσι και στη χώρα μας, οργανώσεις, ακτιβιστές, καλλιτέχνες, ομάδες αλλά και μεμονωμένα άτομα, κατά τη διάρκεια των φεστιβάλ συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ομιλίες, προβολές ταινιών, εκθέσεις, συναυλίες και πάρτι. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την καθιερωμένη Παρέλαση Υπερηφάνειας-Pride.

Στην Αθήνα, η Παρέλαση με κεντρικό σύνθημα "Πάρε θέση" ξεκινά στις 7μ.μ. το Σάββατο 13 Ιουνίου από την Πλατεία Κλαυθμώνος. Στην ανακοίνωση του, το Athens Pride αναφέρει ότι «διεκδικεί το δικαίωμα όλων των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς ατόμων στην ελεύθερη προσωπική έκφραση, καθώς τονίζει τον αντίκτυπο που αυτή η έκφραση μπορεί να ασκήσει στην κοινωνία». Επίσης, γίνεται λόγος για τις εκδηλώσεις μίσους, διακρίσεων και βίας κατά των ΛΟΑΔ ατόμων.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το διήμερο 19-20 Ιουνίου και ολοκληρώνονται με την Παρέλαση Υπερηφάνειας που ξεκινά από τον Λευκό Πύργο στις 7:30μ.μ. το Σάββατο 20 Ιουνίου. Σύνθημα των φετινών εκδηλώσεων «Δικαιούμαι, Απαιτώ, γάμο, όνομα, σεβασμό».

Στο μεταξύ, την 10η Ιουνίου το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με δελτίο τύπου ανακοίνωσε τη νομοθετική του πρωτοβουλία για νέο σύμφωνο συμβίωσης, που πλέον θα περιλαμβάνει και τα άτομα του ίδιου φύλου.

Ο μήνας Ιούνιος έχει καθιερωθεί ως μήνας εκδηλώσεων, ως επέτειος μνήμης στο περιστατικό αστυνομικής βίας που συνέβη στις 28 Ιουνίου 1969 στο gay bar Stonewall Inn, στη Νέα Υόρκη. Η εισβολή στο μπαρ αποτέλεσε την κορύφωση μιας σειράς παρενοχλήσεων και επιδρομών σε βάρος των ομοφυλόφιλων και εξαγρίωσε τον κόσμο προκαλώντας συγκρούσεις με την αστυνομία και διαδηλώσεις για πολλές ημέρες. Τον επόμενο μήνα οι gay ακτιβιστές κυκλοφόρησαν φυλλάδια, απαιτώντας μια μαζική «συγκέντρωση για την ομοφυλοφιλική απελευθέρωση». Ανάμεσα στις διεκδικήσεις τους ήταν η παύση της παρενόχλησης από την αστυνομία, η προστασία στον εργασιακό χώρο, η ανάκληση των νόμων περί σοδομισμού και η θέσπιση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων. Ακολούθησαν και άλλα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και δημιουργήθηκαν οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και λεσβιών.

Με τα χρόνια, η επέτειος απέκτησε εορταστικό χαρακτήρα, απλώθηκε αρχικά και σε άλλες αμερικανικές πόλεις και στη συνέχεια σε πολλές άλλες χώρες, κυρίως του δυτικού κόσμου. Η 28η Ιουνίου καθιερώθηκε ως η Ημέρα ΛΟΑΤ Υπερηφάνειας (LGBT Pride Day), οπότε τα περισσότερα LGBT pride ανά τον κόσμο διοργανώνονται συνήθως τον μήνα Ιούνιο.

Στην 30η επέτειο των γεγονότων της Νέας Υόρκης, το 1999, το μπαρ Stonewall Inn ανακηρύχθηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς, ενώ στην 40η επέτειο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακήρυξε τον Ιούνιο του 2009 «μήνα υπερηφάνειας των ΛΟΑΤ».
el.wikipedia
Athens Pride
Thessaloniki Pride (facebook) https://www.facebook.com/ThessalonikiPride
Υπουργείο Δικαιοσύνης - Δελτίο Τύπου 10/6/2015

# Ελλάδα: Αυτοκινητοπομπή για τους πρόσφυγες στην Λέσβο

Σε μια συμβολική όσο και ουσιαστική κίνηση πρόκειται να προχωρήσουν κάτοικοι της Λέσβου την προσεχή Κυριακή 14 Ιουνίου. Μια αυτοκινητοπομπή θα διασχίσει το νησί, συλλέγοντας από το δρόμο και μεταφέροντας πρόσφυγες που βαδίζουν από τα σημεία άφιξής τους προς το λιμάνι της Μυτιλήνης. Η συμμετοχή στο εγχείρημα είναι ανοιχτή σε όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει.

Σε σχετικό κείμενο μέλους της ομάδας που οργανώνει το εγχείρημα, αναφέρεται πως «η αυτοκινητοπομπή αυτή είναι προσχεδιασμένη παρανομία, μια μαζική ανυπακοή».
Σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο που ορίζεται από το άρθρο 30 του νόμου 4251/2014, «απαγορεύεται σε κυβερνήτες ή οδηγούς να μεταφέρουν ανθρώπους που δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως επίσης και η φιλοξενία τους». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες που τους μεταφέρουν ή τους βοηθούν συνοδεύοντας τους σε νοσοκομεία και άλλες δομές, να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να συλληφθούν και να κατηγορηθούν ως διακινητές, αντιμετωπίζοντας κακουργηματικές κατηγορίες. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως το τελευταίο διάστημα οι αλληλέγγυοι αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα προβλήματα από επιθέσεις και απειλές ακροδεξιών ομάδων, ενώ υπάρχουν αναφορές για αντίστοιχες απειλές εκ μέρους των αρχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, περισσότεροι από 48.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους, αριθμός μεγαλύτερος από το σύνολο του 2014. Συγκεκριμένα στο νησί της Λέσβου ο αριθμός των προσφύγων εντός του 2015 έχει ανέλθει στις 19.000. Από αυτούς περίπου 2.500 κατά μέσο όρο παραμένουν στο νησί ενώ στην πλειοψηφία τους οι πρόσφυγες κατευθύνονται προς την Αθήνα.
Απλωταριά
UNHCR
Twitter (@LampDim)

# Κόσμος: Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δε συμπεριλαμβάνει το Ισραήλ στη λίστα με όσα κράτη ή ομάδες τραυματίζουν ή σκοτώνουν παιδιά

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπάν Κί-Μούν, παρά την πρόταση άλλων αξιωματούχων του Οργανισμού, δε συμπεριέλαβε το Ισραήλ στην ετήσια λίστα με όσους σκοτώνουν ή τραυματίζουν παιδιά κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, υπήρξαν διαφωνίες και τελικά δεν υιοθετήθηκε η πρόταση να συμπεριληφθούν και το Ισραήλ και η Χαμάς στη λίστα αυτών που στρατολογούν, χρησιμοποιούν, σκοτώνουν, παραμορφώνουν παιδιά ή διαπράττουν ενέργειες σεξουαλικής βίας εναντίον παιδιών.
Ο Γενικός Γραμματέας κατέκρινε το Ισραήλ για την «άνευ προηγουμένου και απαράδεκτη» κλίμακα της βίας του ενάντια σε νεαρά άτομα, ενώ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του σημείωσε ότι οι χιλιάδες των παλαιστινίων θυμάτων εγείρουν «σοβαρή ανησυχία» σχετικά με τη συμμόρφωση του Ισραήλ με τη διεθνή νομοθεσία, αλλά και την απαίτηση ότι κάθε στρατιωτική δράση πρέπει να διαχωρίζει τους μάχιμους από τον άμαχο πληθυσμό, να εφαρμόζεται σε αναλογία και να αποφεύγεται η υπερβολική χρήση βίας.

Στην ετήσια έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, ο Μπάν Κί-Μούν ανέφερε ότι το 2014 υπήρξε μια δραματική αύξηση στην βία κατά των παιδιών στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των νεαρών θυμάτων αφορά στον πόλεμο στη Γάζα, το περασμένο καλοκαίρι. Πιο συγκεκριμένα, το 2014 σκοτώθηκαν 561 παιδιά και ακόμη 4.271 τραυματίστηκαν και σχεδόν όλα τα νεαρά θύματα ήταν Παλαιστίνιοι, καθώς η πλευρά των Ισραηλινών είχε 4 νεκρούς και 22 τραυματίες.

Η ετήσια λίστα καθιερώθηκε τον Αύγουστο του 2009 από το Συμβούλιο με την πρόθεση «να ληφθεί δράση», συμπεριλαμβανομένης και πιθανής επιβολής κυρώσεων ενάντια σε κατ' εξακολούθηση παραβάτες διεθνούς νομοθεσίας, προστατεύοντας τα παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις. Θεωρείται σημαντική η σύνταξη αυτής της λίστας, καθώς κατονομάζει και κατακρίνει κυβερνήσεις και ένοπλες ομάδες, οι οποίες κατά τις ένοπλες συγκρούσεις παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών. Ωστόσο, η φετινή λίστα δεν περιλαμβάνει το Ισραήλ, αν και τα 557 παλαιστίνια παιδιά ήταν ο τρίτος υψηλότερος φόρος αίματος για το 2014, μετά τα 710 παιδιά-θύματα στο Αφγανιστάν και τα 679 στο Ιράκ. Επίσης, ο αριθμός των σχολείων που χτυπήθηκαν ή καταστράφηκαν ήταν τουλάχιστον 543 και ήταν υψηλότερος από οπουδήποτε αλλού.
Οι ομάδες που περιλαμβάνονται στην φετινή λίστα είναι από το Αφγανιστάν, την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, την Κολομβία, το Κονγκό, το Ιράκ, το Μάλι, τη Μιανμάρ, τη Νιγηρία, τις Φιλιππίνες, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη, ενώ περιλαμβάνονται και 5 κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε πως ο Γενικός Γραμματέας «έπραξε σωστά που δεν υπέκυψε στις προσταγές των τρομοκρατικών οργανώσεων και των Αραβικών κρατών», ώστε να συμπεριλάβει το Ισραήλ σε μια «επαίσχυντη λίστα» με οργανώσεις όπως το «Ισλαμικό Κράτος/ISIS», την Αλ-Κάιντα και τους Ταλιμπάν.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε πως οι Παλαιστίνιοι «λυπούνται βαθύτατα» για την απόφαση του Γενικού Γραμματέα, καθώς αυτή αντικρούεται από τις αποδείξεις του ίδιου του Οργανισμού.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Μπάν Κί-Μούν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ανέφερε ότι πάρθηκε μια δύσκολη απόφαση από τον Γενικό Γραμματέα και ότι η λίστα ήταν αποτέλεσμα «γνωμοδοτικής διαδικασίας». Ακόμη, κατά τη διάρκεια των επίμονων ερωτήσεων δημοσιογράφων για το σκεπτικό της απόφασης, ανέφερε πως υπήρξαν έντονες παρασκηνιακές πιέσεις από υποστηρικτές του Ισραήλ, αλλά και αντιπάλους του. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, τα κράτη μέλη του Οργανισμού, αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις, «δε δίστασαν ποτέ» να εκφράσουν τις απόψεις τους στον Γενικό Γραμματέα.

Ο Φιλίπ Μπολοπιόν (Philippe Bolopion), διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αποκάλεσε την απόφαση αυτή «πλήγμα στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την καλύτερη προστασία των παιδιών», προσθέτοντας ότι «οι πολιτικές πιέσεις φαίνεται πως κυριάρχησαν».
CBS - U.N. head leaves Israel off list of nations deadly to kids
UN - Daily Press Briefing by the Office of the Spokesperson for the Secretary-General

# Κόσμος: Το "Marianne" του 3ου Στόλου της Ελευθερίας βρίσκεται στη Μεσόγειο ταξιδεύοντας για τη Γάζα

To ψαροκάικο "Marianne" είναι το πρώτο σκάφος του 3ου Στόλου της Ελευθερίας, το οποίο απέπλευσε την Κυριακή 10 Μαΐου από το Γκέτενμπορκ με προορισμό την, αποκλεισμένη από το Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας.

Το Μαριάν ανήκει από κοινού σε 2 πρωτοβουλίες από τη Σουηδία και τη Νορβηγία, οι οποίες είναι μέλη του "Freedom Flotilla Coalition", ενός συνασπισμού πρωτοβουλιών από όλο τον κόσμο που έχει δοκιμάσει αρκετές φορές κατά το παρελθόν να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας. Στον ίδιο συνασπισμό ανήκει και η ελληνική πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του, τουλάχιστον 3 σκάφη αναμένεται να αποπλεύσουν από την Ευρώπη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015, με σκοπό να σπάσουν τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Ο στόχος του Μαριάν είναι να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι 5.000 ναυτικών μιλίων κάνοντας τον περίπλου της Ευρώπης και να παραδώσει στη Γάζα το φορτίο που μεταφέρει στα αμπάρια του, δηλαδή ιατρικό εξοπλισμό αλλά και ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι θα δώσουν τη δυνατότητα για ανεξάρτητη τοπική παραγωγή καθαρής ενέργειας. Στο μέχρι τώρα ταξίδι του από τη Σουηδία, το Μαριάν έχει σταματήσει στη Νορβηγία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ επόμενος προορισμός του θα είναι η Ιταλία. Η λίστα επιβατών στο πρώτο μέρος του ταξιδιού του περιλαμβάνει ευρωβουλευτές, συγγραφείς και ακτιβιστές από τις χώρες στις οποίες πιάνει λιμάνι.

Απόψε, στα Χανιά η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» διοργανώνει προφεστιβαλική εκδήλωση στις 20.30' στο Υδραγωγείο της Σπλάντζιας, στα πλαίσια του 10ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ.
Ακόμη, στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιουνίου στα Προπύλαια από τις 7μ.μ., διοργανώνεται Εκδήλωση - Συναυλία Αλληλεγγύης για τη νέα αποστολή της Πρωτοβουλίας.

Πληροφορίες για την αποστολή του 3ου Στόλου της Ελευθερίας, για τις εκδηλώσεις, αλλά και τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε, θα βρείτε στον ιστότοπο της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα».
Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» - Προφεστιβαλική εκδήλωση στα Χανιά: Ο Στόλος της Ελευθερίας ξεκινά!
Εκδήλωση - Συναυλία αλληλεγγύης για τη νέα αποστολή της Πρωτοβουλίας "Ένα Καράβι για τη Γάζα" - Στόλος της Ελευθερίας ΙΙΙ
Freedom Flotilla Coalition - Marianne is near to reach Mediterranean sea
Ship to Gaza - Sweden: En route to Open Gaza’s port

enfoNews

enfoNews, 13/06/2015

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

enfoNews

Ματιά στην επικαιρότητα! Ματιά στην επικαιρότητα! Ματιά στην επι... περισσότερα


Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Μαγκαζίνο enfoNews 17/7/2015

Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Μαγκαζίνο enfoNews 10/7/2015

Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Μαγκαζίνο enfoNews 3/7/2015

Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Μαγκαζίνο enfoNews 19/6/2015

Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Μαγκαζίνο enfoNews 5/6/2015

Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Μαγκαζίνο enfoNews 29/5/2015

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.