Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Το προσόν μου το πατριωτικό

Α
Α
studycyprus.eu
Σκεφτείτε, ότι ετοιμάζετε το βιογραφικό σας. Τι θα γράφατε; Ποια θα ήταν κυρίως εκείνα τα προσόντα που θα προσπαθούσατε να εξαίρετε, ώστε να πείσετε τον μελλοντικό ίσως εργοδότη σας, πως είστε ο καταλληλότερος για αυτή τη θέση; Μα φυσικά θα μου πείτε τα προσόντα τα οποία είναι απολύτως σχετικά με τη θέση κατ’ αρχάς και τα οποία είναι πολύ πιθανόν να έχουν τεθεί και από τον ίδιο τον εργοδότη ως αναγκαία προϋπόθεση για τη διεκδίκηση της θέσης. Αν για παράδειγμα μια εταιρία ζητάει οικονομολόγο δε μπορώ να πάω με πτυχίο φιλολόγου και να τους πω ‘’Γεια σας ήρθα και πιάνω και δουλειά αμέσως!’’ Ούτε μπορώ να γίνω δασκάλα με πτυχίο μηχανικού. Υπάρχουν έτσι κι αλλιώς κάποια standards τα οποία είναι λογικά και κατανοητά από όλους. Επιπλέον θα συμπεριλάβουμε σίγουρα στο βιογραφικό και άλλα προσόντα τα οποία είναι ενδεχομένως απαραίτητα ή και προαιρετικά για την άσκηση της εργασίας μας. Κάποιο μεταπτυχιακό, γνώση ξένων γλωσσών και χειρισμού Η/Υ είναι σίγουρα ένα plus. Πάντως ανεξάρτητα από τη θέση που διεκδικούμε και σε ποιον απευθυνόμαστε, η ουσία είναι, ότι μέσα από ένα βιογραφικό ‘’πουλάμε’’ τον εαυτό μας και προβάλουμε εκείνα ακριβώς τα προσόντα που θα πείσουν το δέκτη ότι είμαστε οι καταλληλότεροι για τη δουλειά, ώστε τελικά να μας τη δώσει.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρούσα σε πολλές στάσεις λεωφορείου αγγελίες για εργασία. Θα μου πείτε βέβαια δεν πρόκειται για βιογραφικό, όπως το περιέγραψα παραπάνω. Κι εδώ όμως μέσα σε λίγες μάλιστα σειρές καλείται αυτός που ζητάει εργασία να πείσει τα χιλιάδες μάτια που καθημερινά περνάνε από το σημείο, πως διαθέτει όλα εκείνα τα προσόντα που εξασφαλίζουν, πως θα προσφέρει τη δουλειά του με τον καλύτερο τρόπο. Μέσα σ’ αυτές τις λίγες σειρές και χωρίς να έχεις την άνεση ενός βιογραφικού που μπορείς να επεκταθείς και λίγο παραπάνω πρέπει να συμπεριλάβεις τηλέφωνα, ενδεικτικές συνήθως τιμές και τα προσόντα σου. Είσαι δάσκαλος και κάνεις ιδιαίτερα: γράφεις για το πτυχίο σου, γράφεις για τις τάξεις που αναλαμβάνεις, το υλικό που προσφέρεις, τις τιμές. Πάνω κάτω αυτά. Αν είσαι ελαιοχρωματιστής τι θα γράψεις; Θα  γράψεις για την πείρα σου, για τη συνέπειά σου, για τις προσιτές τιμές. Αυτά. Ή μήπως όχι; Μήπως έχεις και κάτι άλλο να προσθέσεις που πιστεύεις, ότι είναι πολύ βασικό για να προτιμηθείς; Που λέτε στις αγγελίες που παρατηρούσα όχι σε μια ούτε σε δυο αλλά σε πέντε-έξι χαρτάκια (και δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο, αλλά ήταν αγγελίες ελαιοχρωματιστών) εκτός από τα κλασσικά έγραφε και με κεφαλαία γράμματα και σε bold παρακαλώ: ΕΛΛΗΝΑΣ.

Ωπ! Φίλε είσαι πολύ φοβερός εσύ! Δηλαδή μπορεί να ‘χεις και δέκα χρόνια πείρα, να κάνεις διευκολύνσεις και να 'σαι ζωγράφος, καλλιτέχνης αλλά αυτό που εσύ πιστεύεις πως πρέπει να πουλήσεις για να σε προτιμήσουν οι περαστικοί στα μπογιατίσματά τους είναι η εθνικότητά σου; Και δηλαδή ο Έλληνας την πιάνει πιο επιδέξια μπατανόβουρτα και το ανακατεύει καλύτερα το χρώμα; Τι σόι αντίληψη είναι αυτή που κάνει κάποιον να πιστεύει, πως η εθνικότητα είναι βασικό προσόν, όταν αναζητούμε δουλειά; Ναι, ρε φίλε αν ζητούσα native speaker για να μου μάθει να μιλάω σαν τη μητρική μου μια ξένη γλώσσα τότε θα την κοιτούσα και την εθνικότητα. Όμως πραγματικά, τι μου κοτσάρεις με μεγάλα γράμματα το ΕΛΛΗΝΑΣ σαν να είναι αυτό το ύψιστο προσόν που πιστοποιεί και εγγυάται την ποιότητα της δουλειάς σου; Γιατί χρησιμοποιείς την εθνικότητά σου για να με πείσεις να ζητήσω την εργασία σου και τι είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις πως δε θα εμπιστευτώ το σπίτι μου στα χέρια ενός άλλου ελαιοχρωματιστή που δε με νοιάζει καθόλου από πού κρατάει η σκούφια του, αλλά αυτός φρόντισε στις λίγες σειρές της αγγελίας να μου προβάλλει τα στοιχεία εκείνα που πραγματικά με αφορούν και με ενδιαφέρουν. Μήπως τα αγνά πατριωτικά σου αισθήματα σε έχουν πείσει, πως η ελληνική καταγωγή σου χαρίζει αυτομάτως και κάποιο μεγάλο ταλέντο σε κάθε λογής δουλειά; Ή μήπως αφουγκραζόμενος την κοινωνία πιστεύεις πως πραγματικά αυτό το ‘’ΕΛΛΗΝΑΣ’’ θα σου συγκεντρώσει πελατεία.

Ό,τι από τα δύο κι αν ισχύει είναι θλιβερό.Το πρώτο γιατί είναι πολύ πιθανό επαναπαυόμενοι ως λαός στη ρήση ‘’Οι Έλληνες είναι έξυπνοι και ταλαντούχοι σε όλα’’ να έχουμε επαναπαυθεί στις δάφνες μας και να πιστεύουμε πως αρκεί και μόνο η προβολή της καταγωγής μας για να διαπρέψουμε σε όποια θέση. Και το δεύτερο είναι ακόμη τραγικότερο γιατί φοβάμαι, πως ο ρατσισμός έχει εισχωρήσει σχεδόν παντού και μας υποβάλει ακόμα και σε παράλογες κρίσεις. Γιατί είναι πραγματικά παράλογος ο συλλογισμός ‘’Είναι Έλληνας, είναι καλός, είναι αλλοδαπός, είναι κακός’’ όπως επίσης και το ‘’αφού θα δώσω, που θα δώσω χρήματα ας τα δώσω στον Έλληνα’’ αφού ανεξαρτήτως εθνικότητας όλοι πολίτες αυτού του κράτους είμαστε και πάνω απ' όλα άνθρωποι.
Ανθή Γιάγκα, 14/04/2015

ΑΠΟΨΕΙΣ

κι όμως

προβάλετε η εθνικότητα σαν μεγάλο προσόν πλέον για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένας σίγουρα είναι η ξενοφοβία γιατί σου λέει αυτός που θα... »

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Ανθή Γιάγκα

Με λένε Ανθή και ζω στην πιο ζεστή πόλη της Ελλάδας, τη Λάρισα ό... περισσότερα

 κοινωνικός ιστός 


Ποιος σώζει ποιον: η κρίση ως επιχειρηματικό μοντέλο

Και μετά από αυτό, μου ζητάς να είμαι άνθρωπος

Δυσανεξία

Για όλους εμάς που ..."δεν ξεχνάμε"!

Το περιοδικό με επίκεντρο τον Άνθρωπο

1974: στον κόσμο των αφεντικών είμαστε όλοι ξένοι*

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Κάηκε το μέσα μας

Μαρύσα Παππά (2#x_2)
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.