Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Η στρουμφο-αριστερά

Α
Α
Όταν σήμερα η αριστερά χωλαίνει, όταν εν έτη 2015, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ανάγκη για επανεξέταση εκφυλισμένων εννοιών, τα στρουμφάκια έρχονται να αφυπνίσουν τον χαμένο μας ρομαντισμό.

Τα στρουμφάκια, έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων και εικονογραφημένη αναπαράσταση του κομμουνιστικού καθεστώτος. Άλλοτε παιδικό τηλεοπτικό σήριαλ και άλλοτε μια μετουσίωση της απωθημένης μας επαναστατικότητας ενάντια στον συντηρητισμό της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων, πρωταγωνιστούν στο θεατρικό σανίδι των καταπιεσμένων παιδικών μας ενορμήσεων.

Όταν ο Damian Marley, κατακεραυνώνει τις απαρχές του μοντέρνου πολιτισμού στο τραγούδι Confrontation και μιλάει για εξάλειψη της λαγνείας, της φιλοδοξίας και της αγωνίας για τους πολέμους, ο Mπαρμπα-στρουμφ, αναλαμβάνει να επιτελέσει τον ηγετικό ρόλο που του εκχωρεί η στρουμφο-κοινότητα.

Ο Mπαρμπα-στρουμφ, παραπέμπει ως ανθρωπομορφική φιγούρα στην ανώτατη «σταλινική» φιγούρα του κομμουνιστικού καθεστώτος. Κύριος της διατήρησης της ειρήνης μέσα στην κοινότητα, θεμελιακός συντελεστής της διατήρησης της ειρήνης, προσπαθεί να κρατήσει την κοινότητα σε αρμονία. Προσπαθεί να εξαλείψει τις αγωνίες των «πολιτών» του και αναδιπλώνεται ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται.

Ο Σπιρτούλης, είναι  ο μαθουσάλας, που παραπέμπει στον Νετσάγιεφ, βασικό πρόσωπο θριαμβευτικής ήττας του Μπακούνιν. Οι ιδέες του, τα ποιήματά του και τα ευφυολογήματά του, οδηγούν πάντα σε μια καταστροφή. Καταρρίπτουν όλο το οικοδόμημα της κομμουνιστικής κοινωνίας και επιτρέπουν στον εχθρό, τον κακό καπιταλιστή Δρακουμέλ, να εισέλθει στην κοινότητα των Στρουμφς. Πάντα όμως ο Σπιρτούλης, παρουσιάζεται το δεξί χέρι του Μπαρμπα- στρουμφ. Άλλοτε με την συγκατάθεση του ηγέτη και άλλοτε ως αυτόκλητος αρωγός στο έργο του αρχηγού, καταστρέφει οποιαδήποτε εποικοδομητική προσπάθεια.

Φυσικά, όπως σε κάθε κοινωνικό σχηματισμό δεν λείπουν και οι υπόλοιπες κατώτερες φιγούρες, αυτές οι οποίες δεν διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά πάντα ανατρέπουν ή συντηρούν αυτό που οι δύο κορωνίδες του ιστού δημιουργούν.

Ο Γκρινιάρης, είναι ο εκφραστής κάθε ματαιόδοξου ανθρώπου.
Είναι η προσωποποίηση της απαισιοδοξίας μέσα σε ένα μαύρο τοπίο.
Καμία ηλιαχτίδα δεν μπορεί να φωτίσει την πραγματικότητα αυτών των ανθρώπων, κανένα καθεστώς δεν μπορεί να θρέψει έστω και ελάχιστα ίχνη λευκού-ελευθεριακού τοπίου στις ζωές τους.

Σε αντιδιαστολή με αυτή την ομάδα ανθρώπων, έρχεται ο Μελένιος.
Νάρκισσος και γεμάτος αυτοπεποίθηση, έρχεται να εξαπολύσει λιβέλους σε όποιον προσβάλλει την ομορφιά του. Απομακρυσμένος από τον κοινοτικό σχηματισμό, διεκδικεί την προσωπική του ανάδειξη απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό. Ο καθρέφτης είναι το εργαλείο της ανάδειξης του. Η αυτοπροβολή του στοιχείο δύναμης απέναντι στο αντικειμενικό Εγώ του. Έχει κατορθώσει να κόψει τον ομφάλιο λώρο που δεσμεύει το ατομικό Εγώ του με το συλλογικό Εμείς, και έχει υπερβάλλει στην έκφραση και επίδειξη της ατομικότητας του.

Και πάντα υπάρχει το θηλυκό όν, η Στρουμφίτα που αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης, μα μην ξεχνάμε την αρχική της ιδιότητα, που ήταν το μέσο για να κατορθώσει ο κύριος καπιταλιστής Δρακουμέλ να επιβληθεί στην κομμουνιστική στρουμφο-κοινότητα.

Τα στρουμφάκια τελικά, θυμίζουν πολύ τις σύγχρονες φαντασιακές κοινωνίες. Είναι η εικονογραφημένη πραγματικότητα της φαντασίας, εκείνων των ανθρώπων που διεκδικούν μια ευοίωνη πραγματικότητα.
Είναι όμως και ο αντίπαλος του Δρακουμέλ. Ενός Δρακουμέλ που σήμερα καλώς ή κακώς έχει επιβληθεί και έχει κυριαρχήσει σε όλους τους καρτερικά υποταγμένους στρουμφο- λαούς.

Η ουτοπική κοινότητα αδυνατεί να πραγματωθεί στην σύγχρονη πραγματικότητα. Ίσως ακόμη η συγκεκριμένη στρουμφο-κοινότητα να είναι μάλλον δυσοίωνη της ήδη υφιστάμενης τάξης πραγμάτων. Αν όμως πρέπει να επιβιώσει κανείς στη σκληρή ύπαρξη του κόσμου, καθίσταται σημαντική ανάγκη να υπάρχουν σκέψεις ρομαντισμού στο νου μας, ώστε να βαδίσουμε στην σκληρή άβυσσο της πραγματικότητας.
Όπως και να έχει η κατάσταση...to be continued….

ΑΠΟΨΕΙΣ

Την στρουμφίσαμε!

Και έρχεται η σύγχρονη, ελληνική, κοινωνία και γεμίζει, ξαφνικά, από "Προκόπηδες" (με εξέχουσα προσωπικότητα τον...Πάκη;!), αυτόν τον μπλε μ... »

είμαστε χρώματα!

Ίσως αυτές οι δύο κυρίαρχες πολιτικές προσωπικότητες ανά διάφορους σχηματισμούς είναι, που ευθύνονται για την ψυχική μας μεταβολή. Το μπλε κ... »

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Δημήτρης Σπύρου

δεν χαρακτηρίζομαι από σταθερότητα στις απόψεις μου η μόνη σταθε... περισσότερα

 κοινωνικός ιστός 


Οι μεγάλες βουτιές της ζωής μας

Ημιμαραθώνιος Αθήνας 2017 - Athens Half Marathon 2017

Αυτή η νύχτα μένει;

Το μυαλό αδειάζει, η καρδιά γεμίζει...

Μαραθώνιος της οργής!

Η σκηνοθέτρια του ΚΕΘΕΑ

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Συμβιβασμός εναντίον αποδοχής

Χριστίνα (Ανδρομέδα) Πεταλωτή
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.