Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Ποιος σώζει ποιον: η κρίση ως επιχειρηματικό μοντέλο

Α
Α
Unknown
Πολύπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα με ακατανόητη λειτουργία για τους πολλούς, αλλά ασύλληπτη κερδοφορία για τους λίγους. Μια οικονομική ελίτ που αποτελείται από τραπεζίτες και πολιτικούς, η οποία διατείνεται ότι είναι εδώ για να μας σώσει...

Τελικά ποιος σώζει ποιον, αναρωτιέται κανείς και αυτός είναι ο τίτλος της ταινίας που προσπαθεί να ρίξει φως στα αίτια και τους υπαίτιους της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για μια γερμανική παραγωγή, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το κοινό και παρουσιάζει την κρίση ως επιχειρηματικό μοντέλο, σε βάρος της δημοκρατίας και της κοινωνίας. Τα γυρίσματά της έγιναν στην Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αμερική. Στο όλο εγχείρημα συμμετείχε και η δημοσιογράφος Ευρυδίκη Μπερσή , η οποία ταξίδεψε ως την Ισλανδία για να δει ότι τελικά είναι εφικτό να διασωθεί η κοινωνία και όχι οι τράπεζες. Η ίδια μας μίλησε για
την ταινία που κάνει πρεμιέρα στη χώρα μας και σε συνολικά 180 αίθουσες σε όλη την Ευρώπη την αυτή την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου.

- Τι πραγματεύεται το «Ποιος Σώζει Ποιον»;

Το Ποιος Σώζει Ποιον είναι μια ταινία για την κρίση. Εστιάζει στα όσα μας έφεραν ως εδώ και μιλάει για όλους αυτούς που ευθύνονται για την κρίση. Στόχος είναι κατά κύριο λόγο η ενημέρωση του γερμανικού κοινού και γυρίστηκε σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, και η
Ισλανδία. Και μια εντυπωσιακή σύμπτωση είναι ότι κάνει πρεμιέρα την ημέρα που πραγματοποιείται πιο κρίσιμο Eurogroup.

- Στην ταινία πήρατε συνεντεύξεις από αρκετούς οικονομικούς παράγοντες. Θα μας αναφέρεις μερικούς;

Οι δημιουργοί, Χέρμαν Λόρεντς και Λέζλι Φράνκε έφθασαν ως την Αυστραλία και μίλησαν με τον γκουρού των παραγώγων Σατιατζίτ Ντας για το πώς η παγκόσμια οικονομία γονάτισε ουσιαστικά από την φούσκα των παραγώγων. Οι σκηνές από την Ισπανία είναι γεμάτες αντιπαραβολές ανάμεσα στην κυβερνητική εκδοχή των πραγμάτων, που δίνεται από τον υπουργό οικονομικών Κριστόμπαλ Μοντόρο και στα όσα βιώνουν εκατομμύρια Ισπανοί. Ο οικονομολόγος με τον οποίο μίλησαν, ο Χουάν Τόρες- Λόπες, είναι σήμερα ένας από τους βασικότερους οικονομολόγους του Podemos. Το ίδιο και στην Ελλάδα, πήραν συνέντευξη από βουλευτές που τους προέκυψαν υπουργοί...

- Όπως;

Το ποιοι ήταν οι βουλευτές που τώρα έγιναν υπουργοί θα το δείτε στην ταινία. Έτυχε οι Φράνκα και Λόρεντς να βρίσκονται εδώ όταν έκλεισε η ΕΡΤ, οπότε η ταινία αναπαράγει το «κλίμα» από τις θερμές αυτές μέρες. Ο Στέλιος Σταυρίδης μίλησε για το ΤΑΙΠΕΔ και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ ο Πέτρος Χριστοδούλου για τα swaps με τα οποία κρύφτηκε το ελληνικό χρέος. Η ταινία αναφέρεται στην «δημιουργική λογιστική» που χρησιμοποιήθηκε για να εξαφανίσει μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους με τη βοήθεια και της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs . Το «τρικ» αυτό βοήθησε τη χώρα να ενταθεί στη νομισματική ένωση.

- Είπες ότι η ταινία ταξίδεψε και στην Ιρλανδία. Εκεί δεν έχουμε ένα πολυδιαφημισμένο «success story»;

Ένα υποτιθέμενο success story το οποίο αποδομείται πλήρως. Αυτό αναμένεται να φανεί και στις επερχόμενες εκλογές όπου το αριστερό-πατριωτικό Σιν Φέιν έχει σημαντικές πιθανότητες να περάσει μπροστά από τα τρία κόμματα που κυριαρχούσαν ως τώρα στο πολιτικό σκηνικό. Τέτοιες τεκτονικές αλλαγές δεν συμβαίνουν όταν τα πράγματα πάνε καλά. Όπως θα δούμε και στην ταινία η διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών έδωσε τον τόνο για τη διάσωση όλων των τραπεζών της ευρωζώνης.

- Η ταινία αναφέρεται και στις ευθύνες του γερμανικού τραπεζικού συστήματος στην κρίση της Ευρωζώνης.

Το γεγονός ότι μια γερμανική ταινία μιλάει στο κοινό της βόρειας Ευρώπης για τις ευθύνες των γερμανικών αλλά και των γαλλικών, βρετανικών και αμερικανικών τραπεζών είναι ένα από τα δυνατά σημεία του " Ποιος Σώζει Ποιον". Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το πως φθάσαμε ως εδώ, πώς δόθηκε το πράσινο φως για την ασυδοσία που οδήγησε στην κρίση. Τα εξηγεί πολύ εμπεριστατωμένα ο Όσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος υπήρξε υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Σρέντερ και παραιτήθηκε το 1999 όταν οι προτάσεις ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού κλάδου που είχε προτείνε απορρίφθηκαν. Η ταινία είναι ένας φόρος τιμής στις διάφορες προσπάθειες που έγιναν σε Ευρώπη και Αμερική για να αποτρέψουν αυτό που ζούμε σήμερα.

- Τελικά ποιος φταίει;

Οι ρίζες του προβλήματος πάνε αρκετά πίσω, στην κυβέρνηση Ρήγκαν τη δεκαετία του 80. Τότε ξεκίνησε το μεγάλο κύμα απορρύθμισης το οποίο συνεχίστηκε ως το 2000 με τρομερές ευθύνες και της κυβέρνησης Κλίντον. Ενδεικτικό είναι αυτό που αναφέρει ο Όσκαρ Λαφοντέν. Όταν προσπάθησε να επιβάλει ελέγχους στις ροές
κεφαλαίων, ο Αμερικανός υφυπουργός οικονομικών, Λάρι Σάμερς, του είπε: «δεν πιστεύεις στ’ αλήθεια ότι θα συμφωνήσουμε με αυτές τις προτάσεις. Μην ξεχνάς ότι η Wall Street χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Κλίντον».

- Με δυο λόγια η τράπουλα μοιράζεται από τους τραπεζίτες;

Έχουν αναδυθεί κάποιοι οικονομικοί παίκτες που είναι τόσο ισχυροί ώστε μόνο με μαζική παγκόσμια κινητοποίηση υπάρχει ελπίδα να εξισορροπηθεί η ισχύς τους. Στο τέλος η ταινία θέτει συνολικά το θέμα του πλούτου, υπογραμμίζοντας ότι αν τα εισοδήματα από την περιουσία συνεχίζονται να αυξάνονται με γρηγορότερους ρυθμούς από τα εισοδήματα που προέρχονται από την εργασία, θα φτάσουμε στο σημείο το σύνολο του παγκόσμιου προϊόντος να το διεκδικούν οι αποδόσεις κεφαλαίου.

- Ευρυδίκη, εσύ κάλυψες το κομμάτι που αναφέρεται στο τι συνέβη στην Ισλανδία, για την οποία τώρα πια επικρατεί απόλυτη σιγή στα ελληνικά ΜΜΕ. Τι είδες εκεί;

Η Ισλανδία αποτελεί ένα παράδειγμα χώρας στην οποία δεν διασώθηκαν οι τράπεζες, αλλά η κοινωνία. Και εκεί ο κόσμος υπέφερε και ακόμα υποφέρει από το κερδοσκοπικό πάρτι που τελείωσε το 2008. Έγιναν όμως και μερικά πολύ αξιόλογα βήματα που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν και άλλες χώρες. Ενδεικτικά σας αναφέρω τη διαγραφή χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων ώστε αυτά να αντανακλούν την πραγματική αξία των περιουσιακών τους στοιχείων και όχι την αξία τους προ κρίσης.

Ευρυδίκη, σ’ ευχαριστούμε πολύ που μας μίλησες και καλή επιτυχία στην ταινία.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Χαστουκόψαρο

Ψάχνοντας την απάντηση στην ερώτηση για τη ζωή, το σύμπαν και τα... περισσότερα


Πίσω στο μέλλον μέσα από το παρόν

Operation Mindcrime

Ο Νεοέλληνας του καναπέ

Σπούδασα, και τι έμαθα;

Επίδομα για μακροχρόνια άνεργους. Ένα σύντομο αστείο.

Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή αποικία χρέους

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Συμβιβασμός εναντίον αποδοχής

Χριστίνα (Ανδρομέδα) Πεταλωτή
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.