Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Η "λύση" του λουκέτου...

Α
Α
Flickr
Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα και αιτία τις αιώνιες διεκδικήσεις των φοιτητών, φαίνεται να ξεκινά και φέτος ένας νέος κύκλος καταλήψεων. Από το πρώτο μου έτος στο πανεπιστήμιο δεν έχει υπάρξει χρονιά που να μην έκλεισε η σχολή έστω για λίγες ημέρες. Χαμένες εξεταστικές περίοδοι, χαμένα εξάμηνα και φυσικά αμέτρητες χαμένες ώρες διδασκαλίας και πρακτικής εξάσκησης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Είναι προφανές ότι η κατάληψη μιας σχολής δε χαίρει ιδιαίτερης νομιμότητας. Τα πανεπιστήμια είναι δημόσια ιδρύματα και ως εκ τούτου, ανήκουν στο λαό. Το ερώτημα είναι κατά πόσο μια ομάδα φοιτητών έχει το δικαίωμα - με το "έτσι θέλω" - να καταλάβει το χώρο αυτό και να εμποδίσει τη λειτουργία του, καταπατώντας κατά αυτόν τον τρόπο το αναφαίρετο δικαίωμα κάποιων άλλων στη μόρφωση. Μα τι γράφω; Με ποιο "έτσι θέλω"; Αφού οι καταλήψεις υποτίθεται ότι είναι αποτέλεσμα των δημοκρατικών αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων! Ας σταθούμε λοιπόν λίγο σε αυτό το σημείο.

Ένα πανεπιστημιακό τμήμα αποτελείται από περίπου 200 φοιτητές ανά έτος. Οι περισσότερες σχολές έχουν διάρκεια τεσσάρων ετών, άρα οι φοιτητές γίνονται 800. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και 500 επί πτυχίω (ίσως να είναι και λίγοι) τότε φθάνουμε τους 1300. Είναι λοιπόν οι αποφάσεις μίας "γενικής συνέλευσης" 100 ατόμων ικανές να αντιπροσωπεύσουν τις βουλές του συνόλου; Ποια είναι τα αίτια μιας αποχής της τάξης του 90%; Ποιος εμποδίζει και τους 1300 να παρευρεθούν και να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα; Δυστυχώς, τους εμποδίζει το ίδιο το κλίμα της γενικής συνέλευσης. Το φοιτητικό κίνημα που καταδυναστεύεται από τις φοιτητικές παρατάξεις. Η μυρωδιά της μικροπολιτικής, των κομματικών γραμμών και των προσωπικών συμφερόντων που κατακλύζει το αμφιθέατρο. Νέοι χωρίς κρίση που, αφού χειροκροτήσουν το δικό τους ομιλητή, αδιαφορούν ή ακόμα και γιουχάρουν κάθε άλλη άποψη περιμένοντας την ώρα της ψηφοφορίας. Η προαποφασισμένη ψήφος τους δίνεται στο πλαίσιο του δικού τους κόμματος. Ούπς! Συγγνώμη. Της δικής τους φοιτητικής παράταξης, ήθελα να πω.

Πόσο διαφορετικά συμφέροντα μπορεί να έχουν δύο συμφοιτητές, ώστε να φτάνουν στο σημείο να πλακώνονται με καδρόνια; Ουσιαστικά, η "ώριμη" αυτή συμπεριφορά τους δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια άθλια μικρογραφία της Ελλάδας στην οποία εναντιώνονται και την οποία προσπαθούν - υποτίθεται - να αλλάξουν.

Μία σύντομη παρομοίωση: Ένας μικρός αριθμός κυττάρων ενός οργανισμού που για κάποιο λόγο πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, οδηγεί σε δυσλειτουργία τις δομές του οργανισμού. Τον κάνει ευάλωτο, σαθρό, αδύναμο και πολλές φορές τον οδηγεί στο θάνατο. Για τον αναγνώστη που δεν το κατάλαβε ήδη, αυτός είναι ένας αδρός και απλουστευμένος ορισμός του καρκίνου. Νομίζω λοιπόν ότι αν στη θέση των αρχικών κυττάρων βάλουμε τα κεφάλια των φοιτητικών παρατάξεων και σε αυτήν του οργανισμού το πανεπιστήμιο, τα υπόλοιπα έρχονται από μόνα τους...

Φυσικά, για να μην παρεξηγηθώ, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είμαι απόλυτα σύμφωνος στο να διεκδικούν οι φοιτητές τα δικαιώματά τους και να παλεύουν για καλύτερες συνθήκες μόρφωσης, συγγράμματα, σύγχρονες υποδομές, επαγγελματική αποκατάσταση και οτιδήποτε άλλο τους αξίζει. Μέσα όμως από ισχυρά σχήματα που ενώνουν το φοιτητικό κίνημα και δεν το χωρίζουν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Προσωπικά θα επέλεγα διαφορετικές μορφές διαμαρτυρίας, όπως μαζικές κινητοποιήσεις, πορείες, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υπουργεία, διάλογο με τους αρμοδίους φορείς και κάθε άλλο εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίο οι φοιτητές μπορούν να εκφραστούν και να απαιτήσουν. Θεωρώ τη λύση της κατάληψης έσχατη μορφή αγώνα, κατάλληλη μόνο σε ακραίες περιπτώσεις.

Άλλωστε, μία ανοιχτή σχολή γεμάτη φοιτητές και σφυγμό, παρέχει τη δυνατότητα συζητήσεων και πολιτικών ζυμώσεων στα αμφιθέατρα, στα διαλείμματα, στο κυλικείο στους χώρους σίτισης και θα βοηθούσε αναμφισβήτητα στη διακίνηση των ιδεών και τη συσπείρωση και μαζικότητα του φοιτητικού κινήματος. Σίγουρα, πολύ περισσότερο από μία έρημη και κλειδωμένη σχολή με - το πολύ - καμιά εικοσαριά "επαναστάτες" και τον υπόλοιπο φοιτητικό πληθυσμό να κάθεται σπίτι ή να εκμεταλλεύεται το χαμένο χρόνο για ξεκούραση, φραπέ και διακοπές.

Ειλικρινά απορώ πώς οι "αρχηγοί" των φοιτητικών παρατάξεων δεν ανοίγουν τα μάτια τους να δουν αυτό το απλό πράγμα. Μάλλον όμως, μία φωνή που ακούγεται από τον ουρανό (η μάλλον από τη γη και συγκεκριμένα κάπου εκεί πλησίον της πλατείας Συντάγματος) δεν τους αφήνει να δουν καθαρά και έχει βρει τον τρόπο να τους φοράει παρωπίδες. Οι σχολές δεν έχουν ανάγκη το "έργο" που προσφέρουν τα άτομα αυτά. Τα λουκέτα και οι χοντρές αλυσίδες δεν είναι η απάντηση σε όλα... Όπως με το νυστέρι αφαιρείται ένας όγκος, έτσι δραστικά ίσως θα πρέπει να βγει και η μικροπολιτική από το Πανεπιστήμιο. Η μόνη μας ελπίδα, αν θέλουμε να παραμείνει ζωντανό...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Συντηρητικός ή Προοδευτικός;

Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο και τις θέσεις τις οποίες εκφράζεις. Σε αυτά που γράφεις θα ήθελα να προσθέσω ότι οι καταλήψεις είναι ένα αναποτ... »

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Νίκος Σπάθας

Γεννήθηκα στην Κέρκυρα το 1987. Τα τελευταία χρόνια μένω στην Αθ... περισσότερα

μέρος του φακέλου
Το άσυλο φεύγει, οι καταλήψεις μένουνΗ κρίση και η ακρισία στο ελληνικό πανεπιστήμιο

Το πτυχίο

Τι καίγεται μαζί με την Αθήνα;

Μία ουσιαστική καταστροφή

¡Venceremos!

Ο Φορτσάκης, ο Λοβέρδος και τα ΜΑΤ

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.