Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


H πραγματική ελευθερία συνιστά την μοναξιά;

Α
Α
lostfilm.info
«Προσοχή πιθανοί επισκέπτες.
Σήμα κινδύνου.
Χρειάζομαι τη βοήθειά σας. Είμαι τραυματισμένος, βρίσκομαι κοντά στο θάνατο και είμαι πολύ αδύναμος να κάνω πεζοπορία. Είμαι πολύ μόνος, δεν είναι αστείο. Για όνομα του Θεού, σας παρακαλώ να μείνετε εδώ για να με σώσετε. Έχω πάει σχετικά κοντά και μαζεύω μούρα, και θα γυρίσω το απόγευμα. Σας ευχαριστώ»
Chris McCandless

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1992 (εγώ θα ήμουν τότε μπέμπα και θα προσπαθούσα να αρθρώσω την πρώτη αγαπημένη λέξη-μαμά) βρέθηκε το αποσυντιθέμενο πτώμα του 23 χρόνου τότε Chris McCandless από κάποιους κυνηγούς λίγο έξω από το βόρειο όριο του Εθνικού Πάρκου Ντενάλι (μέσα στα όρια της Αλάσκα). Είχε αφήσει τη τελευταία πνοή μέσα σε ένα παλιό, εγκαταλελειμμένο λεωφορείο που αποτελούσε ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο για τους κυνηγούς, εκπαιδευτές σκύλων και κάθε είδους επισκέπτες. Κολλημένο στη πόρτα ήταν το παραπάνω σημείωμα, σχισμένο, απόσπασμα από ένα μυθιστόρημα του Nikolai Gogol.

Ποιος ήταν αυτός ο Chris McCandless , πώς μου ήρθε και σας τον παρουσίασα και γιατί; Θα σας εξηγήσω ευθύς αμέσως.

Αρχικά για τον Chris McCandless μαθαίνω από την ταινία «Into the wild» του σκηνοθέτη και πολυαγαπημένου ηθοποιού Sean Penn και πρωταγωνιστεί ο Emile Hirsch . Αποτελεί μια αληθινή ιστορία βασισμένη στο βιβλίο του συγγραφέα Jon Krakauer.

Ο Chris McCandless που προερχόταν από μια ευκατάστατη οικογένεια, αποφασίζει μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο (στα 22 του παρακαλώ) να τα παρατήσει όλα και να ξεκινήσει ένα ταξίδι μόνος του με τελικό προορισμό την Αλάσκα. Τι να παρατήσει; Την ασφάλεια, τον υλικό κόσμο, σχέσεις ανθρώπων βασισμένες στο ψέμα - με χαρακτηριστική των ίδιων του των γονιών του - και όλα αυτά που κρατάνε τον άνθρωπο δέσμιο και φυλακισμένο μη μπορώντας να προσεγγίσει και να γνωρίσει τη φύση, τους κανόνες που τη διέπουν και την άγρια ομορφιά της. Έτσι λοιπόν, οπλισμένος με όνειρα και ιδεολογία, χωρίς τίποτα, ξεκινά αυτό το δύσκολο ταξίδι: το ταξίδι προς την απόλυτη ελευθερία και την γνωριμία του με τη φύση. Περιπλανόμενος σε αφιλόξενες περιοχές στην Κεντρική και Βόρεια Αμερική και γνωρίζοντας πλήθος ανθρώπων προσπαθεί να βιώσει την ουσία και το νόημα της μεγάλης και δύσκολης απόφασής του.

Για τον ίδιο τα πάντα είναι ξεκαθαρισμένα – ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει: θέλει να νιώσει απόλυτα ελεύθερος. Δεν θέλει να είναι δέσμιος σε τίποτα. Θέλει να γυρίσει τον κόσμο και να γνωρίσει την φύση που η ίδια η ύπαρξη της αποτελεί μοναδική αλήθεια και νοηματοδοτεί τον άνθρωπο. Όχι τα λεφτά και οι ψεύτικες σχέσεις των ανθρώπων βασισμένες στην ασφάλεια, την καλοπέραση, το εύκολο, σε υλικές ανάγκες που υποβιβάζουν τον Άνθρωπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ίδιοι του οι γονείς, οι οποίοι απ' ό,τι φαίνεται έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο μεγάλο του αυτό ταξίδι. Άνθρωποι που ενδιαφέρονταν για την επαγγελματική αποκατάσταση, τα χρήματα, την καριέρα, τα λεφτά, την ρηχή αναγνώριση. Είχαν ξεχάσει αληθινά συναισθήματα που είναι απλά και δεν εξαρτώνται παρά από πολύ απλά και καθημερινά πράγματα. Έτσι λοιπόν ο Chris, έχοντας στιγματιστεί από αυτές του τις αναμνήσεις, αρχίζει αυτό το μεγάλο ταξίδι.

Το ταξίδι διαρκεί περίπου ενάμιση χρόνο. Ο Chris είναι σίγουρος ότι αυτό που θα γνωρίσει μέσα από όλη αυτή την εμπειρία είναι ότι ο άνθρωπος το μόνο που χρειάζεται είναι μια βαθιά σχέση με τη φύση. Όχι απαραίτητα με τους ανθρώπους. Φτάνει τελικά στην Αλάσκα, έπειτα από ενάμιση χρόνο και εγκαθίσταται σε ένα παλιό εγκαταλελειμμένο λεωφορείο. Εκεί λοιπόν αποφασίζει ότι θα είναι η τελευταία του στάση και μετά θα γυρίσει πίσω στον υλικό κόσμο, να συνεχίσει τη ζωή του, εφόσον εκπλήρωσε το στόχο του.

Αυτό που συνειδητοποιεί εκεί όμως τον ταράζει: Ναι, είναι ελεύθερος, εκπλήρωσε το μεγάλο του στόχο, η μόνη συντροφιά ένα υπέροχο καταπράσινο βουνό. Παράλληλα και μόνος. Του λείπει η ανθρώπινη επαφή. Το καταλαβαίνει. Αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει μόνος του. Εμφανώς αδυνατισμένος και σε πολύ άσχημη κατάσταση επιθυμεί να γυρίσει πίσω στους ανθρώπους, σε μια οργανωμένη κοινωνία. Η ίδια η φύση τον προδίδει: θα φάει δηλητηριασμένα μούρα και θα αφήσει τη τελευταία του πνοή.

THE END

Και σε ένα τρελό παραλογισμό μου, ένα παρανοϊκό συσχετισμό τις ταινίας με δικές μου σκέψεις και προβληματισμούς (ναι, με έχουν πιάσει τα υπαρξιακά μου, καταλαβαίνετε) καταλήγω:
Είναι η απόλυτη ελευθερία επιθυμητή για ένα άνθρωπο;
Μήπως η απόλυτη ελευθερία και αποδέσμευσή μας από οτιδήποτε μας κάνει να νιώθουμε μόνοι;
Η απόλυτη ελευθερία συνδέεται με τη μοναξιά;
Ίσως τελικά να αξίζει να επενδύουμε και σε κάποιον άλλο άνθρωπο, γιατί έτσι μπορούμε να βιώσουμε και την αλήθεια γενικά;
Η φύση από μόνη της μπορεί να μας καλύψει αυτή την ανάγκη;
Οι ιδέες μας και τα πιστεύω μας όταν τα ακολουθούμε πιστά και αφοσιωνόμαστε μόνο εκεί, μας δίνουν την απαραίτητη λύτρωση;
Τελικά ο Chris και ο κάθε Chris που αφοσιώνονται σε μια ιδέα, προσπαθούν να συντροφεύσουν με την ελευθερία, συνυπογράφουν την μοναξιά τους;
Κάποιος για να είναι ελεύθερος πραγματικά, συνιστά να είναι μόνος του;

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελευθερία

Η ελευθερία δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτη. Δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υπάρξει "λίγη ελευθερία" ή "μερική ελευθερία" ή "σχεδόν ελευθ... »

συμφωνώ

(με κάλυψες απόλυτα.) »

Γιατι

“Γιατί άραγε το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο είναι να πείσεις ένα πουλί πως είναι λεύτερο και πως μπορεί να το αποδείξει μόνο του αν ασκηθε... »

ελευθερια?

ελευθερία ή η πίστη πως δεν έχουμε ανάγκη απο κανέναν και η πικρή διαπίστωση πως κανείς δεν μας έχει ανάγκη. »

Όμορφη ελευθερία!

Αναπροσαρμόζω, συνεχώς, το μέσα μου, για το τι είναι ελευθερία. Το τρένο το φυλακίζουν οι γραμμές ή του διασφαλίζουν ελεύθερη πορεία; Βασανι... »

''The other side of every fear is freedom."

Η αγαπημένη μου ταινία. Πρέπει να την έχω δει πάνω από 20 φορές σίγουρα. Κάθε φορά που νιώθω αγχωμένη ή φοβισμένη την βλέπω με μεγάλη ευλάβε... »

...απαντήσεις...

~ Είναι η απόλυτη ελευθερία επιθυμητή για ένα άνθρωπο; ΑΠΟΛΥΤΟ ΝΑΙ ~ Μήπως η απόλυτη ελευθερία και αποδέσμευσή μας από οτιδήποτε μας κάνει ν... »

...απαντήσεις... (No 2)

(1000 χαρακτήρες δεν ήταν αρκετοί) ~ Τελικά ο Chris και ο κάθε Chris που αφοσιώνονται σε μια ιδέα, προσπαθούν να συντροφεύσουν με την ελευθε... »

Άποψη για ελευθερία

Θεωρώ πως ελευθερία σημαίνει και αποδέσμευση από τις σκέψεις και τον εαυτό μας πολλές φορές.Η σκλαβιά της σκέψης και συνήθειας μπορεί να απο... »

Μάλιστα

Mάλλον κάποιος έχει όλες τις απαντήσεις στο μυαλό του, ενθαρυντικό, δεν λέω. Αλλά ας σεβαστεί και εμάς τους ταπεινούς που ψαχνόμαστε ακόμη κ... »

...απαντήσεις...

Δεν έτυχε να τις έχω όλες τις απαντήσεις στο μυαλό μου, τις δούλεψα (χρόνια), δεν μου ήρθαν έτσι. Άλλωστε η ταινία έχει κυκλοφορήσει χρόνια... »

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Χριστίνα Πανταζή

Πάντα αναρωτιόμουν γιατί δεν κάνει κάποιος κάτι για τη στασιμότη... περισσότερα


Τα χρόνια που πέρασαν...

Ταξιδεύοντας

Η γνώση ως απάτη

Το "παζλ" του Παρθενώνα.

Ημερολόγιο Σελ. 13: Γαύδος

Αντέχεις τα πάντα

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Τούτες τις μέρες ο άνεμος μας κυνηγάει...

Αχιλλέας Αχιλλέως | ΑντίΛογοςΠΡΟΣΦΑΤΑ / ΟΛΑ          BEST OF          ΤΥΧΑΙΟ ΑΡΘΡΟ          ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Μάουζερ στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.