Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Ένας χορός γεμάτος πάθος για τη ζωή

Α
Α
enfo.gr
Ζεις στην Σεβίλλη στην πατρίδα του φλαμένκο. Πώς αποφάσισες να μετακομίσεις εκεί;

Στη Σεβίλλη μετακόμισα το 2009. Έπειτα από πολύ καιρό σκέψης ένιωσα πως η ζωή που έχουμε είναι μία και μικρή και για αυτό, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η Σεβίλλη είναι η μήτρα του φλαμένκο και θέλησα να το μάθω ουσιαστικά και σε βάθος. Για αυτό και συνέχισα τις σπουδές μου εκεί. Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου καλύτερη πηγή από τη Σεβίλλη.

Τι είναι ο χορός για σένα;


Είναι μια ερώτηση που για να την απαντήσει κανείς, χρειάζεται πολλές ώρες ανάλυσης... προσωπικά ο χορός, είναι ένας τρόπος προσέγγισης μιας βαθύτερης αλήθειας, μιας συνειδητότητας του ατόμου σε σχέση με τον εαυτό του και σε σχέση με το σύμπαν γύρω του και ότι εμπεριέχει αυτό. Είναι μια προσπάθεια για πνευματικότητα, μια ροπή προς την ευτυχία, το φως. Ο χορός είναι ένα συνεχές παιχνίδι ενεργειών. Είναι η ίδια η μουσική δοσμένη οπτικά. Είναι από τις ωραιότερες μορφές έκφρασης του κορμιού και του μυαλού και της ψυχής.

Έχεις δώσει και πολλές παραστάσεις. Πώς σε αντιμετωπίζουν οι Ισπανίδες χορεύτριες; Αντιμετώπισες δυσκολίες στην συνεργασίες σου;


Αρκετές... Κυρίως από Ισπανούς γενικά, που ασχολούνται με το φλαμένκο. Υπάρχει μια έλλειψη εκτίμησης και αρκετές φορές βρίσκει κανείς κλειστές πόρτες, λόγω του γεγονότος ότι είναι ξένος. Βέβαια όσο περνούν τα χρόνια, παρατηρώ αλλαγές στη συμπεριφορά και τον τρόπο σκέψης πολλών. Από την άλλη, συχνά κι εμείς οι ίδιοι εσωτερικεύουμε αυτόν τον ρατσισμό και θεωρούμε τους εαυτούς μας κατώτερους από τους Ισπανούς του φλαμένκο, ενώ σίγουρα δε θα έπρεπε. Δυστυχώς ή ευτυχώς το φλαμένκο έχει "ανοίξει" τόσο σαν τέχνη, που πλέον ξεπερνά τα όρια ενός κράτους ή ενός έθνους.

Τι προσόντα πρέπει να έχει κάποιος για να μάθει φλαμένκο;

Όχι πολλά... Μουσικότητα σίγουρα, αλλά κυρίως πάθος για τη ζωή, επιμονή και υπομονή διότι είναι μια διαδικασία αργή αλλά υπέροχη. Αγάπη θέλει, όπως και όλα τα υπόλοιπα...

Η βασική προϋπόθεση για αυτόν τον χορό είναι το πάθος; Γιατί θεωρείται ερωτικός χορός;


Δε θα έλεγα πάθος ερωτικό. Νομίζω ότι είναι ένας αρκετά στενός χαρακτηρισμός. Πάθος για τη ζωή όπως είπα και πριν. Μια ανησυχία θέλει. Ο ερωτισμός σίγουρα βγαίνει σε κάποιους, σε ορισμένες στιγμές, όπως σε άλλους βγαίνει αυστηρότητα, σε άλλους γλυκά και πάει λέγοντας. Σου βγάζει ό, τι έχεις μέσα σου. Ούτως ή άλλως, υπάρχει τέτοια ποικιλία μουσικών στυλ μέσα στην οικογένεια του φλαμένκο, που είναι μάταιο να προσπαθήσουμε να του βάλουμε ταμπέλα. Το μόνο πράγμα που πιστεύω ότι είναι βασικό και προφανές στον χορό αυτόν, είναι η σύνδεση με τη γη, έχει ένα βάρος, ένα εκτόπισμα. Δύναμη και ροή.

Ετοιμάζεις όμως και μια παράσταση χορευτική με βάση τις Μοίρες της αρχαιότητας. Πώς προέκυψε αυτό;

Την ανεβάσαμε ήδη στη Σεβίλλη τον Απρίλιο. Ονομάζεται "Μοίρες" και βασίζεται στην ελληνική μυθολογία. Μέσα από τους κώδικες του φλαμένκο, προσπάθησα να δώσω τον δικό μου συμβολισμό πάνω στην μοίρα του ανθρώπου, το ρόλο της συγκυρίας και του τυχαίου, τη δύναμη ή την αδυναμία του μπροστά στη Κλωθώ την Λάχεση και τέλος την Άτροπο...Οι ρόλοι των τριών αυτών αδελφών είναι για μένα μια συνεχής ανησυχία στη ζωή. Οι στίχοι, η μουσική και η χορογραφία δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για τις "Μοίρες". Επίσης προσπαθήσαμε να εισαγάγουμε ελληνικούς ρυθμούς μέσα σε αυτούς του φλαμένκο. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που μου δόθηκε η ευκαιρία να φτιάξω τις μοίρες...
mikrocosmos.gr, 26/09/2014

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

mikrocosmos.gr

το (διαδικτυακό) περιοδικό των ανθρώπων! Ανθρώπων με ξεχωριστή δ... περισσότερα


Η Χρυσούλα Στεφανάκη μας "άγγιξε"...

Οι φίλοι του άλλου κόσμου

"Κυψέλη" πολιτισμού στην Κυψέλη

Athens Fringe Live - H Αθήνα μας ανήκει!

Στήνοντας ένα φεστιβάλ από το μηδέν

Ο Μίλτος Πασχαλίδης ξένος σε έναν τόπο που αλλάζει

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Τούτες τις μέρες ο άνεμος μας κυνηγάει...

Αχιλλέας Αχιλλέως | ΑντίΛογοςΠΡΟΣΦΑΤΑ / ΟΛΑ          BEST OF          ΤΥΧΑΙΟ ΑΡΘΡΟ          ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Μάουζερ στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.