Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Αστυνομική Βία: Ακόμη ένα "μεμονωμένο" περιστατικό...

Α
Α
Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο, Μάρτιος 2007
Πόσα ακόμη μεμονωμένα περιστατικά αστυνομικής βίας πρέπει να σημειωθούν για να πειστούν οι φωστήρες της πολιτικής, της αστυνομίας και των τηλεοπτικών παραθύρων ότι τίποτα δεν είναι μεμονωμένο. Δεν είναι μεμονωμένο ακριβώς γιατί το 99% των περιπτώσεων αστυνομικής αυθαιρεσίας στην Ελλάδα μένουν ατιμώρητα. Οι δράστες συνεχίζουν να βρίσκονται στους κόλπους της Ελληνικής αστυνομίας και ορισμένοι εξ αυτών προάγονται, ως επιβράβευση των υπηρεσιών τους...

«Το βράδυ του Σαββάτου, 6 Δεκεμβρίου, ένας 16χρονος έπεφτε νεκρός στην περιοχή των Εξαρχείων από σφαίρα ειδικού φρουρού της αστυνομίας. Συμπλοκές επακολούθησαν σε ολόκληρη την Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας μεταξύ ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου και δυνάμεων των ΜΑΤ.» Ιδού η ψύχραιμη περιγραφή των γεγονότων. Εκεί που χάνει όμως κανείς την ψυχραιμία του, είναι όταν ακούει τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Χατζηγάκη, να δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τα όργανα της για την τιμωρία των ενόχων. Όταν ακούει τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο να δηλώνει πως πρόκειται (άκουσον - άκουσον) για «μεμονωμένα περιστατικά».

Η ερώτηση είναι μία και διατυπώνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση: «Μα καλά; Μας κοροϊδεύετε;» Κοροϊδεύουν την ελληνική κοινωνία κατά τρόπο προκλητικό. Οι κραυγές δε συνεισφέρουν σε τίποτα. Μήπως όμως συνεισφέρει η υπενθύμιση των ποινών που επιβλήθηκαν στους αστυνομικούς της περίφημης υπόθεσης ζαρντινιέρας από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ. τον περασμένο Οκτώβριο; Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. είχε κρίνει πως η απόφαση του πρωτοβάθμιου συμβουλίου δεν επέβαλε αυστηρές ποινές, γιʼ αυτό και είχε ασκήσει προσφυγή.

Για τον αρχιφύλακα, ο οποίος στα τηλεοπτικά πλάνα διακρίνεται να χτυπάει τον νεαρό, διατηρήθηκε η ποινή της εξάμηνης αργίας με απόλυση. Ο αστυνόμος που εμπλέκεται στην υπόθεση, σε βάρος του οποίου είχε επιβληθεί η ποινή της τετράμηνης αργίας με πρόσκαιρη παύση, τιμωρήθηκε χθες με χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ σε έναν αστυφύλακα επιβλήθηκε, όπως και πρωτόδικα, η ποινή της τετράμηνης αργίας με απόλυση. Αντίθετα, δύο αστυφύλακες που είχαν τιμωρηθεί με αργία με απόλυση για διάστημα δύο και τριών μηνών αθωώθηκαν, όπως και άλλοι δύο συνάδελφοί τους, οι οποίοι είχαν αθωωθεί και στο πρωτοβάθμιο συμβούλιο. Ξέρει κανείς τι σημαίνει πρακτικά η ποινή "αργία με απόλυση"; Ο αστυνομικός που τιμωρείται πληρώνεται με μικρό μέρος του μισθού του για τη συγκεκριμένη περίοδο (αφαιρούνται όλα τα επιδόματα και τμήμα του βασικού μισθού), ενώ η ποινή αφαιρείται από το συντάξιμο χρόνο. Είναι δυνατόν;

Ο Αυγουστίνος Δημητρίου δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τη βία που υπέστη. Η ζωή του μοιάζει να έχει σταματήσει σε εκείνο το βράδυ, να έχει θαφτεί σε μια ζαρντινιέρα. Σε συνομιλία με την οικογένειά του, έμαθα πως ο Αυγουστίνος ακόμη προσπαθεί να ξεπεράσει τα ψυχολογικά προβλήματα που του προκάλεσαν οι «υπηρετούντες το κοινωνικό σύνολο» αστυνομικοί.

Χρειάζονται περισσότερα «στοιχεία» για να αηδιάσει κανείς με τις δηλώσεις των Χατζηγάκη και Παυλόπουλου; Σύμφωνα με έκθεση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι κατά την περίοδο 2003-2007, ερευνήθηκαν πειθαρχικά 238 καταγγελίες κατά αστυνομικών για κακομεταχείριση και αποτάχθηκε μόνο 1 ενώ για μόνο 127 από αυτές σχηματίσθηκαν ποινικές δικογραφίες και μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο 2 πρωτόδικες καταδίκες που εκκρεμούν ενώπιον εφετείων.

Είναι δεδομένο πως η πλειοψηφία των αστυνομικών προσπαθεί να κάνει τη δουλειά της και μάλιστα υπό αντίξοες πολλές φορές συνθήκες. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί τη γενικευμένη ατιμωρησία. Υπεύθυνοι για αυτό είναι όλοι. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί που συνεχίζουν να θεωρούν συναδέλφους τους, αυτούς που ξυλοκοπούν και δολοφονούν, προσπαθώντας να τους προστατεύσουν στο όνομα μιας διεστραμμένης συναδελφικής αλληλεγγύης. Οι πολιτικοί που προκαλούν, μένοντας σε λεκτικές καταδίκες. Οι πολίτες που δεν αντιδρούν.

Τα λόγια του Παναγιώτη Δημητρά από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι είναι τα πλέον ενδεικτικά:

"Ουσιαστικά, με το να υπάρχει ατιμωρησία, αυτοί οι λίγοι αισθάνονται ότι μπορούνε να ασκούν βία, χωρίς κόστος... Η έκφραση «μεμονωμένα περιστατικά» είναι η κλασική έκφραση του κάθε πράσινου ή μπλε κυβερνητικού εκπροσώπου, από τότε που ασχολούμαστε με το θέμα και έχουμε μία συλλογή από εκατοντάδες ή χιλιάδες μεμονωμένα περιστατικά."Ακόμη μια σφαίρα αστυνομικού «εξοστρακίστηκε»... Ακόμη μια ζωή, ενός παιδιού αυτή τη φορά, χάθηκε... Ακόμη μια φορά θα ακούσουμε τα ίδια λόγια και θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Asilipto

Einai asilipto na dexteis to gegonos.... Einai dinaton na exoun tosi eksousia kai na simperiferontai kat' afton ton tropo? Poios tous exei d... »

Μεμονωμένο περιστατικό

Όντως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι αναφορές για κατάχρηση εξουσίας από αστυνομικούς, με αποδέ... »

Πώς εκφέρεις άποψη όταν δεν ξέρεις και τις δύο πλευρές;

Πολύ ωραίο το άρθρο σου και συγχαρητήρια. Μόνο επίτρεψέ μου να έχω κάποιες ενστάσεις... Διάβασα αυτά που λες πολύ προσεκτικά. Δεν βρήκα όμως... »

Μια απάντηση...

Σίγουρα δε διεκδικώ δάφνες γνώσεων νομικής. Παρόλα αυτά δε νομίζω ότι απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις νομικής για να εκφράσει κανείς την καχυ... »

Ο σκοπός και τα "μέσα" ή η σύγκρουση των συμβόλων

Το σύμβολο της εξουσίας (ο αστυνομικός) και της αντιεξουσιαστικής πάλης (ο νεαρός) συγκρούστηκαν και νίκησε ο δεύτερος. Η έκφραση του υπουργ... »

Απάντηση ΙΙ

Κ. Ντόβολου, Επικαλείστε την επίκληση συναισθήματος ως αυτοσκοπό του παραπάνω κειμένου την ίδια στιγμή που γράφετε "θα έλεγες τα ίδια αν ήσο... »

Με αφορμή την Απάντηση ΙΙ

Άραγε η βία είναι (η μοναδική;) απάντηση στην βία; Όσο καταδικαστέα και να είναι η πράξη του αστυνομικού, τίποτα δεν δικαιολογεί αυτά τα επε... »

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΑΘΩΩΝ

Από τη στιγμή που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ο Αλέξης, έχω ακούσει απίστευτα πράγματα. Εννοείται ότι καταδικάζουμε τις ζημιές, εννοείται ότι δεν... »

"Οι Αντικειμενικοί"

Κάποιος "αντικειμενικός" βλέπει στα πρόσωπα αστυνόμων, που κάνουν τη δουλειά που τους αναθέτουν και εκτελούν εντολές, "εκπαιδευμένα ρομπότ μ... »

Καιρός Ήτανε...

Τα ΜΑΤ είναι δυνάμεις καταστολής. Aποστολή (δουλειά με άλλα λόγια) τους είναι να Καταστέλλουν, να Καταπνίγουν δηλαδή κάθε απόπειρα διατάραξη... »

WHAAAAT

Συμφωνώ με το σχόλιο της Εύας Ντοβολου. Το άρθρο δεν έχει επιχειρήματα. Απλώς απεικονίζει την πλειοψηφία των Ελληνικών ΜΜΕ που προσπαθούν να... »

Μια ακόμη... απάντηση

Δεν μπορώ να μην απαντήσω σε σχόλια που χαρακτηρίζουν το άρθρο λειψό επιχειρημάτων. 1ον: "Για τον αρχιφύλακα, ο οποίος στα τηλεοπτικά πλάνα... »

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Ιάσονας Κάντας

Απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων κ' Πολιτισμού του Παν... περισσότερα


Επανάσταση σε συσκευασία δώρου

Τι καίγεται μαζί με την Αθήνα;

Εν ψυχρώ

Βία...

Εσείς να βρίσκεστε στους δρόμους κι εγώ να γράφω

Ούτε Ψωμί, ούτε Παιδεία, ούτε Ελευθερία

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιώργο

Μαρύσα Παππά (2#x_2)
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.