Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


800 εκατομμύρια "πεινάω" και μια αυτοκτονία...

Α
Α
New York Times
Κάποιος είπε: "Ήμουν λυπημένος επειδή δεν είχα παπούτσια να φορέσω... μέχρι που είδα κάποιον που δεν είχε ποδιά."

Είμαστε στο 1993 στο Ayod, ένα μικρό χωριό του Σουδάν, κοντά σε έναν σταθμό ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ. Η σκελετωμένη μορφή ενός μικρού κοριτσιού ξεπροβάλλει στο φακό του Νοτιοαφρικανού φωτογράφου Kevin Carter. Εξαντλημένο από την πείνα και τη δίψα, που 15 χρόνια μετά την λήψη της φωτογραφίας εξακολουθεί να μαστίζει τις χώρες της Αφρικής, προσπαθεί να φτάσει στο σταθμό βοήθειας. Οι δυνάμεις του το εγκαταλείπουν, φαίνεται πως δε θα καταφέρει να σωθεί... Το τέλος είναι βέβαιο και πλησιάζει αμείλικτο. Ακριβώς πίσω του ο μαύρος γύπας ακολουθεί το υποψήφιο "γεύμα" του... Παραμονεύει και περιμένει υπομονετικά τη στιγμή που το κοριτσάκι θα πεθάνει.

Λένε πως κάθε γεγονός είναι σαν νόμισμα με 2 όψεις...

Η πρώτη όψη είναι γνωστή και αρκετά πασιφανής σε όλους. Η φωτογραφία απεικονίζει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την τραγική αντίθεση και το ανυπέρβλητο χάσμα ανάμεσα στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο και στον "ανύπαρκτο" κόσμο. Όχι δεν είναι άστοχος ο χαρακτηρισμός μου. Αυτός ο κόσμος, αυτές οι εικόνες είναι απλά "ανύπαρκτες" για μας... αυτός ο κόσμος δεν υπάρχει... Κόβεται διακριτικά στο μοντάζ, "ρετουσάρεται" στο photoshop, αφαιρείται επιδεικτικά από τις αφίσες των δρόμων για λόγους αισθητικής. Αντιθέτως είναι άστοχος πέρα για πέρα ο χαρακτηρισμός αναπτυσσόμενος... γιατί είναι ένας όρος-απάτη των συστημάτων ελέγχου και διοίκησης των ανεπτυγμένων χωρών. Η φωτογραφία δεν αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης της φτώχειας... την ύπαρξή της την βιώνει το ανθρώπινο γένος από την εποχή της εφεύρεσης των κοινωνικών-οικονομικών διαχωρισμών.

Θα σας φανεί περίεργο αλλά κατ' εμέ ίσως να έχει να κάνει με μια "απλή" εφαρμογή της Θεωρίας του Χάους κατ' απόλυτη αντιστοιχία με το φαινόμενο της πεταλούδας. Όπως ακριβώς "μια πεταλούδα που κουνώντας τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα" έτσι και η φωτογραφία υπάρχει για να μας θυμίζει το βαρύ τίμημα της ανάπτυξης, της προόδου και της οικονομικής ευμάρειας. Σε κάθε τετραγωνικό μέτρο ανεπτυγμένου κόσμου αντιστοιχούν πολλά τετραγωνικά μέτρα πόνου, δυστυχίας, εκμετάλλευσης και θανάτου. Στις δήθεν αναπτυσσόμενες χώρες, έννοιες όπως "ανάπτυξη" και "πρόοδος" είναι παντελώς άγνωστες, ανύπαρκτες. Γνωρίζουν μόνο τη λέξη "βοήθεια" που όμως δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μια "άτυπη επιστροφή φόρου" από ένα εξευγενισμένο πολυεθνικό δουλεμπορικό σύστημα.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη: η πέρα ως πέρα ελπιδοφόρα... Όταν η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στους New York Times στις 26 Μαρτίου 1994, το τηλεφωνικό κέντρο κατακλύστηκε από τηλεφωνήματα αναγνωστών που ζητούσαν να μάθουν την τύχη του κοριτσιού. Προς έκπληξη όλων, το κοριτσάκι κατάφερε και έφτασε μόνο του στο ανθρωπιστικό κέντρο και σύμφωνα με μαρτυρίες κέρδισε τη μάχη με την πείνα και τον θάνατο που φάνταζε αναπόφευκτος.

Υπάρχει μια θρησκευτική παράδοση σύμφωνα με την οποία εξαιτίας του προπατορικού αμαρτήματος ο άνθρωπος έχασε - πέραν της αγάπης και της φροντίδας του Δημιουργού - το άφθαρτο και αιώνιο άυλο σώμα του και "φυλακίσθηκε" - κατά τον Αριστοτέλη - μέσα σε ένα διαρκώς φθειρόμενο υλικό σώμα. Είναι δύσκολο, ακόμα και αδύνατον να αποδείξουμε την ορθότητα της θεωρίας αυτής καθώς ξεφεύγει από τα πλαίσια των θετικών επιστημών και εδράζεται σε αυτά της φιλοσοφίας. Προσωπικά όμως πιστεύω ότι τα σκαιά δεσμά του ανθρώπου είναι αυτά που εμείς οι άνθρωποι καλούμε "όρια" ή αλλιώς τα αόρατα αυτά σύνορα που περιορίζουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Το μάθημα ζωής που εγώ παίρνω από την ιστορία αυτού του κοριτσιού είναι πως η επιτυχία ή ακόμα και η σωτηρία του κάθε ανθρώπου προϋποθέτει πως πολλές φορές θα χρειαστεί να δώσουμε «μάχες» για να υπερκεράσουμε τα υλικά και ψυχικά μας "όριά".

Όσον αφορά στον Kevin Carter, η δημοσίευση της φωτογραφίας ευαισθητοποίησε, έστω και κατ' επίφαση, το δυτικό κόσμο, προκαλώντας την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στα πληγέντα χωριά του Σουδάν. Ο ίδιος θα κερδίσει τον Μάιο του 1994 το Βραβείο Πούλιτζερ για την "πιο αξιόλογη φωτογραφία". Ο Kevin Carter έκανε πράξη τα λόγια του διάσημου φωτογράφου Robert Capa: "αν οι εικόνες σου δεν είναι αρκετά καλές, δεν είσαι αρκετά κοντά (στα γεγονότα)...". Δεν άντεξε όμως την εγγύτητα αυτή... Στις 27 Ιουλίου του 1994, πάσχοντας από βαριάς μορφής κατάθλιψη, έβαλε τέρμα στη ζωή του εισπνέοντας μονοξείδιο του άνθρακα. Στο σημείωμα που άφησε έγραφε:

Είμαι σε κατάθλιψη... Χωρίς τηλέφωνο, χωρίς λεφτά για το νοίκι, χωρίς λεφτά να πληρώσω τα χρέη μου, χωρίς λεφτά για υποστήριξη παιδιών. Με κυνηγούν οι ζωντανές μνήμες των δολοφονιών, των πτωμάτων, του θυμού και του πόνου... Των πεινασμένων και τραυματισμένων παιδιών... των τρελών αστυνομικών και δημίων...

Όταν αυτοκτόνησε, ήταν μόλις 33 ετών...
Γιάννης Γ., 25/11/2008

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια ανεδαφική "συγγνώμη"

Χαίρομαι που έχω πόδια και σε αυτά άλλωστε βασίζω - μετά το μυαλό μου - την επιβίωσή μου, αλλά τα παπούτσια μου είναι παλιά. Αγοράζω φτηνά κ... »

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Γιάννης Γ.

O Γιάννης Γ. είναι φοιτητής του πανεπιστημιου αθηνων. Ευχαριστεί... περισσότερα


Παγκόσμια Επισιτιστική Κρίση

Για όλα εκείνα τα παιδιά...

Μαμά δεν καταλαβαίνω...

Θα ήθελα

Afghan Girl

Η ζωή στον υπόνομο: Οδησσός, 2006

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Συμβιβασμός εναντίον αποδοχής

Χριστίνα (Ανδρομέδα) Πεταλωτή
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.