Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Η Μήδεια, Unsex.

Α
Α
komvos.edu.gr
Μια γυναίκα, πάντα, έχει τον τρόπο να μένει στην Ιστορία. Όταν, μάλιστα, αυτό γίνεται μέσα από τα χέρια ενός άνδρα, η διαχρονικότητά της αποκτά άλλη σημασία.

Μήδεια. Ένα μυθικό πρόσωπο που υπήρξε πριν τον Ευριπίδη, απογειώθηκε στα χέρια του και συνέχισε να υπάρχει μέσα στον χρόνο έως και τις μέρες μας. Γύρω από το πρόσωπό της, πέραν του μύθου, δημιουργήθηκαν ερωτήσεις, αμφιβολίες, εικασίες και διατυπώθηκαν απόψεις. Μέσα σ’ ένα γενικό πλαίσιο που επιτρέπει την υποκειμενική αφήγηση, η σύλληψη αυτής της γυναίκας και των προεκτάσεών της, μπορεί ν’ ανατραπεί και να ερμηνευθεί από διαφορετικές - υποκειμενικές - σκοπιές. Εξάλλου μιλάμε για μια γυναίκα και κάθε προσπάθεια προσέγγισή της μοιάζει μ’ ένα ταξίδι προς τα Κύθηρα.

Ο μύθος της, γνωστός. Σ’ εκείνο τ’ οποίο θα σταθώ είναι το βαθύτερο πλαίσιο που εκφράζει μέσω της τελικής της πράξης (παιδοκτονία) και των κινήτρων που την οδήγησαν σ’ αυτήν. Πρόκειται για ένα πλαίσιο που ξεπερνά τα όρια του φύλου. Δεν θα δω τη Μήδεια ως γυναίκα, αλλά ως άτομο. Η ακραία, λοιπόν, και αλόγιστη βία με σκοπό την εκδίκηση ξεπερνά τα όρια του φύλου και αφορά το άτομο. Αυτό, καταδυναστευμένο από τα πιο ποταπά ένστικτά του, οδηγείται σε πράξεις ανείπωτης και αισχρής βίας με μοναδικό σκοπό να πληγώσει, να προκαλέσει πόνο σε κάποιον άλλο, προκειμένου να τον εκδικηθεί και κατ’ αυτόν τον τρόπο να ικανοποιήσει τον άρρωστο εγωισμό του. Το άτομο, μάλιστα, αναπτύσσει μια προσωπική ηθική, ώστε να δικαιολογήσει στον ίδιο του τον εαυτό την πράξη του, πιστεύοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θ’ αποδιώξει μελλοντικές Ερινύες.

Μιλάμε πάντα για ένα άτομο που πράττει κατά συνείδηση, γιατί τέτοια ήταν η Μήδεια. Καθένας μας μπορεί να εξαπατηθεί, να πληγωθεί και να μειωθεί από κάποιον άλλο. Καθένας μας μπορεί να βιώσει την αθέτηση ενός όρκου, μιας συμφωνίας που να μας αφήσει μετέωρους, σε μια κατάσταση ελεύθερης πτώσης. Η πράξη όμως της εκδίκησης δεν δικαιολογείται. Ακόμα και η ικανοποίηση του άρρωστου εγωισμού μέσω αυτής είναι στιγμιαία και παροδική. Αμέσως μετά ακολουθεί μια μεγαλύτερη άβυσσος, εσωτερική. Κάπου εκεί ανακαλύπτεις την τραγικότητα σου (ναι, η Μήδεια είναι τραγικό πρόσωπο, καθώς οι πράξεις της αντανακλούν αρνητικά και στην ίδια) και χάνεις τον εαυτό σου. Παύεις να είσαι εσύ.

Στην άγρια ζούγκλα της αλλοτριωμένης κοινωνίας, η αξία της συγχώρεσης - έστω και σιωπηρής - είναι ένα είδος προς εξαφάνιση.
Ας μην την αφήσουμε να χαθεί.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Ευάγγελος Τρ.

Δεν άκουσες ποτέ τη μάνα σου την άγια, σ’ ενοχλούσε και σένα το... περισσότερα


Για τις μητέρες της καρδιάς

Θα νοσταλγώ τα γλυκά σου ξενύχτια

Μια κούπα ζεστό καφέ

Μαμά...

Αμερικάνικο Όνειρο vol.2

Vampire parents

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιώργο

Μαρύσα Παππά (2#x_2)
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.