Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


H όπερα... αλλιώς

Α
Α
enfo.gr
Είσαι μια νέα, φρέσκια κοπέλα που έχεις σπουδάσει και ασχολείσαι με όπερα. Πώς και πότε ξεκίνησες;

Από παιδί ασχολιόμουν με τη μουσική, ξεκίνησα με βιολί και πιάνο και ήμουν μέλος σε διάφορες παιδικές χορωδίες. Τραγούδι ξεκίνησα όταν ήμουν 16 χρονών στο Ωδείο Αθηνών και έπειτα συνέχισα τις σπουδές μου στο εξωτερικό, στο Μόναχο, στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Το 2008 επέστρεψα στην Ελλάδα και ξεκίνησα με κάποιους φίλους και συνεργάτες τους Oper(O).

Έχεις συνδημιουργήσει μαζί με δυο ακόμη συνεργάτες σου την ομάδα Oper(o). Ποια είναι η δράση της, το έργο της και σε τι στοχεύει;

Η όπερα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο είδος τέχνης, συνοδεύεται βέβαια από πολλές προκαταλήψεις θετικές και αρνητικές, οι οποίες προέρχονται από το κοινό, αλλά πολύ συχνά και από τους ίδιους τους θεσμικούς οργανισμούς και τους καλλιτέχνες που την υπηρετούν. Η όπερα για την ομάδα μας δεν είναι αυταπόδεικτα ένα είδος «υψηλής αισθητικής», δεν πιστεύουμε στη «δυσκολία» που την χαρακτηρίζει, και πιστεύουμε επίσης ότι με λάθος χειρισμούς μπορεί να γίνει βαρετή, αδιάφορη και πολύ εύκολα γελοία. Ταυτόχρονα όμως πιστεύουμε ότι είναι ένα είδος τέχνης με τεράστια δύναμη και αντίκτυπο στο κοινό.

Η συναισθηματική δύναμη της ανθρώπινης φωνής, το μεγαλείο των μουσικών κειμένων και η σύνθεση όλων αυτών των τεχνών στην σκηνή είναι τόσο σπουδαία που μπορεί να παρασύρει και να μαγέψει ανθρώπους χωρίς καμία διάκριση - κοινωνική, πολιτισμική, ηλικιακή ή άλλη. Είναι ένα είδος τέχνης που συνδυάζει όλες τις τέχνες στη σκηνή και όταν αυτές «κουμπώνουν» - συνδιαλέγονται, αλληλεπιδρούν με όποιο τρόπο διαλέξουμε - το αποτέλεσμα είναι κατά τη γνώμη μου μαγικό.

Στόχος της ομάδας μας λοιπόν είναι να δημιουργούμε θεάματα όπως τα ονειρευόμαστε, να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα αυτά, να αναδείξουμε όλα αυτά τα υπέροχα χαρακτηριστικά της όπερας, με τελικό σκοπό την δημιουργία παραστάσεων που να αφορούν, σήμερα.

Οι παραστάσεις που έχετε δώσει ακόμη και σε δρόμους σάς έδειξαν ότι οι Έλληνες είναι δεκτικοί στο να παρακολουθήσουν όπερα;

Πιστεύω ότι υπάρχουν διάφορες παρεξηγήσεις οι οποίες δεν αφορούν το είδος της όπερας ως τέχνη, αλλά τον τρόπο με τον οποίο ανεβαίνει και τους καλλιτέχνες που την υπηρετούν. Θα ήταν υποτιμητικό, αν όχι χαζό, για τους καλλιτέχνες να θεωρήσουμε τους Έλληνες, ή οποιουσδήποτε, ανίκανους να την κατανοήσουν και όχι εμάς ανίκανους να τους τη μεταφέρουμε. Είναι αλήθεια ότι έχουν εδραιωθεί κάποιες απόψεις που λένε ότι η όπερα είναι ένα είδος τέχνης βαρετό, πεπαλαιωμένο ή αδιάφορο, απόψεις που κατά τη γνώμη μου δεν είναι αβάσιμες, υπάρχουν και κακές παραστάσεις όπερας, αλλά πιστεύω ότι αρκεί μια καλή παράσταση για να σπάσει αυτές τις προκαταλήψεις.

Εσείς ενεργείτε εκτός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Για ποιο λόγο;

Πήρα αυτήν την απόφαση κυρίως επειδή πιστεύω σε έναν διαφορετικό τρόπο και σε συνθήκες καλλιτεχνικής δημιουργίας. Έτσι δημιούργησα μαζί με κάποιους συνεργάτες, μια πλατφόρμα όπου μπορεί να υπάρξει ουσιαστική δημιουργία.
Οι Oper(O) είναι για μένα ο μόνος τρόπος που καταλαβαίνω ότι μπορεί να δημιουργηθεί ουσιαστικό καλλιτεχνικό έργο. Στην πλατφόρμα αυτή συναντιόμαστε άνθρωποι με μοναδικό κίνητρο την δημιουργία. Έχουμε φτιάξει μια δομή ανεξάρτητη, όπου καλλιτέχνες διαφορετικών τεχνών με κοινό όραμα ως προς την τέχνη, την αμφισβητούμε και προβληματιζόμαστε χωρίς ωράριο και μέτρο. Έχουμε σαν στόχο την ουσιαστική επικοινωνία μας με το κοινό και πιστεύουμε στη δύναμη του καλλιτεχνικού διαλόγου, της συνδημιουργίας και στην επαναστατικότητα της τέχνης.
Αποδομούμε και συνθέτουμε ξανά.

Στο μεταξύ, συμμετέχεις και στην «αναβίωση» της Στοάς Εμπόρων στην οδό Βουλής προτείνοντας μια ιδιαίτερη δράση στον χώρο ενός εγκαταλειμμένου κλειστού μαγαζιού. Τι ακριβώς κάνετε;

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Ίχνη Εμπορίου» διαλέξαμε να ασχοληθούμε με ένα θέμα ανθρώπινο και πάντα σύγχρονο, που αυτόν τον καιρό παρατηρούμε να κυριαρχεί γύρω μας, τον φόβο. Ένα συναίσθημα, ή αλλιώς μία κατάσταση που πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητά μας, επηρεάζοντας τον ψυχισμό, τις συμπεριφορές, τις αλληλεπιδράσεις και τις κοινωνικές μας σχέσεις. Γίνεται εμπόδιο στην προσπάθειά μας να εξελιχθούμε, να ονειρευτούμε και να αντιδράσουμε τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό - κοινωνικό επίπεδο. Σκοπός μας είναι να αναγνωρίσουμε τους κυρίαρχους σύγχρονους φόβους, να τους εξετάσουμε, και να “παίξουμε” με αυτούς δημιουργώντας μια παράσταση της οποίας η πρώτη ύλη θα προέρχεται από τον κόσμο.
Θα συλλέξουμε πληροφορίες από τον κόσμο, τις οποίες σε δεύτερο στάδιο, θα δώσουμε σε καλλιτέχνες (εικαστικούς, μουσικούς, ηθοποιούς και χορευτές) για να τις επεξεργαστούν, και στο τέλος θα συνθέσουμε αυτό το υλικό σε μια performance.
mikrocosmos.gr, 31/07/2014

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

mikrocosmos.gr

το (διαδικτυακό) περιοδικό των ανθρώπων! Ανθρώπων με ξεχωριστή δ... περισσότερα

 κοινωνικός ιστός 


"Κάθε Σαράντα Χρόνια" στο Πατάρι

Ο Ρουβάς, η Διαβάτη, το θέατρο και τα βραβεία

Από το μηδέν στο …άπειρο

"Κυψέλη" πολιτισμού στην Κυψέλη

Η γυναίκα που φέρνει τα πιο σπάνια ντοκιμαντέρ

Το σπασμένο βιολί και η μόρφωση του νέου ηθοποιού.

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Συμβιβασμός εναντίον αποδοχής

Χριστίνα (Ανδρομέδα) Πεταλωτή
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.