Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


«Χαμένος» στο διάστημα

Α
Α
enfo.gr
Από προγραμματιστής υπολογιστών αποφάσισες να κοιτάς τα άστρα… Πώς γεννήθηκε αυτή η αγάπη σου για τα ουράνια σώματα και το σύμπαν;

Η αγάπη μου για τα ουράνια σώματα και το σύμπαν, γεννήθηκαν από πολύ μικρή ηλικία, στα εννιά μου χρόνια. Στην αρχή ξεκίνησε από περιέργεια να γνωρίσω το άγνωστο, αυτό που βλέπουμε αλλά δεν γνωρίζουμε τι είναι, τι μας περιβάλλει και τι βρίσκεται πέρα από τον γνωστό σε μας κόσμο, «ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ». Σε όλη αυτήν την προσπάθεια είχα πάντα δίπλα μου τον πατέρα μου που με υποστήριζε και με παρότρυνε να συνεχίσω.

Έχεις μάλιστα μετατρέψει το σπίτι σας σε ένα μικρό… πλανητάριο. Πόσο χρονοβόρο και δύσκολο ήταν κάτι τέτοιο;

Δεν είναι πλανητάριο, είναι ένα μικρό παρατηρητήριο. Ο χώρος που στεγάζεται το παρατηρητήριο είναι σε ένα μικρό ιδιόκτητο χωράφι εκτός της πόλης του Καρπενησίου και όχι στο σπίτι. Η κατασκευή του έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Οι συγκεκριμένες κατασκευές δεν είναι μόνο χρονοβόρες, απαιτητικές και δύσκολες αλλά και οικονομικά απαιτητικές. Σύμμαχος σε όλη αυτήν την προσπάθεια, η αγάπη για αυτό που κάνω. Στόχος είναι μέσω διαδικτύου να ενωθεί και με άλλα παρατηρητήρια στον κόσμο ώστε κοιτώντας σε συγκεκριμένα σημεία του ουρανού να συμβάλει στην έρευνα ή και ανακάλυψη αστεροειδών, κομητών, μεταβλητών αστέρων ακόμα και έξω - πλανητών. Το επόμενο βήμα θα είναι η κατασκευή και η τοποθέτηση ενός μικρού ραδιοτηλεσκόπιου.

Πόσο μεγάλο είναι και σε τι χώρο βρίσκεται;

Το παρατηρητήριο δεν είναι μεγάλο, είναι μια μικρή κατασκευή που την έχω σχεδιάσει ο ίδιος και την υλοποίησα με την βοήθεια ενός φίλου. Με τον καιρό βέβαια αναβαθμίζεται. Βρίσκεται σε ένα χωράφι εκτός της πόλης, μακριά από την φωτορύπανση, ώστε να έχω καλύτερο αποτέλεσμα στις παρατηρήσεις και στις φωτογραφήσεις. Επίσης έχω να προσθέσω, ότι νιώθω αρκετά τυχερός που βρίσκομαι σε αυτή την περιοχή, γιατί έχει έναν από τους πιο σκοτεινούς ουρανούς στην Ευρώπη.

Έχετε κάποια προτίμηση στην παρακολούθηση και μελέτη κάποιου συγκεκριμένου πλανήτη;

Όλα ξεκίνησαν με την παρατήρηση του πλανήτη Δία όταν ήμουν 11 χρονών με ένα ρωσικό μικρό πτυσσόμενο τηλεσκόπιο. Είχα ενθουσιαστεί καθώς ένιωθα ένας μικρός Γαλιλαίος. Μετά βέβαια συνέχισα με τον Κρόνο και τον Άρη που είναι από τους αγαπημένους μου πλανήτες. Βέβαια όταν ξεκινάς να παρατηρείς τον ουράνιο θόλο, ποτέ δεν σταματάς σε κάτι συγκεκριμένο. Εξίσου όμορφα είναι να παρατηρείς σμήνη, γαλαξίες, διπλούς αστέρες, κομήτες και διαβάσεις που έχουν όλα την μαγεία τους. Έτσι λοιπόν μαζί με κάποιους φίλους δημιουργήσαμε ένα μικρό σύλλογο ερασιτεχνικής αστρονομίας εδώ στο Καρπενήσι. Η σελίδα του συλλόγου είναι artemisastronomy.gr. Επίσης έχω δημιουργήσει και ένα blog όπου δημοσιεύω τις αστροφωτογραφίες, συζητάμε για θέματα αστρονομίας, αστροφυσικής και αστροφωτογράφισης, καθώς δημοσιεύονται και άρθρα που μπορεί ο καθένας να διαβάσει.

Έχετε επισκεφτεί το Πλανητάριο στο Ίδρυμα Ευγενίδου; Έχετε «κλέψει» ιδέες που θέλετε να τις εφαρμόσετε στο δικό σας πλανητάριο;

Φυσικά, όχι τώρα τελευταία πιο παλιά, και κατά την γνώμη μου καλό είναι όλοι μας να το έχουμε επισκεφτεί τουλάχιστον μια φορά στην ζωή μας. Ιδέες όχι, δεν έχω «κλέψει» γιατί όπως είπα και παραπάνω, αυτό που έχω φτιάξει είναι παρατηρητήριο. Βέβαια αν μου λέγατε αν ποτέ θα ήθελα να φτιάξω, θα σας έλεγα πως για μένα το καλύτερο πλανητάριο είναι ο έναστρος ουρανός μας. Και πραγματικά προσπαθώ να περάσω το «μικρόβιο» αυτό στις νέες γενιές, στα παιδιά μας, λέγοντάς τους να κοιτάξουν ψηλά, στις αστροβραδιές που διοργανώνουμε κυρίως το καλοκαίρι.
mikrocosmos.gr, 17/07/2014

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ζηλευτή απογείωση!

Πηγή έμπνευσης για τα παιδιά μου (ή για εμένα;)! »

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

mikrocosmos.gr

το (διαδικτυακό) περιοδικό των ανθρώπων! Ανθρώπων με ξεχωριστή δ... περισσότερα


Η θάλασσα μέσα του...

Καλοκαίρι στα έλατα

Μαραθώνιος της οργής!

Στις φλόγες του πολέμου

Μία ανάσα δροσιάς στην Ευρωβουλή

Khan Αcademy: Ο θαυμαστός νέος κόσμος της παιδείας

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.