Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Σπούδασα, και τι έμαθα;

Α
Α
Alexander Buzdyn
Φτάνεις στο πέρας των σπουδών σου. Μια ζωή ήταν αυτό που επιθυμούσες, να φύγεις δηλαδή από τη φωλιά των γονιών σου, να πας να σπουδάσεις και να απλώσεις τα πνευματικά φτερά σου, κατακτώντας όλο τον κόσμο. Το αίμα σου έβραζε από φιλοδοξίες και όνειρα και ουτοπικές φαντασιώσεις μέχρι που... σπούδασες. Και τι κατάλαβες;

Έφτασες σε μια χαώδη πόλη με κάθε καρυδιάς άνθρωπο, γνώρισες την ελευθερία της φοιτητικής ζωής, μέθυσες με αγαπημένους φίλους, γύρισες τα πάντα, ερωτεύτηκες, πόνεσες και έζησες. Παράλληλα διάβαζες για τις σπουδές σου που όσο μάθαινες την πραγματικότητα, τόσο βυθιζόσουν σε απελπισία. Να είναι που αυτό το ροζ συννεφάκι αρχίζει και ξεθυμαίνει και σ'τη σπάει. Πέρασες σε μια περίοδο που η παιδεία είναι σε ραγδαία πτώση, τα πανεπιστήμια ωθούνται στην ιδιωτικοποίηση, οι φοιτητές, που τους είχες φανταστεί σαν και εσένα, μαχητικούς και διεκδικητές ενός καλύτερου μέλλοντος, αδιαφορούν και ξεχύνονται στα καφέ όλη μέρα, συζητώντας και "γκρινιάζοντας" εκ του ασφαλούς φυσικά, για τα δρώμενα που επισυμβαίνουν τόσο στην παιδεία, όσο και στην πολιτική και κοινωνική σκηνή ευρύτερα. Μα θα μου πεις και εγώ κάπου εκεί ανήκω, οι περισσότεροι. Και όσοι προσπαθούν, και είναι πολύ λίγοι, κάπου το χάνουν, κάπου απελπίζονται και τα παρατάνε, γιατί καταλαβαίνουν ότι στη νέα γενιά υπάρχει διάσπαρτη κρυμμένη θλίψη, απογοήτευση και θυμός και δεν βρίσκουν συμμάχους. Επιδιωκόμενα δεν θα αναλύσω σε βάθος το γνωστό πρόβλημα με τις παρατάξεις στα πανεπιστήμια, όπου ο καθένας ζει στον δικό του ιδεολογικό κόσμο και με τις δικές του θεωρητικές παρωπίδες, προσπαθεί σαν ένα άβουλο πλάσμα να σε στουμπίσει στο δικό του πάντα “σωστό” αγώνα και πάλη. Εσύ καρμίρης, που λέμε.

Βιάζεσαι φίλε μου. Να πάρεις πτυχίο και να ξεκουμπιστείς. Να φύγεις παντελώς από τη φάση πανεπιστήμιο. Αλλά και μετά, που θα πας; Κατά πάσα πιθανότητα έξω από ένα γραφείο ΟΑΕΔ για κάποια εξάμηνα προγράμματα της πλάκας ή σέρβις σε κάποιο καφέ και το πτυχίο να αραχνιάζει στο τοίχο του δωματίου σου. Γιατί φιλαράκι, με χαρτί πτυχίου απλά δεν πας πουθενά. Τελείωσαν τα ροζ συννεφάκια, αγχώνεσαι. Ρε γαμώτο, αλλιώς είχες φανταστεί τα πράγματα. Αλλά δεν θες να τα παρατήσεις και από την άλλη θες να το παλέψεις. Εδώ ή οπουδήποτε αλλού. Αλλά ιδανικά εδώ, γιατί αγαπάς τη πατρίδα. Θα στρώσεις κώλο και θα δουλέψεις να συνεχίσεις τις σπουδές σου και τις εξειδικεύσεις σου. Θα μαζεύεις για πολύ χρόνο χρήματα και θα πληρώσεις αρκετά. Αλλά θα παλέψεις γαμώτο, έχεις όρεξη, όραμα και πάθος για αυτό που επέλεξες. Δε θα το βάλεις κάτω.

Εντάξει, υπάρχουν σαφώς και τα ετοιματζίδικα λεφτά παιδιών με ευκατάστατες οικογένειες που στέλνουν με τη μία τα θρεφτάρια τους στο εξωτερικό. Γιατί την επιλογή "Ελλάδα" την έχουν απορρίψει προ πολλού. Οκ, θα θυμώσεις, θα κράξεις, θα νιώσεις αδικία, αλλά ρε φίλε μου δεν θα πας μπροστά έτσι. Πρέπει το δικό σου καθρέφτη να κοιτάς και όχι των άλλων. Εσύ, είπαμε, θα παλέψεις.

Γιατί τι άλλη εναλλακτική επιλογή έχεις; Να θλίβεσαι και να λες πόσο άσχημη είναι η κατάσταση; Εντάξει αυτή είναι, προσαρμόσου επιτέλους! Άσε τη κλάψα, βαρέθηκα. Και το βλέπω σε πολλά νέα παιδιά. Πολλοί έχουν εγκαταλείψει τελείως το γνωστικό τους αντικείμενο - υπάρχουν αρκετοί βέβαια από αυτούς που μπήκαν σε μια σχολή να πάρουν ένα, κάποιο πτυχίο - κάθονται όλη μέρα, μέμφονται τις καταστάσεις και μοιρολατρούν. Εντάξει, είναι άσχημα τα πράγματα, αλλά ρε παιδί μου δε κουνάς το δαχτυλάκι και βρίσκεις εργασία γενικότερα αλλά και ειδικότερα πάνω σε αυτό που έχεις σπουδάσει, ξεκόλλα! Κουνήσου, γιατί φίλε μου δεν έχεις επιλογή.

Σε αυτό κολλάει και το θέμα της γνώσης, της καταρτισμένης εκπαίδευσης και το αν νιώθουμε ότι πραγματικά πήραμε πράγματα από το πανεπιστήμιο, και συγκεκριμένα αν πράγματι λάβαμε καταρτισμένη γνώση για το γνωστικό μας αντικείμενο. Οκ, ίσως δεν την έλαβες, έχασες μαθήματα, εξεταστικές και βίωσες επαναλαμβανόμενα το θέμα των κλειστών σχολών, αλλά η έννοια της αυτομόρφωσης δεν σου λέει κάτι; Το να κουνηθείς και να αναλάβεις δράση προσωπική για το δικό σου καλό, δεν σε κινητοποιεί; Έχεις επαναπαυτεί στο να σ'τα μαθαίνουν όλα οι άλλοι; Κουνήσου, ξεχύσου στις βιβλιοθήκες, στο διαδίκτυο σε μορφωτικά κέντρα και λάβε την απαραίτητη γνώση! Ξύπνα! Και αν έχεις παραπάνω χρόνο, αν λέω, δραστηριοποιήσου σε κάτι! Κάνε κάτι ρε αδερφέ, σπορ, εθελοντικά προγράμματα, ψάξου στη πράξη με το γνωστικό σου αντικείμενο, άσε το μυαλό σου να ανοίξει και να ανανεώνεται και μη σαπίζεις σε μια άχρωμη ρουτίνα. Θα σε διδάξει να μην γκρινιάζεις και να μοιρολατρείς για το οτιδήποτε. Θα ταρακουνήσει τον ψυχικό σου μεταβολισμό που έχει συνηθίσει σε μια αδράνεια. Θα σε κάνει ενεργό μέλος πια και όχι παθητικό και άβουλο. Κουνήσου.

Σπούδασα και τι έμαθα; Aν και περίμενα να μάθω άλλα πράγματα, τελικά δεν είδα τον “παράδεισο” όπως φανταζόμουν παλιά, αποκλεισμένη στην επαρχιακή πόλη, αλλά μια δύσκολη πραγματικότητα. Δύσκολη, αλλά στα δύσκολα γίνεσαι ανθεκτικός και πιο δυνατός. Κάνε όνειρα, έχε φιλοδοξίες και κυνήγα τες μέχρι εκεί που δεν πάει. Κάνε υπομονή όμως, και επίμεινε. Τίποτα πια δεν κερδίζεται εύκολα. Θες κάτι, πάλεψέ το. Αλλιώς πάψε και σιώπησε γιατί η γκρίνια μόνο ψυχοφθόρα ηχορύπανση προκαλεί.

Κάπου στο κέντρο της Αθήνας, μεσάνυχτα: Η Γ. περπατάει θυμωμένα πιο μπροστά από εμένα. Βαρέθηκε λέει τη σαπίλα γύρω της και θέλει να ξεκινήσει. Να ενεργοποιηθεί, να ζήσει, να ευχαριστηθεί, να μορφωθεί. Να πεισμώσει και να αγωνιστεί τόσο για το επαγγελματικό της μέλλον, όσο και για τη ζωή της γενικότερα. Δεν τη νοιάζουν τα οικονομικά, αν και έχει επίγνωση της δύσκολης κατάστασης. Θα το παλέψει σκληρά. Εγώ λίγο πιο πίσω, χαμογελώντας με την "παιδιαριώδη" συμπεριφορά της, χαίρομαι που τη βλέπω έτσι. Να είναι που έχουμε δύο βασικά κοινά: Το πρώτο είναι ότι προερχόμαστε από στερημένες, οικονομικά, οικογένειες που μας μεγάλωσαν με μεγάλη δυσκολία και ζούμε με δυσκολία τα φοιτητικά μας χρόνια. Το δεύτερο είναι το πάθος μας για ζωή. Αν και τώρα που το ξανασκέφτομαι, μάλλον το δεύτερο είναι το μόνο που μας συνδέει. Ότι θα παλέψουμε, όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα. Θα σπουδάσουμε, θα γεμίσουμε τη βαλίτσα του μυαλού μας με γνώσεις και θα επιδιώξουμε το ακατόρθωτο. Μετά το πτυχίο, θα δουλέψουμε, θα μαζέψουμε λεφτά για παραπάνω εξειδικεύσεις και θα κυνηγήσουμε την τύχη μας. Θα το παλέψουμε. Είτε εδώ είτε εξωτερικό. Κάθε φορά που μιλάμε για «ουτοπικά όνειρα», ασυναίσθητα κοιταζόμαστε στα μάτια. Φοβόμαστε το αύριο και αγχωνόμαστε . Όμως εκείνη τη στιγμή δίνουμε ένα βουβό όρκο με τους καθρέφτες της ψυχής μας, παίρνουμε βαθιά εισπνοή και φωνάζουμε: «Τελείωσε!». Είναι ο απαράβατος και αδιαπραγμάτευτος όρκος μας, πως ό,τι και να γίνει θα τα καταφέρουμε.

Υ.Γ. Δεν ξέρω αν μετά από χρόνια θα τα έχω καταφέρει, αλλά θέλω να ξέρω ότι το προσπάθησα και έκανα τα πάντα και εξάντλησα κάθε πιθανότητα. Ότι αγωνίστηκα για τις επιλογές που επέλεξα συνειδητά, ότι προσπάθησα να καταξιωθώ, ότι αγωνίστηκα με οποιονδήποτε τρόπο για μένα και τους ανθρώπους μου, και ότι βοήθησα και μοιράστηκα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλή δύναμη κοπελιά!

Και δυνατά! Καλή συνέχεια! »

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Χριστίνα Πανταζή

Πάντα αναρωτιόμουν γιατί δεν κάνει κάποιος κάτι για τη στασιμότη... περισσότερα


Ποιος σώζει ποιον: η κρίση ως επιχειρηματικό μοντέλο

Operation Mindcrime

Χρόνια

Ένα γράμμα στους συνεπείς φοιτητές...

Μια συνηθισμένη φοιτητική ημέρα στη Θεσσαλονίκη

Μια προαναγγελθείσα βουτιά στο κενό...

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.