Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Γενοκτονία στη Ρουάντα: 20 χρόνια μετά

Α
Α
philenews.com
Η χθεσινή μέρα ήταν ξεχωριστή για χιλιάδες πολίτες της Ρουάντα που βρέθηκαν στο κεντρικό στάδιο της πρωτεύουσας Κιγκάλι, καθώς συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την έναρξη μιας φρικιαστικής περιόδου 100 ημερών κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συμπατριώτες τους.

Καθώς επιζώντες της γενοκτονίας ανέσυραν τις αναμνήσεις των δολοφονιών και της ανείπωτης βίας, δεκάδες ήταν αυτοί που δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τον πόνο τους, φωνάζοντας και κλαίγοντας ασταμάτητα πριν τους παρασχεθεί φροντίδα από το παρακείμενο ιατρικό προσωπικό. Η επίσημη περίοδος πένθους ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες με τη φλόγα της μνήμης να ταξιδεύει σε πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα, για να κορυφωθεί χθες με την άφιξή της στην πρωτεύουσα.

Ben Curtis/AP
Ο πρόεδρος της χώρας, Paul Kagame, και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-moon, άναψαν τη φλόγα στο μνημείο γενοκτονίας της αφρικανικής χώρας, αποτίνοντας φόρο τιμής στα σφαγιασθέντα θύματα της μειοψηφούσας φυλής Τούτσι από τα πυρά και τις λεπίδες των εξτρεμιστών Χούτου.

Οι συνθήκες βίας που επικράτησαν δεν χωρούν εύκολα στον ανθρώπινο νου. Ομάδες κρούσης των Χούτου έκαιγαν εκκλησίες με εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες Τούτσι στο εσωτερικό τους. Δρεπανηφόροι εκτελεστές έμπαιναν σε σπίτια σφάζοντας παιδιά και ηλικιωμένους. Εκατοντάδες ομαδικοί τάφοι ανοίχτηκαν απ' άκρου εις άκρον της χώρας για την ταφή των θυμάτων ενός κατά την κυβέρνηση σχεδιασμένου δολοφονικού παραληρήματος, το οποίο ξέσπασε μετά την κατάρριψη του αεροπλάνου του τότε Προέδρου της χώρας, Juvenal Habyarimana, μέλους της φυλής Χούτου.

Phil Moore/AFP/Getty Images
Ο σημερινός πρόεδρος Kagame ήταν εκείνος που οδήγησε μια στρατιωτική ομάδα Τούτσι από τη γειτονική Ουγκάντα στη Ρουάντα προκειμένου να δώσει τέλος στις μαζικές δολοφονίες. Η κυβέρνησή του έχει κερδίσει τα ευμενή σχόλια της διεθνούς κοινότητας για την έξοδο από το χειρότερο ξέσπασμα βίας που γνώρισε ο κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ σημαντική πρόοδος έχει επιτελεστεί και στους τομείς των δικαιωμάτων των γυναικών, της οικονομικής ανάπτυξης και της περίθαλψης. Ταυτόχρονα όμως δεν λείπουν και οι επικριτικές φωνές απέναντι στο αυταρχικό στυλ διακυβέρνησης και την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων, σε μια χώρα όπου σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τα πολιτικά και πολιτειακά δικαιώματα παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένα.

Ben Curtis/AP
Η εκκίνηση της επίσημης τρίμηνης περιόδου πένθους συνοδεύτηκε από το ξέσπασμα διπλωματικής διαμάχης μεταξύ της Ρουάντα και της Γαλλίας. Ο Πρόεδρος Kagame καταδίκασε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα τη Γαλλία και το Βέλγιο (πρώην αποικιακή αρχή της χώρας) για τις ενέργειές τους γύρω από τη γενοκτονία, κατηγορώντας αμφότερες πως έκαναν ελάχιστα για να αποτρέψουν την καταστροφή. Η απουσία του γάλλου υπουργού Δικαιοσύνης και του γάλλου πρέσβη της Ρουάντας απλώς επισφράγισαν τη διαμάχη μεταξύ των δύο ηγεσιών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που μεσολάβησε από τις σφαγές στη Ρουάντα, η διεθνής κοινότητα αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως παρέμεινε θεατής απέναντι στα φριχτά γεγονότα. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε στην ομιλία του πως ακόμη και μία γενιά μετά, η ντροπή για τη μη αποτροπή της γενοκτονίας του 1994 εξακολουθεί να βαραίνει τα Ηνωμένα Έθνη: «Μπορούσαμε και έπρεπε να κάνουμε περισσότερα. Οι κυανόκρανοι αποσύρθηκαν από τη Ρουάντα τη στιγμή που χρειάζονταν περισσότερο», αναφερόμενος στην απόσυρση 2.500 ανδρών που είχαν αποσταλεί στη χώρα στα μέσα Απριλίου του 1994, όταν οι πιο αποτρόπαιες σφαγές είχαν ήδη ξεκινήσει από τις 7 Απριλίου.

«Ποτέ ξανά» είναι το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας δια στόματος Ban Ki-moon, σε μια περίοδο όπου ο κίνδυνος γενοκτονίας σε άλλα σημεία του κόσμου είναι εξαιρετικά υψηλός, με τη γειτονική Δημοκρατίας της Κεντρικής Αφρικής και τη Συρία να θεωρούνται οι επισφαλέστερες περιπτώσεις.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Κώστας Αλεξανδρόπουλος

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πα... περισσότερα


Je suis άνθρωπος...

Έστω μια στάλα λίγης ανθρωπιάς

Πήραμε χαμπάρι τι γίνεται στη Βραζιλία;

Τα πορτραίτα της συμφιλίωσης

Too Much Pain - The Voices of Refugee Women

Afghan Girl

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιώργο

Μαρύσα Παππά (2#x_2)
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.