Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Έξω από το Λοιμωδών

Α
Α
enfo.gr
Έξω από το νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα ή αλλιώς το πρώην Λοιμωδών, βρίσκονται μαζεμένα γύρω στα 300 άτομα. Μια Τετάρτη απόγευμα σε μια κατοικημένη περιοχή. Το ίδιο πρωί, είχαν φτάσει στο χώρο αυτό μπουλντόζες, έτοιμες να ξεκινήσουν εργασίες. Με εντολή του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, θα ξεκινούσαν εργασίες για την μετατροπή του νοσοκομείου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών.

Καταλάβαινες αρκετά γρήγορα αν βρισκόσουν εκεί, ανάμεσα στον κόσμο, ότι αυτοί οι 300 άνθρωποι δίπλα σου δεν ήταν εκεί για ακριβώς τους ίδιους λόγους. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονταν εκεί αρχικά για να διαμαρτυρηθούν (πιθανότατα για άλλη μια φορά) για το κλείσιμο του νοσοκομείου. Σε ένα δεύτερο επίπεδο βρίσκονταν εκεί για την μετατροπή του νοσοκομείου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Δεν είμαι πολύ σίγουρη αν αυτό που προβλημάτιζε τον κόσμο γύρω μου ήταν το άνοιγμα μιας καινούριας Αμυγδαλέζας ή μιας Αμυγδαλέζας δίπλα από τα σπίτια τους. Για το μόνο που είμαι σίγουρη ήταν ότι δεν θέλουν να κλείσει το νοσοκομείο. Γι’ αυτό υποθέτω ότι και οι δημοτικές παρεμβάσεις αφορούσαν αποκλειστικά το κλείσιμο αυτού και ελάχιστα τη μετατροπή του σε στρατόπεδο. Κάποια στιγμή ένας μάλλον πρώην δημοτικός σύμβουλος πήρε το μικρόφωνο για να διαμαρτυρηθεί για τις ομιλίες των προηγούμενων και να υπερασπιστεί ένα παλιό δήμαρχο. Στο τέλος της παρέμβασης του είπε το εξής: «Κανένας δεν θέλει να γίνει το Λοιμωδών ένα γκέτο μεταναστών». Αν δεν υπήρχαν τα συνθήματα συμπαράστασης για τους μετανάστες από μια μερίδα κόσμου έξω από το νοσοκομείο, πιθανότατα θα νόμιζες πως ήσουν σε διαμαρτυρία για το κλείσιμο του Λοιμωδών.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η ιστορία που αφορά το κλείσιμο του νοσοκομείου κρατάει ήδη κάμποσα χρόνια (και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ). Με λίγα λόγια όμως, ας πούμε πως το 2011 το Υπουργείο Υγείας διαβεβαίωνε πως το νοσοκομείο δεν θα κλείσει, το 2012 επέμεναν πως το κλείσιμο ήταν μια παραπληροφόρηση και τον Οκτώβριο του 2013 ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλούσε για αναβάθμιση σε ένα νοσοκομείο που ήδη υπολειτουργούσε. Φτάνουμε λοιπόν στον Μάρτιο του 2014, όπου μαθαίνουμε πως το νοσοκομείο θα μετατραπεί σε κέντρο κράτησης μεταναστών. Θα μετατραπεί σε μια καινούρια Αμυγδαλέζα.

Συνεπώς οι γείτονες, οι πρώην εργαζόμενοι και οι ασθενείς αποκτούν έναν ακόμα λόγο να θυμώσουν. Το να κλείνεις ένα νοσοκομείο είναι τεράστιο πρόβλημα από μόνο του. Το να το κλείνεις και να το μετατρέπεις σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών, το κάνει όσο χειρότερο θα μπορούσε να είναι. Πηγαίνοντας προς το νοσοκομείο χτες κοίταζα τα χαμηλά σπίτια που το περιβάλουν. Από κάποια μπορούσες να δεις την Ακρόπολη. Μικρές μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες με μικρές αυλές. Όλο αυτό το τοπίο θα μετατραπεί στον περιβάλλοντα χώρο μιας φυλακής. Μιας φυλακής ανθρώπων που είχαν την ατυχία να γεννηθούν, για κάποιους, στη «λάθος χώρα». Μια φυλακή που άνθρωποι βασανίζονται και αφήνονται να πεθάνουν από τη ζέστη ή την ασιτία. Κάποιος στην παρέα είπε: «Θα γυρνάς σπίτι σου και δεν θα θες ούτε στο μπαλκόνι σου να κάτσεις να δεις την Ακρόπολη, από τις τύψεις».

Όσο στεκόμουν έξω από την είσοδο του νοσοκομείου, άκουσα κάποιους ανθρώπους να λένε πως κυκλοφορεί μια φήμη ότι δεν θέλουν να φτιάξουν στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά ένα «κέντρο φιλοξενίας ευπαθών ομάδων». Λίγο αργότερα η φήμη επιβεβαιώθηκε βλέποντας το ίδιο το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στη Ναυτεμπορική.
Σύμφωνα με αυτό, το πρώην Λοιμωδών θα μετατραπεί σε μια «Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας για Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες Μεταναστών».

Αν λοιπόν δεν μιλάμε για μια νέα Αμυγδαλέζα τότε για τι ακριβώς μιλάμε; Τι ακριβώς σημαίνει η ανοιχτή δομή φιλοξενίας και ποιοι συγκαταλέγονται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες των μεταναστών; Αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση βρήκε έναν καινούριο τρόπο να περιορίσει τους μετανάστες. Όσους δεν μπορούν να συλλάβουν ως «παράνομους», τότε θα τους μαζεύουν στην Αγία Βαρβάρα ως «επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία».

Προς το παρόν και για λόγους που πιθανότατα αφορούν την δημοτικότητα κάποιων τοπικών πολιτευτών, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε τη διακοπή των εργασιών ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δήλωσε μάλιστα ότι πήρε αυτή την απόφαση «μετά την κινητοποίηση κατοίκων, δημάρχων και δημοτικών παρατάξεων από τους δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου». Την προεκλογική περίοδο δεν θέλει κανένας δυσαρεστημένους του ψηφοφόρους. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μετά τις εκλογές.

ΑΠΟΨΕΙΣ

''στρατοπεδο συγκεντρωσης μεταναστων''

το μονο σιγουρο ειναι οτι αυτοι οι ανθρωποι δεν το επελεξαν να εχουν αυτη την τυχη,το κρατος κ κοιωνικη δομη τη συγκεκριμενη χρονικη στιγμη... »

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Μαριάννα Ρουμελιώτη

το μόνο που μένει σταθερό στο χρόνο είναι ότι δεν τρώω φέτα. όλα... περισσότερα


Ποιος σώζει ποιον: η κρίση ως επιχειρηματικό μοντέλο

Πίσω στο μέλλον μέσα από το παρόν

Οι εκλογές που μας δίχασαν

Κοινωνία ήρθε η Ώρα

Όπου υπάρχει ανάγκη δεν υπάρχουν σύνορα...

Ερείπια, το χρονικό μιας διαπόμπευσης

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.