Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Μια πλατφόρμα για τα λάθη της πόλης

Α
Α
enfo.gr
Ακούω πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια φίλους μου και γνωστούς να λένε πως δεν αντέχουν άλλο να ζουν στην πόλη. Ξέρω ανθρώπους που έφυγαν και πήγαν να ζήσουν σε κάποιο νησί ή επαρχία προκειμένου να αποκτήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Υπάρχει όμως μια ομάδα με το όνομα City Of Errors που έρχεται να προτείνει λύσεις και να παρακινήσει τους πολίτες να αλλάξουν την ποιότητα ζωής τους στην πόλη, παραμένοντας εδώ. Μίλησα με την Μυρτώ Παπαδογεώργου, παραγωγό και εμπνεύστρια της ιδέας για να μάθω περισσότερες πληροφορίες για το City Of Errors.

Τι είναι το City of Errors;

Το City of Errors είναι ένας κοινωνικός συνεταιρισμός που εδώ και περίπου δυο χρόνια αναπτύσσει ένα νέο κοινωνικό δίκτυο με θέμα την εμπλοκή των πολιτών στα προβλήματα της πόλης. Αποσκοπεί στη συλλογή περιεχομένου από τους ίδιους τους χρήστες, οι οποίοι προσπαθούν όχι απλά να εντοπίσουν τα λάθη, αλλά και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της πόλης.

Η ιδέα

Το 2009 προέκυψε η ιδέα. Ήταν αρχικά μια ιδέα για ένα δημιουργικό ντοκιμαντέρ. Λεγόταν « Η ζωή σε μια πόλη γεμάτη λάθη». Είχα γυρίσει από τις σπουδές μου στο εξωτερικό και ερχόμενη στην Αθήνα βρέθηκα σε μια κατάσταση που την έβρισκα απελπιστική. Η κινητήρια δύναμη για να δημιουργηθεί αυτό το project ήταν βασικά η σύγχυση και η απελπισία για την καθημερινή ζωή στην Αθήνα. Η καθημερινή ζωή που θα μπορούσε να είναι πολύ πιο όμορφη, αλλά είναι πάρα πολύ επιθετική, δύσκολη, θορυβώδης και πλέον πολύ μίζερη. Αυτό το τελευταίο στοιχείο προστέθηκε λίγο αργότερα με την οικονομική κρίση. Το project αυτό δημιουργήθηκε ουσιαστικά σαν μια αντίδραση. Σκέφτηκα ότι δεν είναι δυνατόν να κάθομαι με δεμένα χέρια, όταν ζω σε μια πόλη την οποία δεν αντέχω. Ζώντας στη Βαρκελώνη, συνειδητοποίησα πως η ζωή στην πόλη μπορεί να είναι πολύ πιο όμορφη, χωρίς να πρέπει να την γκρεμίσουμε όλη και την ξαναφτιάξουμε. Ίσως αν απλά συνειδητοποιήσουμε ότι είναι η δική μας πόλη και αρχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για αυτήν, να την αγαπάμε, να την φροντίζουμε και τέλος να επικοινωνούμε ο ένας με τον άλλον.

Ποια είναι τα λάθη της πόλης;

Τα λέμε λάθη, αλλά είναι προβλήματα. Προβλήματα που έχουν τελικά σχεδόν όλες οι πόλεις. Η απομόνωση, η αδιαφορία, η έλλειψη αλληλεγγύης, η έλλειψη κατανόησης και ανοχής, η αδιαφορία για το περιβάλλον, ακόμα και για το μικρό φυτό που έχεις έξω από το σπίτι σου. Προβλήματα που δυστυχώς διαμορφώνουν μια πόλη σαν την Αθήνα αυτή τη στιγμή.

Ποιος είναι ο σκοπός σας;

Εμείς αυτό που στοχεύουμε είναι να κάνουμε τις πόλεις πιο βιώσιμες. Σε ότι κάνουμε όμως έχουμε βάλει έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Στόχος μας είναι οι ήδη ενεργοί πολίτες, οι άνθρωποι που ήδη δραστηριοποιούνται στα κοινά, να μπορέσουν να μεταδώσουν αυτό το πάθος και την ικανοποίηση και στους άλλους. Επομένως, αυτό που πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε με τα εργαλεία που αναπτύσσουμε, δεν είναι μια καλύτερη πόλη γενικότερα, αλλά να καταφέρουμε να εκπαιδεύσουμε κάποιους πολίτες, να τους εμπνεύσουμε, να τους παρακινήσουμε και να τους δείξουμε ότι είναι ωραίο να ασχολείσαι με το τι συμβαίνει έξω από το σπίτι σου.

Τοπικές αρχές, δήμοι και πολίτες. Ποιοι έχουν την ευθύνη και ποιοι τη λύση;

Οι τοπικές αρχές στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών, αλλά εμείς λέμε ότι δεν θα επικεντρωθούμε σε αυτό. Θα επικεντρωθούμε σε αυτά που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι. Η συμπεριφορά που έχουμε οι περισσότεροι απέναντι στο δημόσιο χώρο είναι τελείως παρανοϊκή και αυτό μπορεί να αλλάξει. Αν εμείς ξεκινούσαμε πρώτοι να δείχνουμε το παράδειγμα και παράλληλα αρχίζαμε να ενωνόμαστε μεταξύ μας, προκειμένου να αναδείξουμε το πρόβλημα και να το επικοινωνήσουμε στον εκάστοτε δήμο, τότε ίσως να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε έναν μοχλό πίεσης.

Να κάνει ο καθένας αυτό που μπορεί. Και εμείς μπορούμε να κάνουμε βίντεο, μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το κοινωνικό δίκτυο και να παρακινήσουμε τους πολίτες. Νομίζω πως αν οι ίδιοι οι πολίτες μαζευτούν και αρχίσουν να ζητάνε μαζί κάποιες αλλαγές τελικά θα παρακινηθεί και ο δήμος.

Γιατί πολλές φορές βλέπεις κάτι να γίνεται και λες «Τι να ασχοληθώ εγώ; Υπάρχει κάποιος λόγος; Θα με ακούσει κανένας; Που να πάρω τηλέφωνο;» Εμείς λέμε οκ δεν μπορείς να πάρεις τηλέφωνο και να ψάξεις να βρεις ποιος είναι ο αρμόδιος, αλλά μπορείς χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα και δημοσιεύοντας το, έμμεσα να πιέσεις.

Με την πλατφόρμα που θέλουμε να φτιάξουμε, θα μπορεί ο χρήστης/πολίτης να δείξει το πρόβλημα και όχι απλά να το πει. Νομίζω ότι έτσι ίσως μπορέσει αυτό να πάει από κάτω προς τα πάνω. Από τους πολίτες να πάει προς το δήμο και πάει λέγοντας.

Σε άλλες χώρες αυτό ήδη συμβαίνει. Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές που δίνουν την επιλογή στους πολίτες να αναφέρουν κατευθείαν στο δήμο το πρόβλημα. Και αναλόγως ο δήμος να πράξει. Εμείς είμαστε λίγο πίσω σε αυτό. Και γι’ αυτό δεν ασχοληθήκαμε και τόσο πολύ με τα λάθη της πόλης, αλλά με το πώς εμείς οι ίδιοι μπορούμε να γίνουμε δημιουργικοί και να λύσουμε τα προβλήματα που συναντάμε έξω. Αν αρχίσουμε από τα μικρά, δηλαδή να μαζέψω το σκουπίδι που είναι έξω από το σπίτι μου κι ας μην είναι δικό μου, τότε ίσως να μπορέσουμε σιγά-σιγά να αναπτύξουμε μεγαλύτερη δύναμη και αυτοπεποίθηση για αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Το βασικό είναι να αρχίσει να νιώθει ο πολίτης της πόλης που είναι τόσο απομονωμένος και αποδυναμωμένος ότι υπάρχει ένας μέρος που μπορεί να ακουστεί. Μπορεί να μην ακούγεται αρχικά από το δήμο αλλά ακούγεται από όλους τους υπόλοιπους.

Μάθετε περισσότερα για το City of Errors μέσω από το site τους και την διαδικτυακή τους καμπάνια .

Υ.Γ.: Το Σάββατο μπορείτε να γνωρίσετε τα μέλη της ομάδας City of Errors και να μάθετε από κοντά για την πλατφόρμα και τα επόμενα σχέδια τους στην εκδήλωση που διοργανώνουν στο Hub με τίτλο «Turning Netizens to Citizens». Περισσότερα εδώ .

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Μαριάννα Ρουμελιώτη

το μόνο που μένει σταθερό στο χρόνο είναι ότι δεν τρώω φέτα. όλα... περισσότερα


Πίσω στο μέλλον μέσα από το παρόν

«Ταμείο Α(ν)εργίας» Μια κουβέντα με το Νίκο Γκαμαρλιά

Μια μέρα σαν όλες τις άλλες...

Το ξέσπασμα ενός αυθόρμητου πρωινού

The show must go on

H μάχη της βίλας

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.