Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Για το «Sex Trafficking» στο Εμπρός

Α
Α
enfo.gr
Γυναίκες που τους τάζουν θέσεις εργασίας και πληρώνουν τρεις και τέσσερις χιλιάδες ευρώ για να το καταφέρουν, καταλήγουν θύματα σωματεμπορίας. Γυναίκες που εκβιάζονται, βασανίζονται και με τη βία καταλήγουν να εκπορνεύονται. Οι μαρτυρίες των γυναικών που κατάφεραν να ξεφύγουν είναι ανατριχιαστικές, όμως υπάρχουν και χιλιάδες περιστατικά που συμβαίνουν καθημερινά, τα οποία δεν καταγράφονται και δεν θα μαθευτούν ποτέ.

Η ομάδα Όνειρο υπό τη σκηνοθεσία της Alessandra Maioletti και σε συνεργασία με την ανθρωπολόγο Μαρία Καραμητσοπούλου συνέλεξαν μαρτυρίες ανθρώπων που έπεσαν θύματα σωματεμπορίας. Έτσι αποφάσισαν να ανεβάσουν την παράσταση «Sex Trafficking» στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός. Βρέθηκα χτες σε μια από τις τελικές τους πρόβες.

enfo.gr
Είναι πάντα πολύ ενδιαφέρον να βρίσκεσαι στις πρόβες μιας παράστασης. Είναι σαν να κρυφοκοιτάς τον καλλιτέχνη επί το έργο. Έτσι ένιωσα κι εγώ χτες. Σαν να έγινα για λίγο μέρος της, σαν να συνδέθηκα με αυτές τις γυναίκες που διένυσαν τεράστια διαδρομή για να καταλήξουν στα χέρια κάποιων νταβατζήδων και εμπόρων. Οι μαρτυρίες είναι συγκλονιστικές από μόνες τους, πόσω μάλλον όταν τις βλέπεις να παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από τις φωνές και την κίνηση των ηθοποιών.

Οι ηθοποιοί, επαγγελματίες και μη, αφηγούνται τις διαδρομές και τις ιστορίες ανθρώπων που κατέληξαν να είναι αυτό που λέει και η ίδια η ομάδα «σύγχρονοι σκλάβοι της βιομηχανίας τους σεξ». Η μουσικός Αιμιλιανή Παραδείση παίζει διάφορα όργανα επί σκηνής, η Άννα Τσακίρη τραγουδάει και μαζί με την performer Αλίκη Κόντζιου Γούσα ολοκληρώνουν το δρώμενο. Δεν είναι απλά μια παράσταση, δεν είναι ένα θεατρικό έργο. Περιέχει πραγματικές μαρτυρίες από την έρευνα «Sex Trafficking» του Siddhart Kara, το βιβλίο «Άρωμα Κόλασης» της οργάνωσης Cyprus Stop Trafficking, τις προσωπικές συνεντεύξεις της Δάφνης Σκαλιώνη και πληροφορίες που έδωσε η ActUp. Γι' αυτό θα έλεγα πως μοιάζει περισσότερο με μια παράσταση-ντοκιμαντέρ.

Μιλώντας με τη Δάφνη Σκαλιώνη με ενημέρωσε πως «το δρώμενο αυτό ανέβηκε τον Απρίλιο στο Εμπρός από την ομάδα Parole di donne. Στην παράσταση του Απριλίου υπήρχε πολύ μεγάλη προσέλευση, άνθρωποι κάθονταν στα σκαλιά, ακόμα και κάτω. Έτσι και αποφασίσαμε να την ξανανεβάσουμε». Αυτή τη φορά όμως υπάρχουν καινούρια στοιχεία στην παράσταση. Όπως μου είπε η κα Σκαλιώνη, «προστέθηκαν κάποια κείμενα και υπήρχαν αλλαγές στους ηθοποιούς. Από την περσινή ομάδα είμαστε μόνο 3». Με μια καινούρια σύνθεση ανθρώπων, αλλά και κειμένων, η παράσταση «Sex Trafficking» ανεβαίνει αυτήν την Παρασκευή και το Σάββατο (28 & 29 Νοεμβρίου) στο Εμπρός.

enfo.gr
Με πρόσφατη την τελευταία σύλληψη ηθοποιών που έκαναν πρόβα (30 Οκτωβρίου) και την συνεχή επίθεση της πολιτείας στο θέατρο Εμπρός, μοιάζει να είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός χώρος για αυτή την παράσταση. Ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος που δέχεται επίθεση φιλοξενεί τις αφηγήσεις ανθρώπων που είναι θύματα μιας άλλης επίθεσης. Ακόμα και αν πρόκειται για εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις ή η αναλογία μοιάζει υπερβολική, ο χώρος με το θέμα της παράστασης είναι ταιριαστά. «Με κρατούσαν δεμένη σε ένα καλοριφέρ για μια εβδομάδα» αντηχεί στους παλιοκαιρισμένους τοίχους του ιστορικού κτιρίου της Ρήγα Παλαμήδη και αισθάνεσαι πως εδώ ακούγεται δυνατότερα.

«Το λαθρεμπόριο γυναικών είναι πολύ πιο επικερδές από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Σε αντίθεση με τις ναρκωτικές ουσίες, μια γυναίκα δεν χρειάζεται να καλλιεργηθεί, να ωριμάσει, να διυλιστεί και να συσκευαστεί. Σε αντίθεση με τις ναρκωτικές ουσίες, μια γυναίκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές από τον καταναλωτή». Siddharth Kara, οργάνωση «Free the Slaves».

«Sex Trafficking»

Σκηνοθεσία : Alessandra Maioletti
Ανθρωπολογική έρευνα: Μαρία Καραμητσοπούλου
Ενδυματολόγος: Κατερίνα Βαμβακά – Gaffer & Fluf
Φώτα: Βαλεντίνα Ταμιολάκη
Performer: Αλίκη Κόντζιου Γούσα
Κρουστά: Αιμιλιανή Παραδείση
Τραγούδι: Άννα Τσακίρη
Ερμηνείες: Έλενα Γιαννακοπούλου, Στέλλα Γεωργουλέα, Θάλεια Δημητροπούλου,Γιώργος Καπετανάκος, Teresa Corvino, Δάφνη Σκαλιώνη, Μαρία Αθηνά Τζιώκα, Άννα Τσακίρη, Ευαγγελή Φίλη.

ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή, Αθήνα, (στάση μετρό Μοναστηράκι) Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, ώρα 20.30
Σάββατο 30 Νοεμβρίου, ώρα 20.30
Είσοδος ελεύθερη

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Μαριάννα Ρουμελιώτη

το μόνο που μένει σταθερό στο χρόνο είναι ότι δεν τρώω φέτα. όλα... περισσότερα


Έστω μια στάλα λίγης ανθρωπιάς

Μικρό κορίτσι, στόχος αδύναμος

Ντοκιμαντέρ για την Κωνσταντίνα Κούνεβα

Η Μήδεια, Unsex.

Too Much Pain - The Voices of Refugee Women

Νot Natasha

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιώργο

Μαρύσα Παππά (2#x_2)
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.