Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Narrar es resistir*

Α
Α

Αφηγούμαι σημαίνει Αντιστέκομαι*. Αυτό είναι το σύνθημα της οργάνωσης "Ανοιχτή Βιβλιοθήκη" που υπάρχει στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2009, μια ομάδα από εθελοντές σε συνεργασία με το αντίστοιχο παγκόσμιο δίκτυο Ζωντανών Βιβλιοθηκών με έδρα τη Δανία, από όπου ξεκίνησε και η πρωτοβουλία πριν δέκα χρόνια περίπου.

Τι είναι η Ανοιχτή Βιβλιοθήκη ακριβώς;
Είναι μια βιωματική δράση για την προώθηση ενός πολιτισμού πολυμορφίας, ενάντια στις διακρίσεις, την προκατάληψη, τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Στην απλούστερή της μορφή η "Ζωντανή Βιβλιοθήκη" είναι ένα είδος κινητής βιβλιοθήκης που ενθαρρύνει τη διάδραση και το διάλογο, μέσα από την απλότητα και τη διάθεση για επικοινωνία. Αυτή η Βιβλιοθήκη όμως δεν δανείζει βιβλία, αλλά εθελοντές συνανθρώπους μας που εκθέτουν τους εαυτούς τους προς "ανάγνωση", με την πρόθεση να ανοίξουν έναν διάλογο με το κοινό και συγκεκριμένα τους αναγνώστες τους για τον ρατσισμό στη Ελλάδα του σήμερα, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τα στερεότυπα και να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις μας. Τα ράφια της Ζωντανής βιβλιοθήκης διαθέτουν προς τους αναγνώστες "ανθρώπινα βιβλία", τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους. Και κάτι παραπάνω: τη διάθεσή τους να τα επικοινωνήσουν όλα αυτά με έναν τρόπο που να ενισχύει την προώθηση της ποικιλομορφίας.

Γιατί Ζωντανή Βιβλιοθήκη;
Το βιβλίο είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Αναπνέει στα χέρια του αναγνώστη, μιλάει, σπαρταράει, κλαίει, αγωνίζεται, θυμώνει. Μαζί του και ο αναγνώστης άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο, ερωτεύεται, παθιάζεται, εκνευρίζεται, γελάει, αγωνιά, ηρεμεί, βαριέται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αναγνώστης δεν βγαίνει μετά από την εμπειρία αυτή ποτέ ο ίδιος.

Τι θα λέγατε όμως για μια βιβλιοθήκη, η οποία στα ράφια της δεν διαθέτει βιβλία; Ή μάλλον δεν διαθέτει χάρτινα βιβλία, ούτε καν e-βιβλία. Διαθέτει όμως ανθρώπους, τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους. Και κάτι παραπάνω: τη διάθεσή τους να τα επικοινωνήσουν όλα αυτά με ένα τρόπο που να ενισχύει την προώθηση της ποικιλομορφίας.

Πως λειτουργεί η Ζωντανή Βιβλιοθήκη;
Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη αντιστρέφει την ιδέα μιας παραδοσιακής βιβλιοθήκης, προσφέροντας για δανεισμό ανθρώπους και όχι βιβλία. Η καινοτόμος αυτή ιδέα δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους από διαφορετικές προελεύσεις να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με «αναγνώστες» που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με την ποικιλομορφία.

Μέσα από τη "βιβλιογραφία" της Ζωντανής Βιβλιοθήκης έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε το Ζωντανό Βιβλίο με το οποίο θα θέλατε να συναντηθείτε και να συνομιλήσετε για 30 λεπτά.

Αν δεν μιλάτε τη γλώσσα του Ζωντανού Βιβλίου, η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα σας παράσχει ένα Ζωντανό Λεξικό (διερμηνέα) κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.

Μπορείτε να ξεκινήστε τη συζήτηση με μικρή παρουσίαση του εαυτού σας και να θέσετε στο δανεισμένο βιβλίο ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή του και τις αξίες του. Μη ντρέπεστε! Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθετε αν όσα πιστεύετε για τους και τις οροθετικούς και οροθετικές, τους γκέι και τις λεσβίες, τα άτομα με αναπηρία ή τους αντιρρησίες συνείδησης ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του Ζωντανού σας Βιβλίου.

Ο αναγνώστης οφείλει να επιστρέψει το Ζωντανό Βιβλίο στην ίδια πνευματική και φυσική κατάσταση που το δανείστηκε. Δεν επιτρέπεται να προκαλέσει ζημιά σε ένα Ζωντανό Βιβλίο, να του τσαλακώσει τις σελίδες ή να θίξει την αξιοπρέπειά του/της με οποιονδήποτε τρόπο.

Παρέχεται επίσης δυνατότητα δημιουργικής φύλαξης των παιδιών των αναγνωστών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Ζωντανή βιβλιοθήκη.

Θέλεις να γίνεις και εσύ ένα Ζωντανό Βιβλίο;
Για να επιλεγείς ως Ζωντανό Βιβλίο από τη Ζωντανή Βιβλιοθήκη, πρέπει να έχεις τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

Είναι "ναι" η απάντηση στις παρακάτω ερωτήσεις;

Είσαι συνεπής;
Είσαι ειλικρινής;
Μπορείς να αντιμετωπίσεις κατάλληλα τη στερεοτυπική αντιμετώπιση από τρίτα πρόσωπα;
Είσαι πρόθυμη/-ος να βοηθήσεις τους αναγνώστες να γνωρίσουν διαφορετικούς τρόπους, συνθήκες και στάσεις ζωής και διαφορετικές ταυτότητες;
Μπορείς να παρουσιάζεις με σαφήνεια τα παραπάνω, χωρίς να κάνεις κήρυγμα;
Είσαι πρόθυμη/-ος να μιλάς με κάθε λογής ανθρώπους;
Μπορείς να συζητάς με στοχαστικότητα και ωριμότητα;
Ξέρεις να "ακούς" με όλους τους πιθανούς όρους και να μην είσαι φλύαρος/η;
Έχεις αυτοπεποίθηση ώστε να μιλάς με αγνώστους;
Ξέρεις τα δικαιώματά σου και μπορείς να μιλήσεις για αυτά;

Περαιτέρω πληροφορίες είτε για συμμετοχή σε εθελοντική δράση, είτε για ενδιαφέρον για να είστε εσείς το επόμενο Ζωντανό Βιβλίο, αλλά και γενικότερα για να μάθετε για αυτήν τη πρωτοβουλία μπορείτε να βρείτε εδώ.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Χριστίνα Πανταζή

Πάντα αναρωτιόμουν γιατί δεν κάνει κάποιος κάτι για τη στασιμότη... περισσότερα

 κοινωνικός ιστός 


Η λάμπα με το Αλτσχάιμερ

Σκιές της πόλης

Γιορτάζοντας στα Σταυροδρόμια της Τέχνης

Γιατροί του Κόσμου. Όπου υπάρχουν άνθρωποι...

Ο δυσφημισμένος λύκος

Για όλους εμάς που ..."δεν ξεχνάμε"!

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


18 Οκτωβρίου του 2012

Αδόκιμος γραφεύς
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.