Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Wake up - rise up

Α
Α
enfo.gr
Ζούμε σε μια εποχή όπου υφίστανται δημοκρατικές κρίσεις σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χάρτη. Τα προβλήματα της κρίσης ερμηνεύονται μονάχα μέσω της οικονομικής επιστήμης και άλλες τεχνικές ερμνηνευτικής ανάλυσης των προβλημάτων οικονομικών και κοινωνικών παρεμποδίζονται ή αδυνατούν να βρουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης. Οι τεχνολογικές αλλαγές που έχει βιώσει η παγκόσμια κοινωνία, εαν ανατρέξουμε στην ιστορική ακριβολογία, η μεγάλη εισροή κεφαλαίου και οι αμέτρητες καταχωρήσεις σε θησαυροφυλάκια χρηματικών ποσών σε συνδυασμό με την αέναη οικονομική αλλαγή που προωθεί το καπιταλιστικό σύστημα έχουν προκαλέσει μια μαζική παραγωγή οικονομίας άνευ ιδιοκτησίας στον πληθυσμό, με συνακόλουθη την κρίση και την δημιουργία κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής αστάθειας.

Η σοβαρότερη όμως επίπτωση των παραπάνω είναι η κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής. Στο σημείο αυτό τίθεται το πρόβλημα της δημοκρατίας. Οι αρχαίοι Έλληνες είναι γνωστό ότι συναποφάσιζαν για τα του δήμου. Η ηγεσία δεν ήταν αναπόσπαστο κομμάτι από τον λαό και γι' αυτόν τον λόγο διατηρούσε ή έστω προσπαθούσε να διατηρήσει την εμπιστοσύνη του λαού. Ο Δίας είχε φροντίσει σύμφωνα με το μύθο να μοιράσει την πολιτική τέχνη σε όλους και διέταξε να εξοβελίζεται όποιος δεν την επιθυμούσε ή δεν ασκούσε χρήση της.

Οι σημερινές κυβερνήσεις φρόντισαν να στήσουν ένα παραπέτασμα γύρω από τον λαό αντί να κάνουν τον λαό συμμέτοχο στο παιχνίδι των αποφάσεων. Αυτό, βέβαια, συνέβη καθώς οι παίχτες της παγκόσμιας αγοράς δεν επιθυμούσαν ένα άμεσο δημοκρατικό καθεστώς γιατί έτσι τα "παραθυράκια" της σπατάλης και της αδιαφανούς οικονομικής αισχροκέρδειας εις βάρος του λαού θα χτίζονταν και γρήγορα το κερδοφόρο παιχνίδι των λόμπι των golden boys και λοιπών αδηφάγων και άπληστων επιχειρηματιών θα τερματιζότα. Έτσι λοιπόν, αυτή η δημοκρατία περιορίστηκε στις συνεδριάσεις των G20 στο Νταβός και σε ορισμένες άλλες πανάκριβες τραπεζαρίες, λαμβάνοντας τις αποφάσεις της κάτω από το τραπέζι και ανακοινώνοντας στο λαό ό,τι έπρεπε να ανακοινωθεί.

Ποια είναι όμως η σωστή δημοκρατία που μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο των ηγετών και πώς μπορεί να θεμελιωθεί ένα νέο κράτος δικαίου; Η μόνη λύση που μοιάζει να είναι πιο πνευματικά επικερδής και έπειτα οικονομικά, είναι μάλλον η προσπάθεια εξασφάλισης διαπολιτισμικής επικοινωνίας μέσα στην Ευρώπη. Σε αυτό το σημείο μη καταφέρνοντας να εμπιστευτούμε τους κυβερνώντες, καθώς έχουν καταπατήσει κάθε αίσθημα ασφάλειας που μπορεί να βιώναμε κάποτε, καλούμαστε εμείς οι ίδιοι να φανταστούμε, να ονειρευτούμε και να διαμορφώσουμε ιδεολογίες που θα γεφυρώσουν τις αποστάσεις που διατηρούμε με τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να θέσουμε εμείς ένα μοτίβο πνευματικής κυρίως συναλλαγής και ανταλλαγής, καταφέρνοντας έτσι να δανειστούμε όχι βάσει των χρηματοπιστωτικών συμφωνιών, αλλά βάσει νέων πνευματικών και ιδεαλιστικών "συμβάσεων". Μπορούμε να κατορθώσουμε κάτι τέτοιο μόνο όταν και εάν λάβουμε την απόφαση να θελήσουμε μία δημοκρατική ελευθερία, ένα κράτος δικαίου που καλώς ή κακώς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας πως χρειάζεται διαρκή αγώνα για την διεκδίκησή του και τη συντήρησή του. Διαφορετικά ας επαναπαυθούμε στην συγκαλυμμένη δημοκρατική γνώμη και ας επιτρέψουμε στην παγκόσμια οικονομική δύναμη να διαμορφώνει τις συνθήκες διαβίωσής μας.

Η οικονομική επιστήμη φανερώνεται καθημερινά ότι αποτυγχάνει να πραγματοποιήσει την ερμηνεία και την ίαση της ασθενικής οικονομίας. Ας αναλάβουμε τα μέσα της παιδείας, της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας και της καθαρά πολιτικής τέχνης προκειμένου να συνδιαλεχτούμε και να επαναπροσδιορίσουμε την οικονομία και τη δημοκρατία που θέλουμε. Μόνο έτσι μέσω των άμεσα κοινωνικών επιστημών θα διαμορφώσουμε ένα νέο δημοκρατικό μοντέλο, καταφέρνοντας πρώτα από όλα την επικοινωνιακή σύζευξη και έπειτα την οικονομική. Ας αναλογιστούμε τον μικρόκοσμο στον οποίο ζούμε και όταν τον μετασχηματίσουμε θα επιφέρουμε και τις αλλαγές που απαιτούνται στον ευρύτερο κόσμο.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Δημήτρης Σπύρου

δεν χαρακτηρίζομαι από σταθερότητα στις απόψεις μου η μόνη σταθε... περισσότερα


The Big Chill ΙII

Ο Νεοέλληνας του καναπέ

Το καλοκαίρι

Ήταν να μη σπάσει το αυγό...

Το ξέσπασμα ενός αυθόρμητου πρωινού

Το "πραξικόπημα" που δεν έγινε

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Συμβιβασμός εναντίον αποδοχής

Χριστίνα (Ανδρομέδα) Πεταλωτή
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.