Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Τι καίγεται μαζί με την Αθήνα;

Α
Α
Είναι άραγε η βολή του καναπέ αρκετή σε μέρες γενικευμένης οργής; Μέχρι πότε θα στέκεται κανείς απαθής, κοιτώντας ηδονοβλεπτικά την πόλη να καίγεται;Μια "βόλτα" στο κέντρο της Αθήνας πείθει πως η πραγματικότητα απέχει πολύ από τις τηλεοπτικές οθόνες.

© Ιάσονας Κάντας


Η Σταδίου όπως και δεκάδες άλλα σημεία στην πρωτεύουσα αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα έχουν τυλιχτεί στις φλόγες. Τις πορείες που είχαν οργανωθεί από ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ΚΚΕ για τις 18:00 το απόγευμα της 8ης Δεκεμβρίου ακολούθησαν εκτεταμένες ταραχές. Η μυρωδιά της ατμόσφαιρας είχε κάτι το εκρηκτικό. Μόνο που αυτή η μυρωδιά δεν ήταν εκείνη της φωτιάς ούτε των δακρυγόνων. Ήταν μια οσμή από την οργή που ξεχείλιζε...

Κατεβαίνοντας στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα τίποτα δεν προμήνυε το ξέσπασμα που θα επακολουθούσε. Είχε μια μυρωδιά η ατμόσφαιρα που παρόμοιά της δεν έχω συναντήσει. Η οσμή των δακρυγόνων και των καπνών από τις φωτιές αναμειγνύονταν με την οργή και την απόγνωση που κυριαρχούσε στον αέρα. Τίποτα δεν έμοιαζε με άλλες πορείες ή άλλες διαμαρτυρίες.

Μπαίνοντας στη Σταδίου με καλωσόρισαν οι πρώτες φωτιές στα πεζοδρόμια. Διερχόμενοι έβγαζαν αναμνηστικές φωτογραφίες. Να κρατήσουν ποια ανάμνηση; Την ανάμνηση μιας πόλης και μιας χώρας σε διάλυση. Διάλυση όχι μόνο υλική... Όσο οδυνηρές κι αν είναι οι υλικές ζημιές, τα κτίρια ξαναχτίζονται. Αυτό που δεν ξαναχτίζεται είναι το ιδιότυπο "κοινωνικό συμβόλαιο" που συντηρούσε σε μία σχετική ισορροπία την ελληνική κοινωνία, τις τελευταίες δεκαετίες. Στους δρόμους της Αθήνας, το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου, αποδείχτηκε περίτρανα πως επρόκειτο για μια ισορροπία τρόμου. Μία σύμβαση που έπνιξε τους συμβασιούχους της.

Όσοι σοκάρονται και αναρωτιούνται για την απουσία του κράτους, κατά το χθεσινό βράδυ, ας αναρωτηθούν και για την απουσία του κράτους από τις ελπίδες της νεολαίας του, από τη μεταπολίτευση και μετά. Γιατί το κράτος αυτό ήταν παρών στους διαδρόμους των χρηματιστηρίων και τα ομόλογα. Ήταν παρόν στο Βατοπέδιο. Ήταν παρόν στους διαδρόμους εταιρειών όπως η Siemens. Ήταν παρόν στα dvd, που έδιναν κι έπαιρναν. Ήταν παρόν σε μια ζαρντινιέρα στη Θεσσαλονίκη. Το κράτος όμως αυτό, και όχι μόνο η τωρινή κυβέρνηση, ξέχασε πως ΟΦΕΙΛΕ να είναι παρόν και στις ελπίδες των ανθρώπων που το συγκροτούν.

Αυτοί οι άνθρωποι ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους. Δεν ήταν κακομαθημένα παιδιά που έλυναν τα ψυχολογικά τους προβλήματα και την καταπίεση της οικογένειάς τους. Ήταν νέοι άνθρωποι που έχουν χάσει κάθε ελπίδα και κάθε ηθικό δεσμό με τη χώρα στην οποία ζουν. Θέλουν μια διαφορετική χώρα και για αυτούς δεν υπάρχει άλλη λύση από το να κάψουν την υπάρχουσα. Περπατώντας ανάμεσα σε ΜΑΤ, δακρυγόνα και φωτιά, με το φόβο να κυριαρχεί, δεν ήξερα αν μέσα από τη φωτιά θα αλλάξουν τα πράγματα. Το μόνο που καταλάβαινα είναι ότι όλοι οι φιλήσυχοι πολίτες πρέπει να διώξουν το φόβο τους - έστω και για μια στιγμή - και να αναρωτηθούν ΓΙΑΤΙ!

Ο κρανοφόρος συνομήλικός μου, που έτρεχε κατά πάνω μου για να σπάσει μια κάμερα που βρισκόταν πίσω μου, φωνάζοντας "φύγετε, προσοχή, φύγετε"... Τα μικροκαμωμένα κοριτσάκια που πετούσαν πέτρες σε οτιδήποτε "μύριζε" κράτος... Οι μεσήλικες που κραύγαζαν "μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι"... Οι μαυροφορεμένοι, έφηβοι σχεδόν, που κατέστρεφαν την είσοδο της Μεγ. Βρετανίας... Οι φωτιές που ξεπηδούσαν σε κάθε γωνιά της πόλης...

Απειλή; Ίσως. Το ζητούμενο είναι το διακύβευμα. Τι απειλείται εν τέλει; Τι καίγεται μέσα στους κάδους; Τι σπάει ταυτόχρονα με τις βιτρίνες των καταστημάτων και τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων; Ερωτήματα αμείλικτα που ζητούν απαντήσεις. Ίσως να καίγονται οι στάχτες μιας χώρας που χρεοκόπησε. Μιας χώρας που ξεπούλησε την ελπίδα της νεολαίας της. Κι αν η βία σίγουρα δεν είναι η λύση, τότε ας αναρωτηθούμε για την εκκωφαντική απουσία άλλων λύσεων που οδήγησε στη βία.

ΑΠΟΨΕΙΣ

(...) Εκκωφαντική απουσία άλλων λύσεων

Οι "λύσεις" δεν προέρχονται ποτέ από το κράτος. Ο λαός πιέζει το κράτος για λύσεις. Ο λαός χρειάζεται να φωνάξει για τα δικαιώματά του. Η Κο... »

Σας εκλιπαρώ για μια πρόταση...

Συμφωνώ απόλυτα στο ότι η κοινωνία των πολιτών είναι αυτή που μπορεί να πιέσει προς μια αλλαγή των δεδομένων, αν και στην Ελλάδα, λόγω ιστορ... »

Real-land

Προσωπικά, δεν ονειρεύομαι τη "Neverland". Δεν οραματίζομαι μια χώρα ιδανική, μαγική και ονειρεμένη. Κάτι τέτοιο θα ήταν ουτοπικό. Προσγειών... »

Real-land (συνέχεια...)

...Όπως δεν μπορώ να δικαιολογήσω το να καλλιεργείται η άποψη ότι δικαίως έγιναν ή γίνονται. Ή το ότι είναι θεμιτό να γίνονται από μαθητές κ... »

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΛΠΙΖΩ

«Ε κακομοίρη άνθρωπε», είπε δυνατά, «μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ να βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στ... »

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Ιάσονας Κάντας

Απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων κ' Πολιτισμού του Παν... περισσότερα


Επανάσταση σε συσκευασία δώρου

Εν ψυχρώ

Αστυνομική Βία: Ακόμη ένα "μεμονωμένο" περιστατικό...

Βία...

Εσείς να βρίσκεστε στους δρόμους κι εγώ να γράφω

Ο Α και η Φ βουτηγμένοι στην παράνομη παρανομία

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιώργο

Μαρύσα Παππά (2#x_2)
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.