Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Παγκόσμια οικονομική κρίση

Α
Α
Οι παράγοντες που οδηγούν σε μία "καταστροφή" είναι πάντοτε πολλοί. Δε μπορεί κανείς να δείξει μόνο τους δανειστές. Πρέπει να δείξει τους δανειζομένους, τις διεθνείς συγκυρίες και - κυρίως - την κουλτούρα των παικτών του "παιχνιδιού".

© Blum


Τα χαμηλά επιτόκια στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τη λαιμαργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και την κερδοσκοπική αντιμετώπιση των ακινήτων οδήγησαν στην τρέχουσα οικονομική κρίση. Τα θεμέλιά της όμως είναι κάπως μπερδεμένα. Η παραδοσιακή ροή κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ και η συνεπαγόμενη ανάπτυξη της οικονομίας, η χαλάρωση του πλαισίου λειτουργίας τραπεζών και αγορών, οι ανισορροπίες ανάμεσα σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, η σταδιακή μείωση της εμπιστοσύνης στην Αμερικανική οικονομία και η αλλαγή των επενδυτικών πρακτικών είναι μερικές μόνο από τις πιθανές ρίζες της σημερινής κατάστασης.

Όπως όλα τα όμορφα πράγματα που δε διαρκούν πολύ, έτσι και τα επιτόκια (interest rates) άρχισαν σταδιακά να ανεβαίνουν. Από 1% το 2003, ξεπέρασαν το 5% το 2007. Για παράδειγμα, σε ένα δάνειο 100.000, με 1% σταθερό (fixed) επιτόκιο για 25 χρόνια, η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 377 νομισματικές μονάδες. Με επιτόκιο 5% η μηνιαία δόση γίνεται 585. Μια διόλου ευκαταφρόνητη αύξηση κατά 55%. Οι μισθοί φυσικά δεν ακολουθούν... Τα επιτόκια αυτά (base rates), ορίζονται από τις κεντρικές τράπεζες. Εξαιτίας όμως των επιπρόσθετων χρεώσεων, οι δόσεις των δανείων φθάνουν στον καταναλωτή "φουσκωμένες". Με την αναπροσαρμογή δε του επιτοκίου (reset) - από σταθερό σε κυμαινόμενο (variable/adjustable) - το ποσό των δόσεων έκανε απότομα άλμα προς τα επάνω...

Υπάρχουν οι δανειζόμενοι... Δανειζόμενοι που πατούν στο έδαφος και δανειζόμενοι που ονειροπολούν. Νομίζουν ότι ένα μέτριο εισόδημα είναι ικανό να τους μετατρέψει σε celebrities ενώ καμιά φορά ξεχνούν ότι τα δανεικά είθισται να επιστρέφονται...

Υπάρχουν οι δανειστές... Δανειστές συντηρητικοί, που δανείζουν σε όσους μπορούν να εγγυηθούν την αποπληρωμή και δανειστές με χαμηλά standards που ελπίζουν σε θαύματα, κυνηγούν το πρόσκαιρο κέρδος και αδιαφορούν για την ίδια τους τη βιωσιμότητα.

Υπάρχουν οι επενδυτές... Αυτοί που επενδύουν σε αγαθά με σταθερή - σχετικά - αξία και αυτοί που ουσιαστικά λειτουργούν ως δανειστές. 'Άλλοι ως υπεύθυνοι δανειστές, άλλοι ως εξευγενισμένοι τζογαδόροι και άλλοι ως μωρές παρθένες. Δανείζουν στις τράπεζες υπό μορφή κατάθεσης αποβλέποντας στο επιτόκιο, δανείζουν σε εταιρίες μέσω του χρηματιστηρίου αποβλέποντας στα μερίσματα, δανείζουν, χωρίς εντέλει να γνωρίζουν σε ποιους πραγματικά δανείζουν, παραβλέποντας τα "μικρά γράμματα" και αδιαφορώντας για τις εγγυήσεις που παρέχει ο δανειζόμενος. Οι καταθέσεις, οι επενδύσεις και ο τζόγος άλλωστε, δεν είναι παρά μορφές δανεισμού που διαφέρουν στο ρίσκο και στην απόδοση. Που σταματά το ένα και που ξεκινά το άλλο; Καλή ερώτηση...

Υπάρχει και το κράτος... Ή μήπως δεν υπάρχει; Τέλος πάντων... Υπάρχει το "σύστημα". Αυτό το αόριστο, ανοικτό, μη ντετερμινιστικό σύστημα, με τις απροσδιόριστες παραμέτρους, τις άγνωστες αλληλεπιδράσεις, τις πολύπλοκες εσωτερικές διεργασίες και τα απρόβλεπτα αποτελέσματα. Επί μέρους ανθρώπινο επί μέρους φυσικό. Καμιά φορά το αποκαλούμε και πραγματικότητα. Πραγματικότητα άδικη, αμείλικτη, που εξουσιάζει το σήμερα, που δε σταματά να πειραματίζεται, να επαναλαμβάνεται, να ξεχνιέται και που αρέσκεται να μας εκπλήσσει. Συνήθως δυσάρεστα...

Ποιοί είναι οι δανειστές και οι δανειζόμενοι; Οι πάντες! Μεμονωμένα άτομα, κοινότητες, εταιρίες, δήμοι, οργανισμοί, κράτη... Όλοι ταυτόχρονα δανειστές και δανειζόμενοι. Τι συναλλάσσονται; Τα πάντα! Σπίτια, συντάξεις, ασφάλεια, ιδρώτα, όνειρα, ελπίδα... Οι παράγοντες που οδηγούν σε μία "καταστροφή" είναι πάντοτε πολλοί. Στην περίπτωση της οικονομικής κρίσης πρέπει κανείς να δείξει δανειστές και δανειζομένους (όποια μορφή και αν παίρνουν), τις διεθνείς συγκυρίες και - κυρίως - την κουλτούρα των παικτών του "παιχνιδιού".

ΑΠΟΨΕΙΣ

Εξαιρετικό αφιέρωμα!

Για άλλο πράγμα έψαχνα και άλλο εντέλει κατέληξα να διαβάζω... Πραγματικά εξαιρετικό το αφιέρωμα αυτό στην οικονομική κρίση. Όπου αλλού έχει... »

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Αναστάσιος Σπάθας

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κέρκυρα. Σπούδασα Πληροφορική στην Ε... περισσότερα


Καπιταλισμός! Ανάλωση κατά προτίμηση: δες... Golden Boys!

Η αειφόρος ανάπτυξη και το βαζάκι με τη nutella

Πολιτική εναντίον Αγοράς;

"The Job" - Μια αντιστροφή ρόλων...

The Big Chill ΙII

Ποιος σώζει ποιον: η κρίση ως επιχειρηματικό μοντέλο

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιώργο

Μαρύσα Παππά (2#x_2)
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.