Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Μο Γιαν: Ο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας

Α
Α
library.austintexas.gov
Τα πρακτορεία στοιχημάτων ήθελαν ως φαβορί τον Ιάπωνα Χαρούκι Μουρακάμι και τον Αμερικανό Μπομπ Ντύλαν, ενώ το όνομα του Φίλιπ Ροθ για μια ακόμη φορά φιγούραρε μεταξύ των πιθανών νικητών. Τελικά ο Μο Γιαν επικράτησε όλων.

Μο Γιαν σημαίνει «μη μιλάς» και είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Guan Moye. Πρόκειται για τη συμβουλή που έδωσαν στον Guan Moye οι γονείς του: μην εκφράζεις την άποψή σου έξω από το σπίτι.

Επηρεασμένος τόσο από την λογοτεχνική παράδοση της Κίνας, όσο και την παγκόσμια λογοτεχνία, ο Μο Γιαν σύντομα αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο αξιοσημείωτους λογοτέχνες της χώρας. Ο ίδιος άλλωστε υποστηρίζει πως ένας συγγραφέας μπορεί να έχει εθνικότητα, η λογοτεχνία όμως δεν γνωρίζει σύνορα.

Το έργο του χαρακτηρίζεται από έναν συγκερασμό σάτιρας και ιστορίας, ενώ συχνά ο ίδιος εμφανίζεται στις ιστορίες του ως ένας ημιαυτοβιογραφικός χαρακτήρας.

Το μυθιστόρημα «Η Αυτοκρατορία του Κρασιού» πραγματεύεται την άφιξη ενός ντετέκτιβ σε μια απομονωμένη επαρχία, όπου έρευνα κατηγορίες κανιβαλισμού βρεφών.

Το βιβλίο «Η Ζωή και ο Θάνατος με εξαντλούν» έχει ως πρωταγωνιστή έναν πλούσιο αλλά καλόκαρδο γαιοκτήμονα, ο οποίος εκτελείται επί Μάο Τσε Τουνγκ και πηγαίνει στον Κάτω Κόσμο. Ο Γιάμα, θεός του θανάτου, τον τιμωρεί και τον στέλνει πίσω ως γάιδαρο. Όλη η πολιτική ιστορία της Κίνας από το 1950 έως και το 2000 περνάει μέσα από τις διάφορες μετενσαρκώσεις του πρωταγωνιστή από γάιδαρο σε γουρούνι, σκύλο, πίθηκο και τέλος άνθρωπο.

Το έργο «Οι Μπαλάντες του Σκόρδου» αφορά τρεις φυλακισμένους για τη συμμετοχή σε κίνημα ενάντια στη διαφθορά του καθεστώτος. Οι αγρότες αντιδρούν και καθώς βλέπουν τις σοδειές τους να σαπίζουν στις αποθήκες, έρχονται σε σύγκρουση με την αναλγησία της γραφειοκρατίας.

Αν και στο παρελθόν ο Μο Γιαν είχε κατηγορηθεί από επιφανείς διανοούμενους, όπως ο Ma Jian, για την αδιαφορία του ως προς τους φυλακισμένους κινέζους αντιφρονούντες, μετά την ανακοίνωση της βράβευσης, ο Μο Γιαν εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Λιου Σιαομπό, τρόφιμο των κινέζικων φυλακών και νικητή του Βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη το 2010.

Υπάρχει η ελπίδα ότι η βράβευση του κινέζου συγγραφέα θα οδηγήσει το καθεστώς στην εφαρμογή πιο φιλελεύθερων πολιτικών σε ό,τι αφορά την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, αλλά και στην περαιτέρω ανάδειξη της κινέζικης λογοτεχνίας. Η Κίνα ήταν η τιμώμενη χώρα στο Φεστιβάλ Βιβλίου του Λονδίνου και εκπροσωπείτο από συγγραφείς που είχαν την έγκριση του καθεστώτος. Ο Ma Jian, το βιβλίο Beijing Coma του οποίου είναι απαγορευμένο στην Κίνα, προσπάθησε να περάσει την ασφάλεια και να παραδώσει ένα αντίτυπο στον Liu Binjie, πρόεδρο της Γενικής Διοίκησης Τύπου και εκδόσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αποκαλώντας τους κινέζους εκδότες φερέφωνα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Είναι άραγε σχήμα οξύμωρο για έναν συγγραφέα να χρησιμοποιεί ως ψευδώνυμο την ανελευθερία; Σε ποιο βαθμό μπορεί ένας δημιουργός να εκφραστεί ελεύθερα, όταν είναι υποχρεωμένος να κινείται στα πλαίσια που επιβάλλει ένα απολυταρχικό καθεστώς;

Το σίγουρο είναι ότι η βράβευση του Μο Γιαν, ενός αποδεκτού συγγραφέα από το καθεστώς, αναδεικνύει την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ λογοκρισίας και καλλιτεχνικής έκφρασης στην Κίνα.
Ζωή k, 16/10/2012

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Ζωή k

“Call me Ishmael.” “If there's a book that you want to read, but... περισσότερα


Η λάμπα με το Αλτσχάιμερ

Κράτα με

Άρωμα αντίο

Ο δυσφημισμένος λύκος

Στο κέντρο είναι τα βιβλία

Η ακαταμάχητη πύλη

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.