Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


I'm still here, aren't I?

Α
Α
enfo.gr
Πρωί, μόλις έχω επιστρέψει από μια υποχρέωση σαββατιάτικα. Καμιά διάθεση για οτιδήποτε. Μπαίνω στο twitter για μερικά κρύα αστεία και θέματα επικαιρότητας, μέχρι που κάτι περίεργο αρχίζει και εμφανίζεται στο timeline μου: "R.I.P Amanda Todd", "a girl killed herself cause of the bullies...", "Το βίντεο - κραυγή 15χρονης πριν την αυτοκτονία" και άλλα συναφή. Έχω συνηθίσει σε κυρίως ψεύτικες ιστορίες αυτοκτονιών στο ίντερνετ, σε αυτήν την περίπτωση όμως υπάρχει και ένα βίντεο.Κάτι λιγότερο από εννιά λεπτά, κάτι λιτό και καθηλωτικό ταυτόχρονα, κάτι που σου δίνει την αίσθηση του άδικου χαμού μιας ανθρώπινης ζωής, ανεξάρτητα εάν το έμαθες μόλις λίγες ώρες πριν.

Η Amanda Todd είναι (δεν χρησιμοποιώ "ήταν", μου φαίνεται πολύ νωρίς) μια 15χρονη μαθήτρια από τον Καναδά. Η ιστορία ξεκινάει από ένα webcam chat που είχε για να γνωρίσει και να μιλήσει, όπως λέει, με νέα πρόσωπα. Από εκεί απέσπασε σχόλια όπως εκθαμβωτική, όμορφη και άλλα, μέχρι που ένας χρήστης της ζήτησε να δείξει το στήθος της, όπως και έκανε.

Με το πέρασμα ενός χρόνου, μέσα από ένα μήνυμα στο facebook η Amanda εκβιάζεται από τον ίδιο χρήστη, που είχε συγκεντρώσει πάρα πολλές πληροφορίες, όχι μόνο για την ηλεκτρονική της δραστηριότητα, μα και για τον τόπο κατοικίας της, το σχολείο και την οικογένειά της. Την απείλησε με την φωτογραφία του στήθους της, δηλώνοντας πως αν δεν κάνει ό,τι ζητήσει, αυτή η φωτογραφία θα σταλεί παντού.

Στις χριστουγεννιάτικες διακοπές του ίδιου έτους, το κουδούνι του σπιτιού της 15χρονής ηχεί στις 4 τα ξημερώματα, ήταν η αστυνομία. Η "περίφημη" φωτογραφία μόλις είχε σταλεί παντού. Από εκείνο το σημείο, όπως η ίδια λέει, άρχισε το άγχος, η κατάθλιψη και οι κρίσεις πανικού, όμως δεν σταμάτησε εκεί. Προχώρησε σε αλκοόλ και ναρκωτικά. Η κατάστασή της χειροτέρευε μέρα με τη μέρα. Δεν είχε κουράγιο να βγει έξω.

Ένα χρόνο αργότερα, ο ίδιος χρήστης επανήλθε στη ζωή της, αφού είχε συγκεντρώσει στοιχεία για το καινούριο της σχολείο και τους νέους της φίλους. Ανέβασε τη φωτογραφία της στο facebook και έριξε την ψυχολογία της Amanda στο ναδίρ. Φίλοι και σεβασμός έγιναν λέξεις άγνωστες για εκείνη, για ακόμη μία φορά.

Σε εκείνο το σημείο άρχισαν τα "κοψίματα" (cuttings) και ο κοινωνικός αποκλεισμός από όλο το σχολικό σύνολο, μέχρι που αναγκάστηκε να αλλάξει πάλι σχολείο. Εκεί άρχισε να νιώθει ψήγματα ελπίδας για την κατάστασή της, μέσω ενός αγοριού. Όταν μαθεύτηκε η σχέση μαζί του, μια ομάδα ατόμων κακοποίησε (λεκτικά και σωματικά) την Amanda, μιας και το αγόρι είχε ήδη κοπέλα. Διάφορες σκέψεις τριγύριζαν στο μυαλό της, έπειθε τον εαυτό της ότι εκείνη έφταιγε, για χάρη του αγοριού που τα προκάλεσε όλα αυτά. Όταν γύρισε σπίτι, θέλοντας να δώσει ανεπιτυχώς τέλος στη ζωή της, ήπιε χλωρίνη. Οι γονείς της πρόλαβαν να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο για πλύση στομάχου. Όπως ανακάλυψε αργότερα, κατά την ανάρρωσή της πολλές συμμαθήτριές της είχαν γράψει στο facebook επιθετικά και ειρωνικά σχόλια εις βάρος της, που συνεχίζονταν ακόμα και έξι μήνες μετά.

Δίχως άλλο στήριγμα, οι συγκυρίες την οδήγησαν πάλι στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, για μια καινούρια αρχή, ξανά. Τα κλάματα και οι σκέψεις εγκατάλειψης αυτής της ζωής έγιναν φαινόμενο καθημερινό, το φετινό καλοκαίρι δεν βγήκε καθόλου από το σπίτι. Συνέχισε να "κόβεται", να παίρνει αντικαταθλιπτικά και να επισκέπτεται σύμβουλο. Αυτό ήταν το κάλεσμά της που έμεινε αναπάντητο...

10 Οκτωβρίου, περασμένη Τετάρτη. Η Amanda βρίσκεται νεκρή με υποψίες αυτοκτονίας, κάτι που επιβεβαίωσε και ο διευθυντής του σχολείου. Μια ιστορία τριών χρόνων , η τελευταία σελίδα της οποίες γράφτηκε χτες.

Όχι, η Amanda δεν είναι ο κανόνας, είναι η εξαίρεση. Η 15χρονή υπέστη και σχολικό, μα και ηλεκτρονικό εκφοβισμό. Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, η υπόθεση αυτή πέρασε τα σύνορα του Καναδά και έγινε γνωστή παγκοσμίως σε λιγότερο από μία μέρα μέσω ίντερνετ. Παρά τα πραγματικά χιλιάδες σεμινάρια που γίνονται στην βόρεια Αμερική για το (cyber-) bullying, οι περιπτώσεις αυτοκτονιών από τέτοια αφορμή δεν έχουν εξαλειφθεί.

Εδώ τίθενται δύο ερωτήματα: Πρώτον, πώς πρέπει να ελέγχουμε τη ροή πληροφοριών που διατίθεται σε χιλιάδες (ή καλύτερα εκατομμύρια) αγνώστους και, δεύτερον, πότε πρέπει τα παιδιά και οι έφηβοι να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ; Δύσκολα ερωτήματα, δεν περιμένω κανέναν να πει με δυο λέξεις τι θεωρεί ως σωστό.

Η μέση ηλικία έναρξης χρήσης του υπολογιστή είναι 8,9 ετών και χρήσης του διαδικτύου 10. Αρκετά νωρίς, αν αναλογιστείς πως εσύ στα δέκα σου έπαιζες μπάλα στη πλατεία και δεν σύχναζες στα chatrooms. Αυτή η "ψηφιακή ανωνυμία", την οποία όλοι καταχρώμαστε, έχει και τα κακά της βλέπεις. Στο διαδίκτυο ό, τι δηλώσεις είσαι, όσο κλισέ και αν ακούγεται αυτό. Αυτήν τη στιγμή μπορώ να δηλώσω 22 χρονών στο facebook και απλώς "πάνω από 18" σε κάθε πορνογραφικό site (πληροφοριακά, δεν είμαι τίποτα από τα δύο).

Αυτό που σίγουρα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει είναι ο αντίκτυπος της κάθε δήλωσής μας στο ίντερνετ. Αυτό που γράφεις ένα απόγευμα για πλάκα, μπορεί κάποιος από τους χιλιάδες που εσύ έδωσες άδεια να το δει, να το εκλάβει ως προσβλητικό ή ως θέμα ζωής και θανάτου. Το ότι τα μηνύματά μας μοιάζουν απρόσωπα, δεν σημαίνει πως σταματούν να είναι προσωπικά.

Μοιάζει πολύ λεπτό θέμα, αρκετά δυσνόητο μέχρι να το αντιμετωπίσουμε και να το νιώσουμε στο πετσί μας. Από τη στιγμή που πρέπει να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες για να ευαισθητοποιηθούμε, κάτι έχει γίνει λάθος. Το μόνο που μπορώ να συστήσω είναι προσοχή. Όπως συμβαίνει συνήθως, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τρομακτικό

Δεν είχε πέσει στην αντίληψή μου η ιστορία της Αμάντα,αν και δεν είναι το μοναδικό. Πολλά ερωτήματα γεννιούνται. Γιατί ένα κορίτσι 15 ετών β... »

@Χριστίνα

Η ιστορία της Amanda έγινε (καθυστερημένα) λόγος συζήτησης/αντιπαράθεσης στο ευρύ κοινό, χωρίς η ίδια η υπόθεση να κατέληξε κάπου. Όσον αφορ... »

Πόσο τρομακτικό...

Δυστυχώς η γενιά αυτή των 15 μέχρι και τα 18 περνάει μεγάλα δράματα κυρίως γιατί έχει ανησυχίες συναισθηματικές (δεν εννοώ τα αισθηματικά το... »

@Νίνα

Το πιο εύκολο πράγμα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να ρίξουμε το φταίξιμο στην απουσία των γονιών, μιας και δεν έχουν τόσο έλεγχο στη ζωή των... »

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

άγνωστο μέλος

άρθρα μελών που επέλεξαν να αποχωρήσουν από την κοινότητα του en... περισσότερα


Το παιδί στην αιώρα

Μια ανάσα, μόνο μία

Μάθε να ξεχωρίζεις

Να είσαι καλο παιδι

Tώρα που το Μη έγινε Γάμα

Γιορτινό μανιφέστο!

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.