Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


«Μαχητές» με όπλα το ποδόσφαιρο και τη μόρφωση

Α
Α
ariukamy
Υπολογίζεται ότι το 70% των παιδιών στην Αφρική δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Το πάθος τους για το ποδόσφαιρο όμως, παραμένει άσβεστο. Το Ινστιτούτο Diambars, που ξεκίνησε τη δράση του στη Σενεγάλη και στη συνέχεια επεκτάθηκε και αλλού, έχει αυτό ακριβώς το στόχο: να συνδυάσει ποδόσφαιρο και μόρφωση, χρησιμοποιώντας το πρώτο ως εργαλείο για τη δεύτερη.

Κάθε χρόνο, αρκετά παιδιά φεύγουν από την Αφρική για την Ευρώπη, με όνειρο μία ποδοσφαιρική καριέρα που θα τους ανοίξει το δρόμο για μια αξιοπρεπή ζωή. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που πέφτουν θύματα trafficking, με κάποιους επιτήδειους να επωφελούνται από τις θυσίες των ανθρώπων, προκειμένου το παιδί τους να έχει μία καλύτερη μοίρα. Στην ακαδημία των «μαχητών», εξασφαλίζουν τουλάχιστον ότι δεν θα πέσουν θύματα.

Το πρότζεκτ Diambars δημιουργήθηκε στη Σενεγάλη το 2001, από τον πρώην ποδοσφαιριστή της Λανς Tζίμι Αντζοβί Μποκό, με τη βοήθεια του Πατρίκ Βιεϊρά και του Μπερνάντ Λαμά και άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του σε παιδιά το 2003. Ουσιαστικά, ο ρόλος του είναι διττός. Από τη μία λειτουργεί ως ποδοσφαιρική ακαδημία και από την άλλη αναλαμβάνει κοινωνικές πρωτοβουλίες. Πρωταρχικός του στόχος είναι η μόρφωση, με το ποδόσφαιρο να αποτελεί κίνητρο για τους μαθητές. Το σημαντικό ωστόσο για την επιβίωσή του είναι ότι όταν οι παίκτες αποφοιτούν και υπογράφουν συμβόλαιο, τα χρήματα επιστρέφουν στον οργανισμό.

Στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί το ποδόσφαιρο ως κινητήριος δύναμη για τη μόρφωση των νεαρών Αφρικανών, με μεγάλο στοίχημα όσοι δεν απορροφηθούν στη συνέχεια από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, δηλαδή το 80% των μαθητών, να έχουν τα απαραίτητα εφόδια ώστε να σταθούν με αξιοπρέπεια στη ζωή τους. Το πρόγραμμα διαρκεί πέντε χρόνια και η μόρφωση αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία, προβλέποντας παράλληλα έναν τρόπο αυτοσυντήρησης.

«Το οικονομικό μας μοντέλο βοηθάει να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας για ένα χρόνο, όταν ένας ή δύο παίκτες υπογράφουν σε ευρωπαϊκό σύλλογο. Οι επιστροφές χρημάτων μέσα στο 2011 ήταν αρκετές για να καλύψουν τους μισθούς 80 ατόμων και τα έξοδα 100 νεαρών. Είναι ένα πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό πρότζεκτ, το οποίο βασίζεται στα έσοδα που δημιουργεί το ποδόσφαιρο. Είμαστε χαρούμενοι που για πρώτη φορά η επιτυχία των Αφρικανών ποδοσφαιριστών στην Ευρώπη βοηθάει την ανάπτυξη της ηπείρου», τονίζει ο Μποκό.

Η λέξη Diambars σημαίνει πολεμιστές και ενσαρκώνει την φιλοσοφία των εμπνευστών του πρότζεκτ, ώστε «να δώσουμε πίσω στο ποδόσφαιρο όσα μας έδωσε», προσθέτει ο Μποκό. Αλληλεγγύη, ταπεινοφροσύνη, σεβασμός, αφοσίωση, ανεκτικότητα, συμμετοχή και εμπιστοσύνη αποτελούν τις αξίες που προσπαθούν οι ιθύνοντες να εμφυσήσουν στα παιδιά. Μία επίσης βασική προτεραιότητα, όσον αφορά το ποδόσφαιρο αυτό καθεαυτό είναι η τήρηση του Fair Play, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στη φύση του οργανισμού. Το Diambars παραμένει αφοσιωμένο σε αυτό και με τη σειρά τους οι μαθητές κάνουν το ίδιο, αφού αποφοιτήσουν, μένοντας πιστοί στις αξίες του.

Περίπου 4000-5000 παιδιά κάνουν κάθε χρόνο αίτηση για να μπουν στο πρόγραμμα, ωστόσο γίνονται αποδεκτοί 18, με την πρώτη μόνο «φουρνιά» να ξεκινάει με 32. Τα κριτήρια βάσει των οποίοων επιλέγονται οι συγκεκριμένοι είναι και ποδοσφαιρικά. Οι προπονήσεις γίνονται το πρωί, πριν τα μαθήματα, και το απόγευμα, ενώ συνολικά το πρόγραμμα διαρκεί πέντε χρόνια. Σε αυτό μάλιστα έχουν προβλεφθεί online μαθήματα για τους μαθητές που χρειάζεται να λείπουν σε ποδοσφαιρικά τουρνουά στο εξωτερικό, προκειμένου να μην μείνουν πίσω. Κάθε χρόνο, για περίπου δύο μήνες οι πιτσιρικάδες ταξιδεύουν στην Ευρώπη, με τα έξοδα πληρωμένα από την Air France, ακόμα έναν χορηγό.

Παίζουν αγώνες στην Ισπανία και στην Νορβηγία και στη συνέχεια μένουν σε σπίτια οικογενειών που προσφέρονται να τους φιλοξενήσουν στη Γαλλία. Οι πρώτοι απόφοιτοι βγήκαν το 2008 και κάποιοι εξ αυτών έκαναν το βήμα για την Ευρώπη, κυρίως για τη Σκανδιναβία. Παράλληλα, αγωνίζονται και στα εγχώρια πρωταθλήματα. Οι υποστηρικτές του πρότζεκτ είναι αρκετοί. Από την UNESCO και το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, μέχρι την κυβέρνηση της Σενεγάλης και εταιρείες αθλητικής ένδυσης. Παράλληλα, έχει συνεργασία με τη γαλλική Λιλ, με τη φανέλα της οποίας έκανε ντεμπούτο και ο πρώτος παίκτης από το πρότζεκτ που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο, ο Ιντρίσα Γκουεγιέ.

Το 2010 δημιουργήθηκαν ακαδημίες και στη Νότια Αφρική, την ώρα που το πρότζεκτ επεκτάθηκε στη Γαλλία και την Αγγλία, με σκοπό την δημιουργία προγραμμάτων και την συλλογή χρημάτων για τις ακαδημίες της Αφρικής. Οι αρμόδιοι γνωρίζουν καλά ότι δεν θα γίνουν όλα τα παιδιά ποδοσφαιριστές. Δεν είναι άλλωστε ο στόχος τους να δημιουργήσουν ένα ακόμα εργοστάσιο ποδοσφαίρου. Χρησιμοποιώντας όμως το ποδόσφαιρο δίνουν κίνητρο για μόρφωση και παιδεία σε μία ήπειρο όπου οι ευκαιρίες σπανίζουν. Και αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη νίκη τους.

Επιμέλεια: Θάνος Σαρρής
Otherside Football, 05/10/2012

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Otherside Football

Το blog "Otherside Football" προσπαθεί να σταθεί απέναντι σε όσο... περισσότερα


The African Dream

Viva el Mundial!

Πήραμε χαμπάρι τι γίνεται στη Βραζιλία;

Το Μουντιάλ του… δρόμου

Από τις συμμορίες στα μυστικά της μπάλας

The African Dream

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Κάνε φίλους όχι δίαιτα

Χριστίνα (Ανδρομέδα) Πεταλωτή
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.