Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Στήνοντας ένα φεστιβάλ από το μηδέν

Α
Α
Ioannina Street Theater Festival
Στους δρόμους μιας επαρχιακής πόλης, γεννημένο από το κέφι νέων ανθρώπων, γεμάτο φαντασία και τέχνη... Το Ioannina Street Theater Festival (Ιωάννινα, 14-15 Σεπτεμβρίου) σας καλεί να το ζήσετε... και να το μιμηθείτε! Παράδειγμα προς μίμηση είναι όμως και η δημιουργός του. Η Ειρήνη Παπανικολάου εμπνεύστηκε και έστησε το πρώτο φεστιβάλ θεάτρου δρόμου στα Ιωάννινα, στην κυριολεξία από το μηδέν.

Πώς βιώνει αυτό το όνειρο μια νέα στην Ελλάδα της κρίσης και τι σημαίνει για αυτήν; Τι θα βιώσουν οι θεατές του φεστιβάλ στους δρόμους των Ιωαννίνων και τι έχει να προτείνει η Ειρήνη στους συνομιλήκους τους για τα όνειρα που πρέπει να κυνηγούν; Όλα αυτά στην απολαυστική συνέντευξη που ακολουθεί...

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Ioannina Street Theater Festival;

Περπατούσα μία μέρα στον δρόμο και διεπίστωσα ότι η πλειονότητα των μαγαζιών της γειτονιάς μου είχε κλείσει. Και αυτό που σκέφτηκα ήταν ότι πρέπει οι δρόμοι αυτοί να ξαναγεμίσουν ζωή. Στεναχωρέθηκα. Η αλήθεια είναι ότι το project αυτό ήταν πολύ διαφορετικό αρχικά στο μυαλό μας. Ήταν κάτι που θα συμπεριελάμβανε εικαστικά και θέατρο, ένα multi-arts festival. Για λόγους όμως στρατηγικούς, επιλέξαμε να αφοσιωθούμε αποκλειστικά στο θέατρο δρόμου, μία μορφή τέχνης που αγαπάμε πολύ και δεν είχε ξαναπαρουσιατεί μαζικά στα Ιωάννινα. Κάτι που θα διέφερε από τα υπόλοιπα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Είναι ένα θέαμα ψυχαγωγικό και θεωρώ ότι ο κόσμος έχει πραγματικά ανάγκη να βγει στους δρόμους, να ξεχαστεί και να διασκεδάσει.



Δεν βρέθηκε κανείς να σου (σας) πει ότι είσαι τρελή που σκέφτεσαι να κάνεις κάτι τέτοιο τη σημερινή εποχή;

Ίσα ίσα το χάρηκε πολύ ο κόσμος και μας ενθάρυννε. Ειδικότερα οι τοπικοί καλλιτέχνες αγκάλιασαν με θέρμη το project. Συμμετείχαν όλοι δωρεάν για να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτό το όνειρο και πραγματικά τους ευχαριστώ!

Ήταν δύσκολο να στηθεί; Υπήρξαν στιγμές που βρέθηκες στο χείλος της παραίτησης;

Πολλές φορές. Ξέρεις, όταν πραγματικά το κινητρό σου δεν είναι να βγάλεις λεφτά από αυτό, αλλά κινδυνεύεις να μπεις μέσα, έχοντας ήδη χάσει πολύ χρόνο από την προσωπική σου ζωή, πραγματικά το σκέφτεσαι και αναρρωτιέσαι... Αλλά μετά ξαναβλέπεις τις φωτογραφίες από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, τα βιογραφικά τους, θυμάσαι το χαμόγελο που δημιουργήθηκε στα χείλη σου την πρώτη φορά που είδες δείγματα της δουλειάς τους και ξαναβρίσκεις το κουράγιο σου. Γιατί αντιμετωπίζεις πολλά προβλήματα στην πορεία...

Πώς αισθάνεσαι τώρα που ξεκινάει;

Χαρά κι άγχος... Χαρά γιατί φτάσαμε ως εδώ και άγχος γιατί θέλουμε όλο αυτό να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των καλλιτεχνών και του κοινού.

Τι σημαίνει για σένα τέχνη γενικότερα και τέχνη του δρόμου ειδικότερα; Γιατί επέλεξες να στήσεις ένα φεστιβάλ "του δρόμου";

Η τέχνη είναι χαρά, είναι δημιουργία. Υπάρχουν πολλά είδη τέχνης. Δημιουργίες που σου γεννούν εντελώς διαφορετικά συναισθήματα. Ο δρόμος για μένα είναι κάτι από την παράδοσή μας. Η Ελλάδα δεν έχει να επιδείξει μεγάλη παράδοση στο θέατρο δρόμου, αλλά γενιές ολόκληρες συγκεντρώνονταν στις πλατείες, στα πανηγύρια. Μου αρέσουν πολύ αυτές οι συλλογικές πολιτιστικές δραστηριότητες. Μας φέρνουν κοντά. Αποτελούν ευκαιρία αντάμωσης και κοινωνικοποίησης σε ένα όμορφο οικείο περιβάλλον.

Ως προς τον δρόμο, υποθέτω γιατί πρέπει να βγούμε από τα σπίτια μας. Να διασκεδάσουμε και να ψυχαγωγηθούμε με τρόπους οικονομικούς και απλούς. Μακριά από φανφάρες. Εκτιμώ πολύ τους ανθρώπους που επιλέγουν να παρουσιάσουν το έργο τους στον δρόμο. Όπως έχει πει και ένας φίλος, είναι ρομαντζάδες... Ρίχνεις στο καπελάκι τους ό, τι έχεις. Πολλές φορές η τιμή ενός εισιτηρίου μας έχει κρατήσει μακριά από θεάματα.

Ioannina Street Theater Festival

Τι σημαίνει για σένα το γεγονός ότι το έστησες στα Γιάννενα; Δεν ήθελες να δοκιμάσεις στην Αθήνα; Έχει μια ιδιαίτερη σημασία που γίνεται στην πόλη σου;

Είμαι full τοπικίστρια... Δεν νομίζω να το έκανα με την ίδια όρεξη πουθενά αλλού.

Τι πρόκειται να βιώσει ο κόσμος που θα βρεθεί στους δρόμους για να παρακολουθήσει το φεστιβάλ;

Θέλω να ελπίζω ότι ο κόσμος θα το χαρεί. Θα παρουσιαστούν τόσες πολλές παραστάσεις που νομίζω ότι άνθρωποι κάθε ηλικίας, και διαφορετικών προτιμήσεων και ενδιαφερόντων θα βρουν κάτι στο πρόγραμμα που απευθύνεται σε αυτούς.

Είσαι μια νέα που βιώνει την κρίση στο μεδούλι της και στην πιο παραγωγική της ηλικία καλείται να χαθεί στους κυκεώνες της κρίσης. Πηγαίνοντας κόντρα σε αυτήν την κατάσταση, εσύ έστησες κάτι από ψυχής. Τι έχεις να πεις στους ανθρώπους της ηλικίας σου;

Να προσπαθούν και να τολμούν. Τίποτα δεν έρχεται έτοιμο στο πιάτο. Ακόμη και να μην τους βγει, θα έχουν προσπαθήσει...



Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Ioannina Street Theater Festival για να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα και τις συμμετέχουσες ομάδες, καθώς και Facebook και Twitter για να είστε μόνιμα συντονισμένοι:

Το Ioannina Street Theater Festival συνδιοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Multi-art Projects με έδρα τα Ιωάννινα, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου. To enfo.gr είναι ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Ιάσονας Κάντας

Απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων κ' Πολιτισμού του Παν... περισσότερα






Ioannina Street Theater Festival

Πάσχα στην Κέρκυρα - Τέχνη των Δρόμων

3o Φεστιβάλ Βοτανικού - «Κάτω από τις γραμμές»

Ένας χορός γεμάτος πάθος για τη ζωή

Athens Fringe Live - H Αθήνα μας ανήκει!

Μπείτε στο tripάκι

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Quijote

Στέφανος Μαντζαρίδης




ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.