Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Ελληνική κοινωνία, οροθετική στον φασισμό

Α
Α
enfo.gr
Οροθετικός: άτομο το οποίο έχει προσβληθεί από τον ιό του HIV, χωρίς να έχει ασθενήσει αναγκαστικά ή να παρουσιάζει συμπτώματα του ιού. Οροθετική κοινωνία στον φασισμό: κοινωνία η οποία έχει προσβληθεί από τον ιό του φασισμού, χωρίς να αντιλαμβάνεται εν πολλοίς τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις της ασθένειας, παρότι σε αντίθεση με τον ιό HIV, ο οροθετικός στον φασισμό είναι σίγουρα και ασθενής.

Το πρόβλημα με την άνοδο του φασισμού στην Ελλάδα δεν είναι η ύπαρξη της Χρυσής Αυγής ούτε τα μαχαιρώματα στις πλατείες και τους δρόμους της χώρας από «γηγενείς» έναντι κάθε διαφορετικής ανθρώπινης ύπαρξης, με προτίμηση βέβαια προς το παρόν στους μετανάστες. Ούτε αποτελεί πρόβλημα αυτή καθεαυτή η on air επίθεση ενός νυν βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου εναντίον της Λιάνας Κανέλλη. Όσο οξύμωρο κι αν ακουστεί, δεν αποτελούν πρόβλημα ούτε ακόμη και οι περιπτώσεις αυτοδικίας σε πανηγύρια στη Ραφήνα ή οι απειλές σε γνωστούς καλλιτέχνες, όπως η Νατάσσα Μποφίλιου.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν απλώς τα συμπτώματα μιας ασθένειας. Μιας ασθένειας που δεν έχει πλήξει μόνο τα μέλη της Χρυσής Αυγής, αλλά μια ολόκληρη κοινωνία. Αν το AIDS είναι η ασθένεια και ο HIV η γενεσιουργός του αιτία, τότε ο φόβος παίρνει τη θέση του HIV και ο φασισμός τη θέση του AIDS. Ο φόβος είναι αυτός που καθιστά μια κοινωνία οροθετική στον φασισμό και δεκτική, αν όχι επιδοκιμαστική, απέναντι στα συμπτώματά του, όπως η βία. Το πρόβλημα επομένως δεν είναι ο ίδιος ο φασισμός, αλλά το γεγονός ότι μια ολόκληρη κοινωνία έχει μπολιαστεί με τον ιό του φόβου και συνεπώς καθίσταται ευάλωτη στην ασθένεια του φασισμού.

Πρόκειται για τον φόβο εκείνο που κατατρώει σαν σαράκι μια ολόκληρη κοινωνία και γεννάται από την αποσάθρωση των δομών του κράτους, την εργασιακή ανασφάλεια, την πάσης φύσεως εγκληματικότητα, την απουσία προοπτικής, την καταβαράθρωση του μέλλοντος μιας ολόκληρης γενιάς, τη λιτότητα που απειλεί την ίδια την επιβίωση. Ένας κοινωνικός ιστός καταρρέει και μια κοινωνία διοχετεύει την επιθετικότητα που γεννά η αποδόμησή του, στον πιο «εύκολο» στόχο: τον «άλλον». Αυτή είναι η εκπληκτική ικανότητα του φασισμού άλλωστε: παρέχει σε όλους τον κοινό εχθρό, τον αποδιοπομπαίο τράγο. Πολλώ δεν μάλλον, όταν η αυτοκριτική και η ενδοσκόπηση δεν είναι από τα ατού της κοινωνίας μας.

Όπως πολύ εύστοχα σημειώνει ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Birkbeck, University of London, Κώστας Δουζίνας, στο left.gr: “Η πληθώρα προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως άτομα, οι οικονομικές δυσκολίες, η πολιτική ανικανότητα, η κοινωνική παρακμή, οι οικογενειακές δυσλειτουργίες και η ηθική κατάρρευση ερμηνεύονται ως εάν να έχουν όλα μια κοινή αιτία. Φυσικά τα αίτια της κρίσης είναι πολλά, ποικίλα και συχνά μη συσχετιζόμενα. Αλλά η στρατηγική της εκλογίκευσης προτείνει ότι ο «άλλος» τα συνδέει όλα και προσφέρει μια εξήγηση για το σύνολο των προβλημάτων μας. Μια σατανική παρουσία είναι υπεύθυνη για όλα όσα πάνε στραβά. Εδώ ο «άλλος» λειτουργεί ως συνδετικό στοιχείο το οποίο συνέχει και διατηρεί όλα τα υπόλοιπα του κομμάτια του πάζλ”.

Παρόλα αυτά, για να είναι κανείς ακριβοδίκαιος, το φαινόμενο της ανόδου του φασισμού δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. Μόνο τυχαίο βέβαια δεν είναι αυτό, καθώς μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί τη ναυαρχίδα της κρίσης αλλά αυτή έχει πλέον διαποτίσει ολόκληρη την Ευρώπη. Ο κος Δουζίνας συμπληρώνει: «Είναι αλήθεια ότι σε όλη την Ευρώπη παρατηρείται άνοδος των ρατσιστικών κομμάτων και ιδεολογιών. Το νέο-ναζιστικό κόμμα Jobbik στην Ουγγαρία μετακινήθηκε από το 2% στις εκλογές του 2006 στο 17% το 2012, το Κόμμα Ελευθερίας του Geerd de Wilder στην Ολλανδία από το 6% το 2006 πήγε στο 16% το 2010 και το Γαλλικό Εθνικό Μέτωπο από το 11% το 2007 στο 18% το 2012. Και φυσικά η Χρυσή Αυγή. Την ίδια περίοδο η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πάνω από το 10% με την ανεργία των νέων στο 22%. Η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη στη λίστα με 52%. Η κρίση και η λιτότητα εξοντώνουν μια ολόκληρη γενιά, διαπράττοντας μια γενοκτονία, για την οποία η συνομοταξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δε φαίνεται να νοιάζεται πολύ.

Τα κοινά χαρακτηριστικά όλων παραμένουν η επιλογή ενός αδύναμου και ευάλωτου «άλλου», ο οποίος παρουσιάζεται ως η αιτία όλων των κακών».

Αν θέλουμε λοιπόν να αντισταθούμε σε αυτήν την ασθένεια… Αν θέλουμε να αποτινάξουμε από πάνω μας τον ιό, πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να βρούμε ως κοινωνία τις απαντήσεις και τις αντιστάσεις μας στον φόβο. Να αναζητήσουμε τα πραγματικά αίτια της ανασφάλειάς μας και να δημιουργήσουμε ως κοινωνία το δίχτυ ασφαλείας που παρέχει η αλληλεγγύη και η προσφορά. Αν θέλουμε να αναχαιτίσουμε τη σαρκοβόρο πορεία του ιού που στρέφεται πρωτίστως κατά της ίδιας της άμυνας του οργανισμού, οφείλουμε επίσης να απαιτήσουμε παντεί τρόπω από το κράτος να επιτελέσει τον ρόλο του, ως εγγυητής της ευημερίας μιας κοινωνίας και όχι να ποντάρει σε φαντάσματα και βολικούς εχθρούς. Αυτό το μονοπάτι οδηγεί πάντα σε αποκαΐδια…

Αν η κοινωνία θέλει να σταματήσει να είναι οροθετική στον φασισμό, οφείλει να ξεριζώσει τον φόβο και να βρει τις πραγματικές ρίζες των προβλημάτων της… Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα υπάρξει φάρμακο για την ανίατη ασθένεια…

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Ιάσονας Κάντας

Απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων κ' Πολιτισμού του Παν... περισσότερα


Μορφίστε τους Ναζί

PER NON DIMENTICARE - PAVLOS FYSSAS 18/09/2013

Ήταν να μη σπάσει το αυγό...

O ήλιος, ο Κορνήλιος

Ρατσιστική βία: ώρα μηδέν

Εμείς ρατσιστές;

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


18 Οκτωβρίου του 2012

Αδόκιμος γραφεύς
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.