Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


«Ανασκαφή φαντασμάτων» στο πρώτο βρεφοκομείο της Αθήνας

Α
Α
\"όχι παίζουμε\"
Από το 2005, η ομάδα «όχι παίζουμε», στο πλαίσιο του «UrbanDig Project», πραγματοποιεί «ανασκαφές φαντασμάτων πολιτισμού στη σύγχρονη πόλη». Μέσω επιτόπιων παραστάσεων και παράλληλων δράσεων, συστήνει στους θεατές ανεξερεύνητες γωνιές και κτίρια της πόλης.

Η νέα της παράσταση, «Λεπίς», πραγματοποιείται στο πρώτο δημοτικό βρεφοκομείο της Αθήνας και ανήκει στον θεματικό κύκλο «Ελπίς - Λεπίς». Πηγές έμπνευσης αποτέλεσαν το κτίριο, η πλατεία Κουμουνδούρου και το μυθιστόρημα «Σα θα γίνουμε άνθρωποι» του Πέτρου Πικρού (1924).

«Στην παράσταση Ελπίς, που έγινε στο κτίριο που στέγασε το ομώνυμο πρώτο νοσοκομείο της πόλης στην Ακαδημίας, ο ήρωας αναζητούσε τον πατέρα του, έναν ήρωα της επανάστασης του ’21, ο οποίος επί της ουσίας ενσάρκωσε όλη την ιστορία του νοσοκομείου. Στο Λεπίς, ο ίδιος ήρωας αναζητά τη μητέρα του. Η παράσταση αυτή είναι περισσότερο συναισθηματική και λιγότερο πληροφοριακή, διότι εδώ βρισκόμαστε και σε μία περιοχή η οποία είναι πολύ έντονη συναισθηματικά. Είμαστε στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου τα πράγματα είναι οριακά προς κάθε κατεύθυνση», αναφέρει στο enfo.gr ο σκηνοθέτης, Γιώργος Σαχίνης.

«Διαβάζοντας κάποια κείμενα για την εποχή εκείνη και κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο, τόσο της πλατείας Κουμουνδούρου όσο και του κτιρίου στην Ακαδημίας, βλέπεις τους ίδιους ρημαγμένους ρακένδυτους, οι οποίοι υπήρχαν το 1830 όταν ξεκινούσε η Αθήνα, ή το δεύτερο μισό του 19ου τότε που πήρε τα πάνω του το βρεφοκομείο. Αυτούς τους ίδιους ανθρώπους και περίπου τις ίδιες περιγραφές για τους δρόμους, βλέπεις και σήμερα. Αυτό θέτει ένα ερωτηματικό: 150 χρόνια τι κάναμε ακριβώς; Αυτό το ερωτηματικό όμως δεν είναι εύκολο να απαντηθεί και δεν μπαίνουμε στη λογική αυτή. Απλώς μας προβληματίζει όλους.

Ειδικά σε αυτή την παράσταση που θα δούμε τώρα, αυτό που μας προβληματίζει είναι πως τελικά όλα τα ζητήματα έχουν να κάνουν με το «προσωπικό ρημαδιό» του καθενός. Εάν στο Ελπίς είχαμε λίγο περισσότερο κοινωνιολογική προσέγγιση, στο Λεπίς μιλάμε για την ορφάνια, τη μοναξιά, τον εγκλεισμό σε βαθύτατα συναισθηματικό επίπεδο. Σταματάμε, λοιπόν, την κοινωνική θεώρηση. Τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν στο Λεπίς είναι βαθύτατα συναισθηματικά, είναι ένας άντρας που ψάχνει να βρει το πρόσωπο της μαμάς του. Αυτό δεν έχει γίνει τυχαία, διότι δεν θα θέλαμε ένας κύκλος που έχει σαν θέμα την κοινωνική πρόνοια στη χώρα να εξαντλείται σε μια κοινωνιολογική προσέγγιση. Ουσιαστικά αυτός ο κύκλος μιλάει για την κοινωνική πρόνοια όχι μόνο ως θεσμό, δομή ή κοινωνικό ζήτημα, αλλά και το τι σημαίνει η πρόνοια βαθύτατα συναισθηματικά και προσωπικά για τον καθένα
», προσθέτει.

Η παράσταση Λεπίς πραγματοποιείται στον πρώτο όροφο του κτιρίου που στέγαζε το βρεφοκομείο. Όπως όμως τονίζει ο κ. Σαχίνης, το πιο ενδιαφέρον όσον αφορά στο κτίριο «είναι το εξωτερικό του. Το εσωτερικό του δεν έχει κάτι από την παλιά αισθητική γιατί έχει χρησιμοποιηθεί και ανακαινιστεί προσφάτως. Η πιο ισχυρή εμπειρία είναι ότι ο κόσμος θα έρθει και θα μπει μέσα σε ένα παλιό κτίριο, που θα το δει απέξω να δεσπόζει σε μια ερειπωμένη πλατεία Κουμουνδούρου. Αυτό σαν εικόνα είναι ό,τι πιο δυνατό θα πάρει από πλευράς χώρου. Μετά αυτό εμείς το συμπυκνώνουμε σε παράσταση. Δηλαδή, με έναν τρόπο φέρνουμε όλη την ενέργεια της πλατείας μέσα σε αυτό το προστατευμένο κτίριο».Λεπίς
5 Απριλίου – 20 Μαΐου (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 21.00)
Παλιό Βρεφοκομείο Αθηνών, Πειραιώς 51, Πλατεία Κουμουνδούρου
Εισιτήρια: 15 € κανονικό, 8 € μειωμένο-φοιτητικό
Κρατήσεις - Πληροφορίες: 6985069300

Σκηνοθεσία Γιώργος Σαχίνης - Ειρήνη Αλεξίου, σενάριο: Χρήστος Κανελλόπουλος - Γιώργος Σαχίνης, κείμενο - στίχοι: Χρήστος Κανελλόπουλος και αυτούσια αποσπάσματα από το διήγημα «Σα θα γίνουμε άνθρωποι» του Πέτρου Πικρού, χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου, σκηνικά: Ρέα Ζέκκου, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, μουσική: Imam Baildi. Παίζουν: Ανδρέας Μαριανός, Pauline Huguet, Νάνσυ Μπούκλη, Ειρήνη Αλεξίου (φωνή).

Παράλληλη δράση
Η ομάδα σε συνεργασία με τους μη κερδοσκοπικούς φορείς «Δίκτυο για τα δικαιώματα του Παιδιού», «Καλειδοσκόπιο», «Comics Lab» και «Heart Not Shoes» οργανώνει Κυριακές σίτισης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών της τοπικής Αφγανικής κοινότητας, στον χώρο του Βρεφοκομείου, με θέμα «Η δύναμη της φαντασίας», που είναι και το βασικό θέμα της παράστασης «Λεπίς». (Κυριακές 8 Απριλίου - 6 & 20 & 27 Μαΐου, 16:00-19:00)

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Κατερίνα Κοντίνη

«Η καλή δημοσιογραφία είναι αμφιλεγόμενη από τη φύση της. Ο ρόλο... περισσότερα


Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη: Λεπίς

«I crave white on white & black»

Από το μηδέν στο …άπειρο

H όπερα... αλλιώς

Το σπασμένο βιολί και η μόρφωση του νέου ηθοποιού.

Στήνοντας ένα φεστιβάλ από το μηδέν

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Συμβιβασμός εναντίον αποδοχής

Χριστίνα (Ανδρομέδα) Πεταλωτή
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.